CROPIX
IZVANREDNA SKUPŠTINA

HAJDUK IZABRAO NOVI NO Udruga 'Naš Hajduk' o stanju kluba: 'Dosadašnji rezultati nisu oni koji bi zadovoljili ugled kluba...'

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 06. svibanj 2017. 15:07

Nešto iza 12 sati otvorena je izvanredna glavna skupština Hajduka. U kino dvorani stadiona na Poljudu bio je prisutan rekordno mali broj malih dioničara, uz predstavnika većinskog vlasnika Grada Splita pročelnika za sport i sportsku infrastrukturu Hrvoja Akrapa, čelnike Hajduka i dva nova člana NO-a Marka Ercega i Antonija Kuzmanića prisutno je bilo tek petnaestak malih dioničara.

- Od ukupno 536.402 dionice Hajduka na skupštini su prisutni skupštinari koji imaju 432.555 dionica, što čini 80,64 posto. Bio bi taj broj prisutnih veći da od ove skupštine Udruga "Naš Hajduk" ne raspolaže sa 24,53 posto dionica kluba – rekao je predsjednik skupštine Vinko Radovani. Pritom je istaknuo i kako se odustalo od točke dva dnevnog reda, smanjenja broja članova Nadzornog odbora sa devet na sedam jer se o tome još nije očitovalo splitsko gradsko vijeće.

Prvi se za riječ javio Juroslav Harašić (81) iz Starog Grada s Hvara.

- Doša sam jutros u četiri ure, a idem doma u deset i po navečer i nije mi to teško za Hajduka. Dvi i po godine nisam razgovara s familijom za Hajduka. Neka živi vječno Hajduk, Bog i niko više – rekao je Harašić i zaradio veliki pljesak.

Zatim je govorio Ivan Rilov, tajnik Udruge "Naš Hajduk".

- Iznimna nam je čast što prvi put u ime Udruge nastupamo kao vlasnici jednog dijela kluba. Predlažemo termin održavanja glavne skupštine ubuduće najkasnije krajem svibnja, na koncu tekuće natjecateljske sezone. Predlažemo i da se ubuduće godišnji financijski izvještaj detaljnije prezentira. Također očekujemo da se riješi slučaj DAB. Pozivamo nove i dosadašnje članove članove NO da čuvaju institucije poslovne tajne, te svoje obveze rade savjesno do kraja. Samoodrživost kluba je ključna, ali to ne mora biti isključivi cilj kluba. Hajduk nije samo d.d., Hajduk je i sportski klub. Dosadašnji rezultati nisu oni koji bi zadovoljavali ugled kluba. Uspjeh mora biti ostvaren na temelju časnog odgovornog rada, bez financijskih akrobacija koje su nas znale koštat. Prošlost nam je ostavila bitne lekcije iz kojih još učimo. Očekujemo da će iduće sezone rezultati biti na visokoj razini, na zadovoljstvo svih nas članova Udruge... - rekao je Rilov.

Dioničar Dino Gaćina je potom zatražio da se budući članovi NO-a predstave prije nego što se glasa.

- Izvanredni sam profesor na sveučilištu u Splitu, moj glavni predmet na fakultetu je nogomet. Od diplome do danas se bavim nogometom. Nastojat ću dat' i zadnju kap znoja i krvi za Hajduk, to je posebna emocija, ali da ne pričamo floskule stavljam se Hajduku, Udruzi na raspolaganje – rekao je Erceg.

- Magistar sam ekonomije, radim u Splitskoj banci, ujedno i sponzoru kluba. Počeli smo već pomagati na boljitku ovog kluba.

Nadam se da ćemo svi zajedno doći do onoga što svi želimo, a to je uspjeh u Europi, to su prva mjesta, trofeji i dugoročna stabilnost ovog kluba. Dugo sam pokušavao ući u NO, ali sam 2015. godine razmišljao da li se uopće prijaviti. Te 2015. imao sam osobnih problema, doživio sam gubitak voljene osobe. Nisam se želio prijaviti, ali pokojna majka mi je rekla javi se, to je ono što ti želiš... – rekao je Kuzmanić prije nego što su ga ponijele emocije pa je u suzama otišao s govornice.

Potom su na mandat od četiri godine jednoglasno izabrani Erceg i Kuzmanić.

- Čestitam! - rekao je Radovani.

Jedan dioničar je pitao što će sada biti po pitanju duljine mandata novih članova Nadzornog odbora, jer su oni izabrani na četiri godine, a dvije od četiri godine mandata već je isteklo dosadašnjim članovima.

- Bit će izbor svih članova NO-a u isto vrijeme. Naša statutarna obveza je da ih biramo na četiri godine, ali normalno je da će svi u isto vrijeme biti u reizboru, neovisno o tome je li nekome mandat istekao. Za dvije godine ćemo imati izbore na kojima ćemo birati puni sastav NO-a – pojasnio je predsjednik skupštine Radovani.

Potom je Radovani u sljedećoj točki dnevnoj reda predstavio promjene statuta. Od toga da će ubuduće u statutu umjesto modre Hajdukova boja na papiru stajati kao plava, do toga da će ubuduće sve članove NO-a birati navijači demokratskim izborima. Po predloženim izmjenama statuta ubuduće će NO moći donositi samostalne odluke u pravnim poslovima koji vrijede do 1,5 milijuna kuna te u trajanju do tri godine, a ne kao dosad što su bili limiti pola milijuna kuna te godina i pol trajanja. Za sve pravne poslove vrijednije od 1,5 milijuna kuna i duže od tri godine morat će se tražiti suglasnost NO-a.

Potom se glasovalo o promjenama statuta koje su 432.545 za i 10 suzdržanih dionica prihvaćene izmjene statuta Hajduka.

Na kraju skupštine se okupljenima obratio Akrap.

- Potpisujem svaku riječ koju je rekao gospodin Rilov, u svoje ime i ime Grada. Tome svi težimo. Istaknut ću izuzetno korektan odnos uprave, NO-a i Grada. Gradsko vijeće je pokazalo vjeru da se ovaj projekt nastavi – kazao je na kraju Akrap.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 10:33