Josip Brekalo

 ANTE ČIZMIĆ/Cropix
POGOCI I PROMAŠAJI

Brekalo nije ostavio trag, ali jedan igrač Hajduka pokazao se kao puno veće razočaranje

Uoči završnice sezone u HNL-u, analiziramo tko je od novih igrača zabijao, a tko prespavao proljeće
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. svibanj 2024. 13:46

Velika su očekivanja gajili HNL klubovi ove zime kada su dovodili pojačanja za proljeće, nakon tri i pol mjeseca, u smiraju sezone, došlo je vrijeme za analizu. Još četiri utakmice i zaključuju se ocjene, pa da vidimo što je tko radio. Tko je zabijao, a tko prespavao proljeće.

Dinamo je u zimskom prijelaznom roku osnažio napad s Hoxhom i Brodićem, Rijeka s Marićem, a jesenski lider Hajduk doveo je čak četiri zvučna imena, Perišića, Brekala, Kalinića i Kleinheislera. Premda sezona još nije završila, rijetki će u preostala četiri kola imati prigodu promijeniti dojam i učinak. Prije svih, u prvom će planu biti akteri šampionske utrke, igrači Dinama i Rijeke.

Dinamo je u proljeće krenuo odlučan hvatati zaostatak, Modri su se stoga pojačali u svim linijama. Iz Lokomotive su povukli Živkovića na stopera, iz Francuske doveli Pierrea-Gabriela za desnog, a iz Japana Ogiwaru za lijevog beka. U sredini su vratili Marka Roga u statusu oporavljenika kojeg treba čekati, dok su u napadu dobili dva provjerena prvoligaška igrača.

Bljeskovi u malim utakmicama

Za milijun eura kupili su Arbera Hoxhu iz Slavena Belupa, dok su iz Varaždina s posudbe vratili Frana Brodića. Uzeli su šest igrača, izuzev Roga svi su bili spremni odmah uskočiti u prvi sastav, ali tek su Brodić i Pierre Gabriel opravdali status pravih pojačanja. Mladi Živković se “ugasio” na samom startu, nakon tri tjedna proljeća. Ogiwara je igrao čak i manje od Živkovića, upisao je tek četiri nastupa. Hoxha je imao dojmljivih europskih utakmica, ali same nule nižu se u njegovoj statistici HNL dvoboja. Za razliku od Brodića, koji je imao manje utakmica, ali i četiri pogotka na svom kontu.

image

Arber Hoxha

ŽELJKO HAJDINJAK Cropix

Pierre Gabriel je zabilježio šest nastupa, međutim, nije sve ni “gola” statistika, jer Francuz je Jakiroviću pokazao da može pokriti obje bekovske pozicije i to u prijelomnim dvobojima sezone odigranim prije mjesec dana na Poljudu. Marko Rog ne ulazi u konkurenciju ozbiljne analize, jer odigrao je simboličnih 15 minuta kroz tri nastupa.

Rijeka je dovela Mirka Marića, nekoć prvog strijelca HNL-a koji je na proljetnu posudbi stigao na Rujevicu. Jesu li tri pogotka i dvije asistencije u 12 utakmica dostatan učinak za visoku ocjenu? Rekli bismo ipak “solidna trojka”. Nije se Marić posebno nametnuo u konkurenciji s Obregonom, više se od njega očekivalo. Zabijao je Istri, Rudešu i Gorici, premalo za tako iskusnu prvoligašku klasu.

image

Mirko Marić

GORAN MEHKEK Cropix

Sličan je dojam ostavio i Brekalo u Hajduku. Igrač koji se kroz proljeće premetnuo u drugog asistenta lige sa sedam uspješnih dodavanja, učinak je gradio na utakmicama sa slabijim protivnicima. Slaven Belupo, Rudeš i Varaždin njegove su “mušterije” kojima je s jednom asistencijom pridodao i Osijek. Brekalo može puno više, njegov je potencijal nesporan. U Hajduku ima tek prolaznu ocjenu, jasno je i zašto.

Klupski rezultat je razočaravajući, a Brekalo nije ostavio traga u najbitnijim utakmicama. Utjeha mu može biti činjenica da je barem u bljeskovima pokazao zašto je posuđen iz Fiorentine u iznenađujućem transferu na Poljud, jer Kleinheisler je učinkom potpuno razočarao. Jedna asistencija u 11 nastupa sve govori. Od pet novih lica u zimskom mercatu, Kleinheisler je najmanje pokazao među hajdukovcima.

Neprimjetni Kastrati

Prpić je opravdao status nade povratkom s posudbe iz Radomlja, Nikola Kalinić je u osam utakmica došao do dva pogotka, a Ivan Perišić je oporavljenik od kojeg se previše i nije očekivalo na travnjaku. Upisao je četiri nastupa, vratio se i ranije od očekivanog nakon šest mjeseci stanke uslijed teške ozljede koljena.

image

Laszlo Kleinheisler

ANTE ČIZMIĆ/Cropix

Tri momčadi koje su do sredine travnja vodile zanimljivu šampionsku utrku bile su u prvom planu glede zimskih pojačanja. Primarno smo taj tercet stavili na vagu očekivanja, jer svi ostali ipak su u sjeni borbe za titulu. Osijek i Lokomotiva vode bitku za Europu, s tim da su obje momčadi skromno dovodile tijekom zime. Lokomotiva je na posudbu uzela Lirima Kastratija, ali Zagrepčani su prošli kao i Hajduk s mađarskim reprezentativcem. Kastrati sasvim neprimjetan, bez pogotka i asistencije u šest utakmica. Osijek je uzeo Jurišića za lijevog beka, posudio Cokaja za učvršćivanje sredine terena i može se reći, s obojicom pogodio. Isto se ne može kazati i za napadača Almašija, s jednim zgoditkom u sedam utakmica nikog nije oduševio. Preostale dvije prinove, Kolić i Mikolčić, stigli su kao popuna konkurencije, svaki nastup je plus i za njih i klub.

Rijetke razvojne ekipe

Pet najjačih smo apsolvirali, a što su tražila preostala petorica? Dvije nekadašnje ekstra klase vratili su se u HNL kroz klubove iz donjeg dijela, Robert Murić u Belupo, a Ante Ćorić u Rudeš. Iznenadio je Murić izborom povratničke sredine u kojoj se ipak uklopio u “sivi prosjek”. Ćorić je, pak, u Rudešu svima objasnio zašto mu je karijera posljednjih sezona u strmoglavom padu. Već smo rekli i nakon utakmice s Hajdukom, ni sjena nekadašnjeg talenta za kojeg je Roma u ljeto 2018. platila šest milijuna eura. Kakav novac!

Imao je Rudeš, osim Ćorić, i zanimljivih pokušaja, jer iako je ispao iz lige, nema spora da će dva njegova povratnika biti zanimljivi na tržištu ovog ljeta. Tandem Australaca, Mrčela i Karačić, slobodni su igrači na kraju sezone, a tijekom proljeća pokazali su da mogu puno više od igranja u posljednjeplasiranoj ekipi HNL-a.

image

Ante Ćorić

GORAN MEHKEK Cropix

Gorica i Istra pokazali su se kao rijetke razvojne ekipe. Istra je uzela 22-godišnjeg Finca Koskija promoviravši ga u standardnog stopera, dok je Gorica na posudbu angažirala Dinamovog talenta, napadača Gabriela Rukavinu, pruživši mu u kontinuitet dokazivanja. Varaždin je uzeo Marka Dabru, koji je pak potvrdio kako još uvijek ima prvoligašku klasu.

Četiri kola prije kraja slika o zimskim pojačanjima uglavnom je jasna. Do kraja se može još kozmetički uljepšati statistika, ili u slučaju igrača Dinama i Rijeke, popraviti dojam osvajanjem titule i učinkom na putu do trona. Pratit će se i europski dvoboj Osječana i Lokomotive, dok će ostali ipak biti na margini. Svoju ocjenu već su praktički dobili. Manje bitne natjecateljske utakmice, uglavnom dvoboji revijalnog karaktera, neće promijeniti sliku. Priliku za dokazivanje u važnim dvobojima svi su već imali, stoga je jasno i što su pružili.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 13:47