Bruno Petković i Martin Baturina, te Marko Pjaca na drugoj strani u nedjelju

 DAMIR KRAJAC Cropix
TKO ĆE PRVI NAPASTI?

‘U nedjelju će se riješiti prvenstvo. Dinamo je u prednosti čak i ako odigra neodlučeno‘

Ognjen Vukojević, danas izbornik U-23 vrste, uoči nedjeljnog derbija na Rujevici
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. svibanj 2024. 08:19

Ognjen Vukojević igrao je za Dinamo jedanaest puta protiv Rijeke, ima devet pobjeda i dva neodlučena rezultata, zabio je četiri gola...

- Uvijek mi je Rijeka bila draga i odgovarala mi je, a na Kantridi sam zabio i svoj prvi gol za reprezentaciju - prisjeća se nekadašnji veznjak Dinama i Vatrenih, danas izbornik hrvatske U-23 nacionalne vrste.

- U nedjelju će se riješiti prvenstvo. Ako Dinamo pobijedi Rijeku bit će prvak. U velikom je naletu, iako moram naglasiti i da je Rijeka imala fenomenalan niz. Naletjeli su na Lokomotivu koja je poznata po mladim igračima i potvrdila je to još jednom, s izvrsnim trenerom Silvijom Čabrajom, koji je ponovno složio respektabilnu momčad. Svake godine izbace barem jednog novog igrača koji nije zanimljiv samo našim klubovima nego i europskima - istaknuo je Vukojević te dodao:

- Kraj Rijekine serije pobjeda je negdje morao doći, međutim na Rujevici će biti biti sasvim drugačija utakmica. Dajem i Rijeci šanse, obje strane imaju adute, s jedne strane Bruno Petković igra u životnoj formi, s druge Marko Pjaca je fenomenalan, vratio se u vrhunski nogomet na velika vrata. Čak i ako bude neodlučeno, Dinamo je u prednosti jer u posljednja tri kola ima lakši raspored. Rijeci igra samo pobjeda. Po svemu što vidim, u nedjelju će se prelomiti prvenstvo. Neizvjesnost će u punini ostati jedino ako Rijeka uzme tri boda. Ukoliko Dinamo izađe s Rujevici kao prvi na tablici, ne vidim što bi se moralo dogoditi da ne bude prvak.

image

Ognjen Vukojević i i Zlatko Dalić

GORAN MEHKEK Cropix

U tom slučaju ostao bi na plus jedan i sam o sebi odlučivao. Tek u 32. kolu prvi je put stigao na vrh tablice.

- Liga je bila izjednačena cijelu sezonu. Po neizvjesnosti, po broju gledatelja, Liga raste. Kako HNL stoji po pitanju kvalitete, to ćemo vidjeti tek na ljeto kad klubovi izađu u Europu. Tada ćemo moći ocijeniti nogometu vrijednost Lige. Dobro je što je prvenstvo neizvjesno, što su se tri kluba borila za prvaka, što je i dalje otvoreno tko će u Europu. Naravno, kad govorimo o UEFA-in natjecanjima, tijekom ljeta se mijenjaju sastavi pa i to ima utjecaj. No, nadam se da naši klubovi neće ispadati od suparnika iz drugog i trećeg razreda. Neovisno tko otišao... Fluktuacija igrača uvijek je postojala. Trebaju na vrijeme razmišljati kako u Europu.

Što su u nedjelju najjači aduti Dinama?

- Zna gdje ide, da će biti vruća atmosfera, ali ima dosta iskusnih igrača. Dinamo je u velikom zamahu koji se dogodio nakon ispadanja od PAOK-a. Imaju i podršku navijača koji ih guraju naprijed na svakoj utakmici. U Rijeku dolazi hrabar, bez straha. Domaćin zna da nema pravo na kiks.

Koji igrači bi mogli biti prevaga?

- Bruno Petković je broj 1, sigurno. Martin Baturina je drugi, on je ujedno prvi od mlađih. Petar Sučić mi se jako sviđa. Drago mi je vidjeti da starosjeditelji Arijan Ademi i Stefan Ristovski drže atmosferu. Imaju dobru kemiju. Vidi se da postoji red, hijerarhija. Dinamova snaga su spoj iskustva i mladosti, te odlično ozračje koja se stvorilo na zanosu u klubu i oko njega.

Kad je Sergej Jakirović prvi put gostovao s Dinamom na Rujevici bio je jedna od glavnih tema u najavama, očekivao se žestok doček, no sve je prošlo u granicama. Sada su druge stvari u fokusu - rezultat i titula.

- Tema su sada rezultat i nogomet. Tenzije postoje, ali čim dvoboj krene i treneri i igrači koncentriraju se samo na igru. Sve se drugo zaboravlja. I uvrede i povici... Nadam se da će biti dobra utakmica, postoje svi preduvjeti za to. Hvala Bogu da imamo takav derbi, da se u nedjelju u Hrvatskoj neće gledati europske utakmice nego će svi čekati susret na Rijeci.

Tko ima prednost na poziciji trenera?

- Nitko nema prednost. Sergej Jakirović i Željko Sopić dugo su u hrvatskom nogometu, jako se dobro poznaju, kao što se i igrači međusobno poznaju. Niz ih je igrao u oba kluba... Nema velikih zamki.

Neće biti specijalnog nadmudrivanja?

- Neće. Pa rekao bih da treneri već znaju sastav suparničke ekipe. Možda može biti jedna drugačija odluka... Istina, Jakirović je u Splitu u drugoj utakmici s Hajdukom igranoj u svega nekoliko dana iznenadio s formacijom 3-5-2. Može se sada postaviti kao upitnik hoće li Sopić početi s Obregonom ili takve neke stvari, ali velika iznenađenja ne treba očekivati. Odlučiti može prekid ili individualna pogreška. To se događa u nogometu. Velikih tajni nema, barem tako mislim.

Dinamo u posljednje vrijeme igra 3-5-2 s napadačkim bočnim igračima. Očekujete li da će Jakirović na Rujevici postaviti Kaneka ili Špikića na desni bok, a Vidovića na lijevi? To je jako ofenzivno... Hoće li s usuditi tako krenuti?

- Neće. To je moje mišljenje. Jedni i drugi će početi oprezno. Možda Rijeka nešto otvorenije jer igraju doma i navijači će ih tjerati. Osim toga oni imaju imperativ da moraju dobiti i htjet će pritisnuti suparnika. Opet, bude li tako Dinamo se otvara prostor za tranziciju. Dakle, moguće je da netko krene s presingom, prije Rijeka nego Dinamo, ali ne vjerujem da će se baš zaletjeti. Tko zabije gol, tko prvi povede, u golemoj je prednost. Ne bih očekivao nakon toga velike preokrete.

Dva gola Dalijćevoj Rijeci na oproštaju Modrića

O njegovim lijepim iskustvima iz utakmica s Rijekom, Vukojević je rekao:

- Pobjeđivali smo, dobro igrali. Rijeka je znala biti blizu. Sjećam se gola na Kantridi kad smo dobili 4:2 u proljeće 2008. godine. Moja zadnja utakmica 2008. prije odlaska u Dynamo Kijev bila je s Rijekom na Maksimiru. U tom susretu oprostio se Luka Modrić koji je otišao u Tottenham, završilo je 6:1, ja sam zabio dva gola. Zanimljivo da je sadašnji izbornik Zlatko Dalić tada bio trener Rijeke. Jednom sam dao gol doma za pobjedu 1:0 - sve dobro pamti Ognjen.

Taj put, i ne samo taj put, asistent mu je bio - Luka Modrić. Jeste li se i on uključio u kampanju nagovaranja Modrića da se vrati u Dinamo?

- Nisam. Zasad nisam. On će sam odlučiti. Luka je fenomen, a gdje će igrati dalje ne bih komentirao. Svi imamo želju da zaigra za Dinamo. (da)

Vukojevićevih 11 protiv Rijeke

9 pobjeda

2 remija

0 poraza

4 pogotka

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 08:20