CROPIX
AGONIJA BIVŠEG DIVA

‘Kad je Dinamo odustao, nastao je potop! Ako se ne pronađe novac, morat ćemo staviti ključ u bravu‘

‘Sve igrače smo otpustili, kao i stručni stožer! Bez novca smo i bez momčadi, u groznoj situaciji!‘
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. srpanj 2022. 13:27

Nekad smo ga zvali ‘Div iz predgrađa‘, ali došla su ta vremena. Inter iz Zaprešića trenutačno je u iznimno teškoj situaciji. Već neko vrijeme čak se špekulira o tome da će se klub - ugasiti. Financijska situacija je užasna, točnije, financija zapravo i nema. FIFA je blokirala Inter, nema transfera, novih registracija igrača. Što se događa u Interu? O tome smo popričali s glavnim čovjekom zaprešićkog kluba Brankom Laljkom.

- U ozbiljnoj smo, vrlo teškoj situaciji, kao nikada do sada. Osnovni je problem što imamo blokirani prijelazni rok, zbog toga što smo izgubili sud s dva igrača, Serderevom i Tsonevom. To je skoro 250 tisuća eura, koje nismo mogli namiriti iz redovnih sredstava. Nije bilo partnera-ulagača, a zadnje je bilo ovo s Dinamom, kada nismo postali partner-klub, tako da smo sada ostali ‘u zraku‘. Sve igrače smo otpustili, kao i stručni stožer! Jer, imali smo dogovor s Dinamom da će za nas igrati njihovi igrači iz druge momčadi i da će nas voditi njihov stručni stožer. Tako da smo sada bez novca i bez momčadi, u groznoj smo situaciji - kaže nam Laljak

Inter je drugoligaš, a pripreme za novu sezonu starta s juniorima.

- Nema puno vremena, intenzivno razgovaramo na više strana da netko uđe u klub. Ali iskreno, dosta sam već umoran i skeptičan. Situacija nam ne ide u prilog.

Naravno, u teoriji Inter može s juniorima igrati drugoligaški nogomet (liga se po novom zove Prva), ali problem se nazire i u omladinskoj školi.

- Niti u nogometnoj školi ne možemo registrirati mlade igrače. Radi se baš o ultra blokadi. Održat ćemo Izvršni odbor kluba koji će donijeti neke smjernice. Pokušat ćemo predvidjeti scenarije i varijante.

image

Branko Laljak

CROPIX

Što se može napraviti, kako spasiti klub?

- Ako se ne pronađe novac, ništa se ne može napraviti! Onda ćemo morati staviti ključ u bravu! Morat ćemo likvidirati klub.

Dobro, je li barem netko na vidiku, netko tko bi bio spreman uložiti u Inter, može li se ipak pronaći nekakav ulagač u klub?

- Kažem, paralelno razgovaramo s tri-četiri opcije, ali nažalost iz nekih razloga uvijek zapne. Za sada, sve to nije dovoljno.

Tko onda sada vodi momčad, tko je trener, tko je u stručnom stožeru koji će voditi ‘ostatke ostataka‘?

- Nema trenera, nema stručnog stožera, nema nikoga. Pripreme ćemo započeti s trenerima iz nogometne škole, Lučanom i Skulićem, koji treniraju dvije momčadi juniora. Oni započinju pripreme za svoje natjecanje, a ostalo je još sedam-osam igrača iz seniorske momčadi s kojima ćemo kontaktirati i pitati ih žele li se priključiti pripremama s juniorima. Pa da budu dio te momčadi koja bi eventualno u krajnjoj nuždi nastupala u drugoligaškom društvu. Ali i za to su potrebna sredstva koja moramo osigurati.

Vratili smo se na priču s Dinamom. Bilo je, barem se tako u jednom trenutku činilo, praktički dogovoreno da će Inter postati Dinamov klub partner, da će u Zaprešić stići modra B momčad na čelu s trenerom Damirom Krznarom, te igrati u drugoligaškom društvu. To je takođr trebao biti spas za Inter. Zašto se to na kraju priče ipak nije dogodilo?

- To ja ne znam. To je bila isključivo Dinamova odluka. Dinamo nije kriv za naše financijske probleme, ali Dinamo nas je svojom odlukom doveo u još težu situaciju. Jer, sigurno ne bismo otpustili sve igrače, a vjerojatno bismo imali i trenera. Nadalje, kada smo mislili da ćemo biti Dinamov klub-partner, prekinuli smo sve dotadašnje kontakte, jer smo donijeli odluku da nam je suradnja s maksimirskim klubom najsigurnija, s najmanje nepoznanica. Kada je Dinamo odustao, nastao je - potop!

Ima li u njemu još snage da pokuša spasiti klub ili je i on već na izmaku?

- Ma, ja sam nažalost također egzistencijalno ugrožen, jer sam zbog kluba napravio poteze na svoju štetu, spašavajući Inter posljednjih nekoliko godina isključivo svojim resursima. Tako da sam i sebe doveo do bankrota! Ali nismo se još predali, bio sam na izvlačenju parova Prve lige, sve ćemo pokušati da se na kraju ipak spasimo. Mi smo do sada među rijetkima koji nismo posrnuli, ali vjerojatno će se i to dogoditi jednog dana - zaključio je Branko Laljak.

Linker
05. svibanj 2024 04:21