Foto: Ante Cizmic / CROPIX
DOBRE VIJESTI ZA HAJDUKOVE NAVIJAČE

FRANCK OHANDZA ODUŠEVLJAVA NA PRIPREMAMA I ZA SN UOČI DUGOPOLJA PORUČUJE 'Nikad nisam bio ovako motiviran i pun želje za igranjem'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. srpanj 2017. 10:18

Ljeto je njegovo godišnje doba. Franck Ohandza najbolje igra na startu sezone. Dvije godine zaredom bio je najbolji igrač Hajduka, napadač na čijim se pogocima i asistencijama gradio europski put Bijelih u ljetnim mjesecima.

- Možda je vrijeme da taj put završimo u Europskoj ligi. Bilo bi vrijeme treću godinu zaredom - kazat će Franck bez oklijevanja.

U ljeto 2015. stigao je na Pohorje, priključio se Hajduku i već nakon prvog treninga bilo je sve jasno. Klasa od igrača. Snžani napadač koji plijeni pozornost atraktivnim potezima. Dvije godine poslije nije se promijenio. Franck i ovog ljeta oduševljava na pripremama na Pohorju.

- Motiviran sam, pun želje za igranjem. Želje za golovima u novoj sezoni.

Zato na treningu leti zrakom, zabija škaricama iz voleja.... Hajdukova jedanaestica, “crna mamba” kako mu se tepalo na početku kada je došao u Hajduk. Hitar, snažan i neuhvatljiv. Posebno ljeti.

- Istina, najviše mi odgovara igranje ljeti. Ali, ne znam zašto. Jednostavno uživam, zabijam golove, razigran sam....

Prošle godine je preskočio pripreme na Pohorju. Spremao se u Splitu i odjednom uskrsnuo kao ptica Feniks. Nije iz pepela, ali došao je praktički od nikud. Nije prošao pripreme, nije se na njega ozbiljno računalo nakon duge stanke, ali njegov je učinak bio presudan. U dva ogleda s Rumunjima, protiv Oleksandrije u Ukrajini, kontra Splita u Parku mladeži. Pet golova u šest početnih utakmica i, što je još važnije, sve je ostvario uglavnom ulascima s klupe.

Hoće li i ovog ljeta krenuti s klupe s obzirom na to da su Futacs i Erceg prvi napadački tandem?

- Ne znam, trener će to odlučiti. Ja se spremam kao da ću igrati u prvoj postavi, ali ne bih imao ništa protiv da ponovim prošlogodišnji učinak pa neka ulazim s klupe.

Split, 210716.
Stadion Poljud. 
Uzvratna utakmica 2. pretkola Europske lige izmedju HNK Hajduk - CSMS Iasi.  
Na fotografiji: Franck Ohandza. 
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Cizmic / CROPIX / CROPIX

Klupski ciljevi su poznati, a osobni, koji su osobni ciljevi?

- S Hajdukom ući u Europu, biti konkurentan u prvenstvu, što bliže Dinamu i Rijeci, a osobni cilj je postići više pogodaka nego prošle sezone.

Osam je zgoditaka potpisao u prvenstvu i tri u europskim kvalifikacijama. Ukupno 11, što znači da je cilj sljedeće sezone približiti se brojci od 15 pogodaka. Motiviran je Ohandza i ugovorom koji mu jamči bonuse za postignute pogotke iznad brojke pet. Ali, nije sve samo u bonusu. Ohanzda živi za golove. Sjeća se Franck kako je prije dvije godine debitirao ispred navijača Hajduka u Dugopolju. Dva gola, asistencija... koji su to dani bili.

- Magični dani. Prekrasni! Kako se ne bih sjećao tog susreta. Nadam se da će se ponoviti nešto slično u četvrtak. Moje sretno Dugopolje! - radosno je ustvrdio Ohandza.

Za pet dana Hajduk će sezonu otvoriti na stadionu Hrvatskih vitezova, na istom zdanju koje je Francka promoviralo u Franu Zolju. Napadača snažnog udarca, igrača koji stvara višak na terenu.

Ohandza
Nikola Vilic / Hanza Media / CROPIX

- Nemamo izbora nego pobijediti. Bio bih presretan da se i moj zgoditak ugradi u pobjedu, ali važno je samo da se pobjeđuje. Ovog ljeta, vjerujem, neću sam zabijati, jer dokazao se i Futacs kao pravi golgeter, a zabijaju i ostali.

Ima Hajduk raskošni potencijal u napadu, pojačali su se Bijeli u ostalim linijama. Kako se u svlačionici doživljava nova momčad, ekipa koja ima zadatak dovesti bijeli brod u europsku luku ove jeseni?

- Momčad je jača i ono što me najviše veseli jest zajedništvo. Osjećam na svakom treningu, na svakom ručku da smo svi kao jedan. Živimo za visoke ciljeve. Jedino mi je žao što je otišao moj najbolji prijatelj Jefferson.

Jefferson i Ohandza su istog ljeta došli u Hajduk, ali Brazilac je od jučer i službeno igrač portugalskog Chavesa. Tko je zauzeo Jeffovo mjesto, tko je sada najbolji prijatelj Francka Ohandze u Hajduku? Možda Kožulj, s kojim dijeli isti glazbeni izričaj, ili Said?

Split, 0605417.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 32. kola MAXtv Prve lige, HNK Hajduk - NK Osijek. 
Na fotografiji: Ahmed Said Said , Jefferson de Jesus Santos i Franck Ohandza slave pogodak Saida.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Foto: Tom Dubravec / CROPIX

- Ne, ne, sa Saidom se stalno prepirem, ha-ha... Hamza je moj mali prijatelj. Prošle godine je to bio Toma Bašić, ali potpisao je ugovor i više to nije mali Toma kako sam mu nekoć tepao. Hamza je taj, s njim se najviše družim. Ali, sa svima sam dobar, no s Jeffom sam bio najbolji.

Profesor Franck, kako ga često nazivaju novinari. Iz dva razloga. Ponekad se pojavi s naočalama, pa izgleda profesorski, ali više je to zbog igre. Klasa kada je spreman.

- Sada sam spreman, nisam na Pohorju preskočio nijedan trening. Zato s optimizmom gledam na ovo ljeto. I s motivom. Nikada nisam bio ovako motiviran - poručio je 25-godišnji Kamerunac posljednjeg dana priprema u Sloveniji.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 17:21