CROPIX
NAPETI OGLED

JADRANSKI DERBI ZA RIJEKU JE NAJVJEROJATNIJE 'DAN D' Padne li zahuktali Hajduk na Rujevici, jedna ruka je na toliko željenoj povijesnoj tituli!

Bivši igrači riječkog prvoligaša prisjećaju se dosadašnjih dvoboja s poljudskim klubom i najavljuju ovaj subotnji...
Piše: Mateo SučićObjavljeno: 13. svibanj 2017. 10:40

Već 18 utakmica traje riječki niz neporaženosti u ogledima protiv Hajduka. Od 1. rujna 2012. do danas Rijeka je nanizala 11 pobjeda, sedam utakmica završilo je remijem iako daleko od toga da je u bilo kojem od tih ogleda ishod bio predvidljiv. Doduše, znali su Riječani, još za dana na Kantridi, ostvariti visoke pobjede protiv Splićana (4:1, 4:2, 3:0), ali daleko od toga da te utakmice nisu bile tijesne. Čak i kada je Hajduk, suprotno od današnje situacije, uoči ogleda s Riječanima slovio kao “nikad slabiji”.

Jedna od takvih utakmica odigrana je prije nešto više od godinu dana na Rujevici...

- To prepucavanje preko novina karakteristično je za najave tih utakmica, ali nas igrače ne zavarava. Iz vlastitog iskustva znam da Rijeka svaku jaku utakmicu igra odlično, ove sezone u tim derbijima ih nitko nije nadigrao i siguran sam da neće ni ovaj put - kaže Miral Samardžić, strijelac u jednoj od takvih utakmica, danas branič turskog prvoligaša Akhisara.

- Znamo da su te međusobne utakmice Rijeke, Dinama i Hajduka najznačajnije u HNL-u, tu se ide preko svoje mogućnosti i pobjeda daje neki dodatni motiv i dodatno zadovoljstvo. Puno znače klubu, navijačima, samim igračima. Može li eventualna pobjeda značiti Rijekinu titulu? U svakom slučaju puno bi značila da se zadnje kolo dočeka bez nervoze i da se proslavi ta titula - dodao je slovenski reprezentativac.

Pravo lice

Pogodak koji je označio početak serije riječke dominacije protiv Splićana djelo je Damira Kreilacha. Elvis Scoria je bio na klupi Rijeke, Goran Mujanović iznudio jedanaesterac nakon prekršaja Jozinovića koji se dogodio izvan kaznenog prostora, a Damir Kreilach hladnokrvno matirao Blaževića.

- Sjećam se te utakmice, pogotka, mog trka prema Armadi... Presretan sam što još traje i uvjeren sam da će trajati i nakon subote. Rijeka je po načinu igre najbolja u ligi, do Lokomotive je imala taj niz od 45 utakmica bez poraza i siguran sam da će protiv Hajduka ponovo pokazati ono pravo lice. Rijeka je vođena pravom trenerskom rukom Matjaža Keka, s Armadom iza sebe mislim i kvalitetom koju ima sigurno to može pobijediti. Hajduk treba respektirati, trenutno igraju jako dobar nogomet, ali ja od srca priželjkujem pobjedu Rijeke i još jedan korak bliže naslovu prvaka - javio se Damir Kreilach iz Berlina.

Hoće li to biti smo jedan korak ili bi pobjeda protiv Hajduka gurnula prvenstvo korak bliže rješenju? Pitanje je čiji odgovor ovisi o puno toga, ali u svakom slučaju Bijeli bi trijumfom u jadranskom derbiju dodatno povećali svoje izglede.

- Ova utakmica može biti prekretnica u slučaju pobjede, prvenstvo bi 70-80 posto bilo riješeno. Ali najvažnije je da Rijeka gleda svaku utakmicu posebno, a onda će se i taj naslov prvaka dogoditi. Pobjeda protiv Hajduka može dati samo još veći zanos da se u Koprivnici osvoji naslov prvaka - razmišljanje je nekadašnjeg kapetana Rijeke.

I u ovom, ali i u iduća dva jadranska derbija značajnu ulogu imao je Goran Mujanović. Na Kantridi je iznudio jedanaesterac, na Poljudu zabio, pa gradio loptu da ne bi “ukrao” pogodak svom prijatelju Leonu Benku koji se borio za najboljeg strijelca lige. Nesvakidašnja situacija...

Postoji širina

- Sjećam se i tog jedanaesterca s Kantride i tog Benkova gola na Poljudu. Benko je lovio titulu prvog strijelca lige, bio je to moj doprinos njemu, ali i klubu. Momčadski uspjeh smo tada pretpostavljali osobnom, siguran sam da to ni sada neće izostati i da će uz podršku pune Rujevice proslaviti naslov. Ako Rijeka pobijedi Hajduk, siguran sam da će biti prvak - kaže Mujanović čije je ime zlatnim slovima upisano u povijest riječkog prvoligaša zbog onog pogotka Stuttgartu.

Tko može biti riječki junak sada kada nema Benka ili Kramarića koji su prijašnjih godina “rješavali” Splićane, odnosno ponajboljeg igrača ove sezone Andrijaševića? Za Mujanovića nema dvojbe da u Kekovu kadru ima dovoljno kandidata.

- Vešović, Gorgon, Gavranović… Ali i svaki ostali može odlučiti utakmicu. U moje vrijeme to je najčešće bio jedan igrač, Benko ili Kramarić, sada je ta širina puno veća, teret nije na leđima samo jednog igrača i Rijeka odlično funkcionira kao momčad. A to je najčešće presudno - dodao je Mujanović.

Naravno, Rijeka je i prije ove serije bez poraza pobjeđivala Hajduk, a u posebno dok su Anas i Ahmad Sharbini igrali u riječkom dresu. A kad god je stariji iz grobničkog dua zabijao, Rijeka je pobjeđivala. Dva puta u pobjedama na Poljudu, jednom na Kantridi u utakmici koja je imala mnoge sličnosti sa sutrašnjom.

Najdraži u karijeri

Hajduk je tada, doduše, bio lovac u utrci za titulu s Dinamom, pobjeda mu je trebala za zadržati korak s Dinamom koji je u zadnjem kolu dolazio na Poljud, ali braća Sharbini su im rasplinuli snove. Nakon pogotka Vejića izjednačio je pokojni Alen Pamić nakon kornera, prije nego su Anas i Ahmad Sharbini završetkom akcije iz udžbenika srušili Hajdukove snove.

- Za taj pogodak za 2:1 u 92. minuti volim reći da mi je taj gol najdraži u karijeri. Anas mi je asistirao s onom svojom poznatom desnom vanjskom... Isto je bio rođendan Armade, dan prije utakmice smo trener Robert Rubčić i ja položili vijence na spomen-ploču, dobili veliku podršku od navijača, na kraju to i na pravi način završili. Sjećam se da je navijačima ta pobjeda puno značila, da je Hajduk tom utakmicom praktički izgubio priliku za naslov prvaka - kaže Ahmad Sharbini, najbolji strijelac Rijeke otkako je HNL-a koji smatra da na Rujevici ne trebaju strahovati od nekog splitskog revanša.

- Rijeka je kroz cijelo prvenstvo pokazala da je puno kvalitetnija, pojedinačno i momčadski. Poraz od Lokomotive će ostaviti malo traga, Hajduk ima nekoliko pobjeda, ali ako se mene pita, Rijeka će to pobijediti i riješiti prvenstvo - zaključio je Ahmad Sharbini.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 13:07