BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
ŠTO AKO...

Nastavlja li Rijeka nezaustavljiv pohod na titulu ili se Hajduk ipak vraća u igru?

Jadranski derbi na rasprodanoj Rujevici ima ogromnu težinu za obje momčadi
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 07. travanj 2024. 07:29

Nogometaši Rijeke pobjedom protiv Hajduka napravili bi još jedan korak više ka naslovu prvaka. Ranjeni dalmatinski lav dolazi na Rujevicu spasiti što se spasiti da, eventualna pobjeda, iako je ista s obzirom na aktualno stanje malo vjerojatna, gostima bi pružila možda i posljednju priliku da se vrate u borbu za naslov prvaka, snove o Kupu i eventualnom ulasku u Europsku ligu rasplinuo im je Dinamo. Hoće li im Rijeka rasplinuti snove o naslovu prvaka koji Hajduk sanja već dugo, za njih i predugo, pokazat će večerašnja utakmica u kojoj će se puno toga ipak pitati - domaćina.

Sve se može okrenuti

Sopićevi puleni, ne računajući utakmicu protiv Dinama koja im je jedini poraz u 2024. godini, svojim su sjajnim igrama došli u priliku biti krojači vlastite sudbine. Teško je očekivati da će Rijeka u baš svih preostalih osam kola, koliko ih je ostalo do konačne raspodjele titula, pobijediti u svakoj, no pobjeda protiv Hajduka nešto je što bi im uvelike olakšalo put da i u tih preostalih sedam utakmica pokažu najbolje od sebe.

image
BOZIDAR VUKICEVIC Cropix

Osim toga, pobjedom bi Rijeka praktički izbacila grogirani Hajduk iz bilo koje ozbiljne kombinacije da na kraju sezone upravo splitska momčad bude ispred njih, deset bodova prednosti nešto je što bi i znatno slabije Rijeke od aktualne teško “prosule”. Rijeka se tada posve može posvetiti borbi protiv zahuktalog Dinama koji je najozbiljniji protukandidat Rijeci ne samo za naslov već i za dvostruku krunu.

Zanimljivo, iako je na rasporedu 29. kolo, Dinamo još ove sezone niti jednom nije bio vodeća momčad prvenstva, a sve bi se moglo okrenuti jednom utakmicom, onom u kojoj će se početkom svibnja na Rujevici sastati trenutno prvoplasirana i drugoplasirana momčad prvenstva. Eventualna pobjeda Hajduka u tom bi slučaju “debelo” pomogla zagrebačkoj momčadi, Hajduk dugo nije bio u situaciji da bi njegova pobjeda razveselila i njihove najveće rivale, barem ako se gleda povijesni kontekst dva najtrofejnija hrvatska kluba.

image
VOJKO BASIC Cropix

Tada bi, uz uvjet već upisana tri boda iz zaostale utakmice protiv Varaždina, Dinamo na Rujevicu, pod uvjetom da obje momčadi budu maksimalne (izuzev naravno pobjede Hajduka na Rujevici) stigao kao vodeća momčad prvenstva i Rijeka bi tada, želi li stići do trofeja naslova prvaka, Dinamo morala pobijediti. U aktualnom odnosu snaga Rijeci čak i neriješeni rezultat u tom derbiju, pod uvjetom da sve ostale utakmice pobijede, garantira naslov prvaka.

Većeg motiva nema

Matematike je puno i previše, baš kao i predviđanja, riječki trener i njegova momčad poznati su ove sezone po tome da ne gledaju ni milimetra dalje od - prve iduće utakmice.

Treba li Rijeci veći motiv od ostanka na prvom mjestu, pred danima rasprodanom Rujevicom u dvoboju protiv Hajduka? On se može samo pojačati činjenicom da riječki navijači “žive” za pobjede protiv rivala iz Splita, a, ne lažimo se, i predsjedniku Damiru Miškoviću neopisivo je drago kada njegova momčad održi još jednu nogometnu lekciju znatno skupljoj momčadi s juga.

Konačno, uz tu pobjedu, Rijeka bi bila samo sedam koraka udaljena od svog drugog naslova prvaka, nema većeg motiva od toga za ovu mladu, poletnu ambicioznu momčad s Rujevice.

Što ako...

... pobijedi Rijeka

Riječani pred svojim navijačima imaju priliku definitivno izbaciti svog jadranskog rivala iz utrke za titulu. Deset bodova viška, posve je jasno, Rijeka u finišu sezone ne može prosuti, tako da bi Dinamo ostao jedini protukandidat Sopićevoj momčadi. Velik bi to bio korak Rijeke prema tituli.

... završi remijem

Razdaljina između prvog i trećeg ostala bi sedam bodova, tako da bod više odgovara domaćinu nego gostu, kojem remi ne paše puno više od poraza. Ni Dinamo ne bi imao ništa protiv takvog raspleta, jer bi se već u nedjelju lideru, s utakmicom manje, mogao približiti na samo tri boda.

... pobijedi Hajduk

Iako su ga mnogi već otpisali, Hajduk bi trijumfom na Rujevici došao na samo četiri boda zaostatka za liderom i opet ušao u utrku za naslov, jer do kraja ostaje dugih sedam kola. Pomogao bi takav rasplet i Dinamu, koji bi slavljem nad Istrom došao na samo minus 2 od Rijeke. (Damir Dobrinić)

Hajduk s pobjedom od dva razlike bolji od Rijeke

U međusobnim dvobojima ove sezone Rijeka je bolja od Hajduka, upisala je dvije pobjede uz jedan remi. No Splićani još imaju priliku prestići Riječane u tim okršajima, koji mogu biti presudni ako te dvije momčadi završe prvenstvo s istim brojem bodova.

Hajduku za takav rasplet treba ili pobjeda od jednog gola razlike rezultatom 3:2 (može i minimalna pobjeda s većim brojem postignutih golova) ili bilo kakav trijumf s dva ili više gola razlike. (Damir Dobrinić)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 10:57