Hajduk
DRUGI NAJPLAĆENIJI IGRAČ KLUBA

HAJDUKOVO NOVO VELIKO POJAČANJE PRISTIGLO IZ ŠPANJOLSKOG DIVA OTKRIVA 'Da je ostao Luis Enrique, ne bih nikad otišao iz Barcelone'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 07. srpanj 2017. 00:54

Borja Lopez jučer je i službeno prezentiran na Pohorju. Stisnuo mu je ruku predsjednik Kos u mariborskom hotelu Habakuk gdje su se potom i prigodno fotografirali obilježavajući potpis trogodišnjeg ugovora španjolskog stopera s Bijelima.

- Sretan sam i ponosan što smo doveli igrača takvog kalibra koji će sigurno biti pojačanje za Hajduk - naglasio je predsjednik Bijelih Ivan Kos koji se od utorka navečer nalazi na Pohorju s momčadi Hajduka.

Što kaže Borja Lopez, 23-godišnjak iz Gijona koji je među Bijele stigao s pečatom igrača Barcelone? Doduše Barcelone B, ali ipak kao član globalnog velikana iz Katalonije.

- Igrao sam za Barcelonu B, ali preko tjedna sam trenirao s prvom momčadi. Sa svim najboljim igračima. Imam i jedan službeni nastup za prvu momčad Barce, u Kupu kralja.

Jedini nastup dogodio se prošlog ljeta, u kolovozu 2016. u Alicanteu. odigrala je Barca 1:1 u Alicanteu protiv Herculesa, a Lopez je igrao u prvoj postavi zajedno s Umititijem u stoperskom tandemu. Uz to, na treningu je osjetio kako je u obrani držati liniju s Mascheranom, Piqueom... boriti se protiv Messija i Suareza. Treba se sada priviknuti na novu sredinu, jer razlika je golema.

- Istina, promjena je velika, ali Hajduk je moj klub i radim sve kako bi se što prije adaptirao na zahtjeve nove sredine.

Što je bilo odlučujuće kod Borje u pomalo iznenađujućoj odluci da Barcelonu zamijeni Splitom, odnosno Hajdukom?

- Imao sam ponudu iz druge lige Španjolske i još neke ponude iz inozemstva. Ali, nijedna nije bila konkretna kao ponuda Hajduka. Za mene je veliki izazov igranje europskih utakmica, to nikada nisam osjetio niti probao.

Pred tri tjedna Mario Branco je stupio u kontakt s Lopezom. Imao je Borja barem 10 dana za razmišljanje.

- Čekao sam da završi sezona u Barceloni B gdje smo tražili prolaz do druge lige. Kada smo to ostvarili, nisam više razmišljao nego sam prihvatio ponudu Hajduka. Preskočio sam i odmor, samo je tri dana prošlo od završetka prvenstva u Segundi B do mog dolaska u Sloveniju na pripreme Hajduka.

Raskinuo je ugovor s Barcelonom koji je trajao do idućeg ljeta. Ali, kaže Borja, da je ostao Luis Enrique, sve bi bilo drukčije.

- Luis Enrique me doveo u Barcelonu i da nije otišao s Camp Noua, ja bi najvjerojatnije ostao. Takav sam dojam imao.

Ali, nije Enrique ostao, došao je Ernesto Valverde i eto Borje Lopeza u Hajduku. Pred novim izazovom. Što ste znali o Hajduku i HNL-u prije dolaska među Bijele?

- Znao sam da je Hajduk klub velike povijesti s fanatičnim navijačima.Moram priznati, jedva čekam izaći u tu uzavrelu atmosferu, da osjetim na travnjaku kako je igrati pred bučnim navijačima. HNL? Dinamo bolje poznajem od Rijeke, iako sam vidio da je Rijeka prošle sezone osvojila naslov.

Premijeru je Borja Lopez upisao protiv Zorje, u test-dvoboju prošlog ponedjeljka. Izgubio je Hajduk od Ukrajinaca, ali obrana je unatoč porazu bila bolji dio momčadi.

- Zadovoljan sam kako smo odigrali, kontrolirali smo utakmicu. Osobno? Još moram uhvatiti ideju igre trenera Carrilla. Ne bi trebalo biti teško jer i u Barceloni smo igrali s visoko postavljenom obranom i uskim koridorima između igrača zadnje linije.

Borja Lopez visok je 192 centimetra, a Carrillo je tražio upravo njega jer ima i kvalitetni izlazak u igru. Zna s loptom, što bismo rekli. Kakav će se pokazati u Hajduku, znat ćemo kada počnu službene utakmice, jer status pojačanja na papiru, treba potvrditi i na terenu.

- Najvažnije su nam europske utakmice na startu. Posebno prva, bez obzira tko će biti protivnik, Levski ili crnogorska Sutjeska. Igrajući protiv Zorje shvatio sam što nas čeka u dvoboju s budućim protivnikom u Europi. Ne strahujem, dapače, veselim se tom izazovu. Koliko se veselim i igranju za Hajduk.

Sa 23 godine okrenuo je Borja Lopez novu stranicu u karijeri. Nakon niza klubova na Pirenejima, pokušaja afirmacije u Barceloni, Monacu i Portugalu, Hajduk je klub koji se ponudio kao nova prigoda. Trener Carrillo je taj s kojim je pričao prije dolaska. Stigao je Borja u klub koji je ga je silno želio, u klub koji u njemu vidi pojačanje, a Španjolac je spreman odgovoriti na ukazano povjerenje.

- Fokusiran sam na prvu utakmicu. Nisam imao odmor, sve sam podredio dolasku u Hajduk. Bit će odmora na zimu, sada je važno dobro startati u Europi.

Imao je priliku birati i uzeo je svoj omiljeni broj - tri. Borja Lopez, puno ime i prezime pisat će na njegovu dresu i nosit će trojku poput svog idola.

- Da, kao i Pique, ali nisam zvog njega uzeo trojku. Pique je moj najdraži igrač i mogu se pohvaliti da sam imao priliku igrati sa svojim idolom. Međutim, odmalena je to moj sretni broj, zato sam i u Hajduku uzeo trojku. Nisam dvojio, želim da mi i u bijelom dresu donese sreću.

Borja Lopez engleski zna “a little”. Malo. Razumije, ali slabo priča. Međutim, pronašao je model komunikacije unutar momčadi služeći se s dva jezika.

- S trenerom pričam španjolski, dok s Nižićem komuniciram na francuskom, jer kapetan je tri godine igrao u Belgiji i naučio je francuski. S Carbonierijem u obrani sporazumijevam se malo na španjolskom, malo na portugalskom. Snalazim se, a učim i hrvatski. No, moram priznati, težak je izgovor vaših riječi - zaključio je Borja.

Borja sa 20.000 eura plaće na drugom mjestu u klubu

Borja Lopez je Hajduk prihvatio kao izazov, ali imat će pritom i dobru plaću na Poljudu, jer Španjolac je sa 20.000 eura mjesečno izbio na drugo mjesto interne ljestvice najplaćenijih igrača Bijelih. Na prvoj poziciji je Josip Radošević sa 25.000 eura mjesečno, na drugom Borja, na trećem je najbolji prošlogodišnji strijelac HNL-a Marko Futacs sa 19.000 eura po mjesecu. Na četvrtoj poziciji je Nikola Vlašić sa 15.000 eura, a na petoj Savvas sa 10.000 eura što je izborio ovog ljeta kada je potpisao dvogodišnji ugovor kao slobodan igrač..

S Radoševićem i Lopezom podigao je Hajduk letvicu primanja ove sezone, ali još uvijek je daleko od Dinama gdje su najveća primanja na godišnjoj razini tri i pol puta veća (Soudani) od najplaćenijih hajdukovaca. Prošle godine je najskuplji bio Futacs, koji je to u konačnici i opravdao, a ove sezone se letvica podigla za još 20 % u nadi da će nove akvizicije svoje plaće isplatiti poput Futacsa prošle godine.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 04:26