Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX
JEDINSTVEN KLUB U HRVATSKOJ

FANTASTIČNE BROJKE I BOMBASTIČNE NAJAVE Narodni Hajduk nema straha: 'I u 2017. godini ponavljamo isto!'

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 24. prosinac 2016. 13:22

Hajduk je jedinstveni klub u Hrvatskoj kada se uzme u obzir da u indirektnom nadzoru nad klubom sudjeluju navijači, koji su ove godine došli do vlasništva nad gotovo četvrtinom kluba. Poznato je da članovi kluba biraju članove Nadzornoga odbora, kao što je to bilo na izborima prije godinu i pol dana.

Ugovor je to kojim je Grad Split, većinski vlasnik kluba, Udrugu Naš Hajduk ovlastio za provođenje izbora za sedam od devet članova NO-a, koji kasnije biraju predsjednika. Dakle, velika je moć u u rukama Hajdukovih navijača. Ove su godine otišli korak dalje te došli do Tommyjevih dionica.

Split, 171216
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 20. kola MAXtv Prve lige, Hajduk - Dinamo. 
Na fotografiji: Torcida. 
Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX
CROPIX
Ilustracija

Otkup od Tommyja

Već su ranije imali ugovor s Hajdukom da se članarine knjiže kao pozajmica kluba kako bi se u budućoj dokapitalizaciji pretvorile u dionice, s konačnim ciljem da navijači postanu većinski vlasnici kluba. 16. listopada 2016. godine, kada je potpisan ugovor s Tommyjem o otkupu dionica, bio je prava fešta u režiji navijača jutro prije utakmice sa Splitom koju su čelnici kluba umjesto u loži proveli - na tribinama, kako bi pokazali da su jedno tijelo s navijačima.

Split, 161016.
Svecano potpisivanje prijenosa dionica izmedju tvrtke Tommy i udruge Nas Hajduk na splitskom Narodnom trgu (Pjaci) istom mjestu gdje je 1950. godine osnovana Torcida. Udruga Nas Hajduk preuzela je od Tommy 24,78 % hajdukovih dionica i sada ima kontrolni paket dionica. Na fotografiji: tajnik udruge Nas Hajduk, Ivan Rilov
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

Udruga Naš Hajduk podvukla je ovih dana crtu objavivši koliko je novca skupila u akciji “Ili jesmo ili nismo”. Naš je Hajduk od tvrtke Tommy preuzeo vlasništvo nad 24,53% dionica vrijednih 35 milijuna kuna, koje mora otplatiti u deset godina. U akciji koja je trajala 48 dana prikupljeno je 4,43 milijuna kuna, što je i više nego dovoljno za prvu ratu. Troškovi za akciju iznose nešto više od 12 posto na ime troškova banke i iznosa koji su morali platiti Hajduku za otkup prava na dizajniranje trećega dresa, na kojemu će se naći imena 2.199 donatora koji su uplatili najmanje 1.911 kuna. Cijena koju su za pravo dizajniranja dresa platili Hajduku još je poslovna tajna, ali nikako nije simbolična svota.

Split, 161016.
Svecano potpisivanje prijenosa dionica izmedju tvrtke Tommy i udruge Nas Hajduk na splitskom Narodnom trgu (Pjaci) istom mjestu gdje je 1950. godine osnovana Torcida. Udruga Nas Hajduk preuzela je od Tommy 24,78 % hajdukovih dionica i sada ima kontrolni paket dionica. Na fotografiji: Zoran Mamic, Ivan Rilov i Petar Vidovic
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

- Ispunili smo tri važna cilja. Prvo, proširili smo svoju bazu, uspjeli smo ideju prenijeti na ogroman broj ljudi, odgovorili smo na sva pitanja koja su nam postavljena. Drugo, naš je rad prepoznat i u poduzetničkom, poslovnom sektoru, pa već sada vodimo pregovore u nekim partnerskim odnosima. I konačno, još smo jednom spoznali kolika je ljubav svih navijača, oni su nam punili baterije kada je bilo najteže - rekao je voditelj projekta Tomislav Mikulić.

Tajnik Udruge Ivan Rilov, koji je nekako najeksponiraniji, zadovoljan je s onim što su napravili.

- Moram biti zadovoljan, polučili smo ogromni uspjeh, naš voditelj Tomislav Mikulić i volonteri napravili su sjajan posao. Skupili smo gotovo 4,5 milijuna kuna u mjesec i pol dana. Bilo je bitno da prva akcija uspije. U početku je bilo onih koji su podržavali akciju, ali su sumnjali. Svjesni smo da bi nas u slučaju fijaska pokopali mediji. Imali smo namjeru s prvom akcijom krenuti tek krajem ove godine, no onda su se iz Tommyja javili da su nam voljni dati mogućnost otkupa dionica. Zato smo sve ubrzali i krenuli u listopadu umjesto u prosincu. Imali smo barem 50 sastanaka s poreznim stručnjacima kako bismo došli do svih potrebnih informacija što i kako to moramo napraviti - kazao je Rilov.

Split, 161016.
Svecano potpisivanje prijenosa dionica izmedju tvrtke Tommy i udruge Nas Hajduk na splitskom Narodnom trgu (Pjaci) istom mjestu gdje je 1950. godine osnovana Torcida. Udruga Nas Hajduk preuzela je od Tommy 24,78 % hajdukovih dionica i sada ima kontrolni paket dionica.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX

Otvara se trajni nalog

Pred Udrugom i Hajdukom u narednom periodu stoji obveza da odaberu dvojicu novih nadzornika koji ne ulaze u kvotu onih sedam koji se biraju na izborima. Budući da su Zoran Mamić i Jako Andabak izašli iz NO-a, trebaju se imenovati dvojica novih članova, a oni bi mogli biti poznati nakon Skupštine Hajduka koja bi se mogla dogoditi u siječnju. Također, postoji mogućnost da Udruga otkupi nešto manje od dva posto dionica Hajduka u vlasništvu tvrtke Konstruktor, koja je u problemima. Već je ranije bilo poznato da se s akcijom imena na dresu sigurno neće ići opet u naredne tri-četiri godine. No u udruzi ne strahuju da će opet skupiti potrebna 3,5 milijuna kuna za otplatu rate. Što smjeraju u 2017. godini?

- Posvetit ćemo se osiguravanju redovitih prihoda. Već početkom godine puštamo novi projekt - NH trajni nalog kojim će navijači na mjesečnoj bazi izdvajati određeni iznos za otkup. Naime, dosta se naših članova javilo sa željom da kontinuirano doniraju. Za 20-ak će dana navijači moći bez odlaska u poslovnicu banke dogovoriti iznos koji žele svaki mjesec donirati za otplatu dionica. Aktivno radimo i na loyalty programu, koji bi također osiguravao stabilan godišnji prihod - iznio nam je Mikulić planove Udruge za iduću godinu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 01:04