Vladimir Dugandzic / CROPIX
ON JE PRAVI ČOVJEK ZA HAJDUK

HRVAT KOJI JE OSJETIO I HNL I EUROPU RAZVESELIO SVE NAVIJAČE HAJDUKA 'Joan Carrillo najbolji je trener s kojim sam radio u karijeri!'

Katalonski trener preuzeo je momčad Hajduka, a o njemu za SN priča njegov bivši igrač Dinko Trebotić
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 05. prosinac 2016. 13:16

Joana Carrilla, 48-godišnjeg Španjolca, od klupe Hajduka dijeli samo potpis ugovora, koji će se dogoditi danas. Hajdukov novi trener dolazi iz “Messijeva grada”. Carrilllo je godinu dana bez posla, otkada je napustio španjolskog drugoligaša Almeriju nije imao angažman, a prethodno je najbolji posao napravio u mađarskom Videotonu. S Carrillom na klupi naslov prvaka tada je proslavio Dinko Trebotić, 26-godišnji igrač ponikao na Poljudu.

- Carrillo je pravi trener. Najbolji s kojim sam ikada u karijeri radio - bez oklijevanja je poručio Trebotić koji danas igra za izraelski klub Bnei Yehuda.

Svi igrači napredovali

- Trenirali su me Vučević, Miše, Poklepović i Balakov u Hajduku, zatim Besek u Zagrebu, Ivković u Lokomotivi, ali moram reći, da se nitko od njih ne naljuti, kod Carrilla sam najviše napredovao.

Kakav je trener Carrillo? Kakvu karizmu nosi trener koji nema velike klubove u svom trenerskom opusu?

- Carrillo je trener koji inzistira na radu s loptom, a pritom dosta vremena provodi u taktičkoj pripremi svake utakmice. U Videotonu smo igrali najbolji nogomet u ligi i zasluženo osvojili naslov prvaka. Svaki je igrač te sezone napravio korak naprijed, iz svakoga je Carrillo izvukao maksimum. Pritom ne bih ulazio u priču igraju li više mladi ili iskusni. Igraju oni koji su najbolji. Naslov prvaka Mađarske osvojili smo u ljeto 2015. uvjerljivo, četiri kola prije kraja osigurali smo titulu.

Prvi angažman u karijeri imao je Carrillo u tadašnjem španjolskom trećeligašu Gironi gdje je 2006. proveo šest mjeseci. Trenerski posao kasnije je učio od Argentinca Mauricija Pochettina koji vodi Tottenham, te kasnije od Paula Souse, aktualnog stratega Fiorentine.

Greška s Almerijom

- Bio je pomoćnik Pochettinu jednu godinu u Espanyolu, odakle je otišao 2011., a zatim se priključio stožeru Paula Sose u Videotonu. Asistirao je Sosi da bi kasnije sam preuzeo mađarsku ekipu. Radio je s trenerima koji su uspjeli, premda su krenuli iz manjih sredina. Nažalost, rastao se s Videotonom jer je došlo do razmimoilaženja u razmišljanjima s upravom kluba koja je angažirala novog trenera. Ali, ne znam što se prihvatio posla u Almeriji. Ni dva mjeseca nije bio na klupi Almerije koja je u tom trenutku već imala niz od šest-sedam poraza. Vidjelo se da to nije sredina u kojoj će napredovati, ali sigurno Carrillo zna zašto se prihvatio, a potom i brzo ostavio tog izazova.

Kako će se Carrillo snaći ovisit će i o uvjetima pri formiranju stožera koji će mu klub omogućiti.

- Sa sobom Carrillo uvijek ima barem dva čovjeka. Neće doći sam u Split. Logika kaže da će u zimskom prijelaznom roku pokušati dovesti i dva-tri igrača, ali ne strahujem za Carrilla. Njegov rad će se brzo osjetiti. Ne znam u kakvom je stanju momčad koju će preuzeti, međutim, njegov angažman na Poljudu gledam kao pozitivan potez. Donijet će nove ideje, podići će se igra, ali jasno je da se pomak može očekivati tek na proljeće kada Carrillo s ekipom prođe pripreme i posloži momčad..

Hoće li nepoznavanje lokalnog okruženja i jezika biti prepreka?

- Činjenica je da se Carrillo donekle služi engleskim, stoga će sigurno imati prevoditelja koji će mu pomagati u prijevodu s njegova domicilnog španjolskoga. U Mađarskoj je bio ukupno četiri godine, tri kao asistent i jednu u ulozi glavnog trenera, pa se može reći da se u Videotonu dobro adaptirao. Vrijeme će pokazati kako će u Hajduku premostiti jezičnu barijeru. Uostalom, još se čeka njegov potpis....

youtube screenshot

--------------------------------------------------------

CARRILLOVI PLUSOVI

ŠPANJOLAC PORTUGALSKOG ŠTIHA

Carrillo je trener koji je najviše vremena proveo uz Sosu, današnjeg trenera Fiorentine, Portugalca od kojeg je morao uzeti glavne odrednice u poslu. Španjolac s portugalskim štihom, to je igra koja čeka Bijele.

NASLOV PRVAKA

U Mađarskoj je bio prvak što je pozitivna je referenca za HNL, jer uvjeti i kvaliteta lige Hrvatske i naših sjevernih susjeda nisu u velikom raskoraku, što govori da Carrillo zna kako se postaviti i boriti u sličnoj konkurenciji.

SVJEŽE IDEJE

Uvijek ih donosi novi trener, to je logično i očekivano, pa zbog toga se i mijenjaju treneri na klupama, a Carrillove ideje vidjet ćemo u cijelosti tek nakon zimskih priprema.

CARRILLOVI MINUSI

NEPOZNAVANJE OKRUŽENJA

To i jezična barijera svakako će biti problem, barem u startu. Poglavito slabo poznavanje engleskoga, jer rijetki u Hajduku barataju španjolskim jezikom. Imat će Carrillo sigurno prevoditelja.

SKROMNO ISKUSTVO

Tek tri kluba i ukupno 20 mjeseci rada u samostalnom trenerskom iskustvu nisu reference kojima bi se nekog impresioniralo u startu, tim više što je godinu dana već bez posla.

KRAJ POLUSEZONE

To je najteže vrijeme za preuzimanje momčadi kojoj je ostao samo HNL kao jedina ambicija, a dva su kola u teškom rasporedu do kraja jeseni i jasno je da novi trener može više izgubiti, a malo dobiti. (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 20:56