NK HAŠK i GNK Dinamo: Kadar s utakmice 1/8 finala Kupa iz 2011. godine

 Damir Krajač/Cropix
VELIKI PLANOVI

Kultni klub sanja obnovu slavnog rivalstva hrvatskog nogometa, doveli su novog trenera i sportskog direktora

Ambicija predsjednika Ante Plazine je vratiti HAŠK na staze stare slave
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 02. veljača 2023. 12:48

Iza trećeligaša HAŠK-a je zahtjevna polusezona koja je u konačnici velikanu hrvatskog i zagrebačkog nogometa donijela puno više pozitivnih tonova izvan travnjaka, nego na samom terenu. Nešto više od pola godine proteklo je od kada je na čelo HAŠK-a umjesto dugogodišnjeg predsjednika Vinka Barišića stigao mladi i ambiciozni nasljednik u liku Ante Plazine. Nova klupska uprava donijela je puno pozitivnih stvari po pogledu infrastrukture i preuređenja popratnih sadržaja na stadionu na Peščenici, no u konačnici travnjak je ono najvažnije mjerilo, a trenutno se haškovci nalaze tek na 17. mjestu 3 NL Centar, ali još je sasvim dovoljno vremena da se sa začelja krene prema sredini prvenstvene ljestvice.

Vrijeme će biti najbolji sudac

Kada se odmaknemo od samog travnjaka koliko god da je on važan HAŠK je preveliki klub u hrvatskim i zagrebačkim okvirima da ga se ne bi promatralo i izvan konteksta onoga što u ovom trenutku pruža njegova prva momčad. U Maksimiru trenutno vlada borba za prevlast kada je u pitanju vlasnička struktura Dinama koja direktno nije možda vezana za haškovce, ali je svakako vezana u kontekstu odnosa koji vladaju među klubovima pod ingerencijom ZNS-a.

U oba slučaja i kada je u pitanju Dinamo, ali i ZNS stječe se dojam da HAŠK ne pripada niti jednoj struji nego ima zacrtani vlastiti put za boljitak pod novim rukovodstvom. No ništa ne ide preko noći. Plazina je i više nego mladi predsjednik u kontekstu godina u svom životnom kalendaru, ali očito i netko tko ne robuje šablonama i sustavima ili razmišlja o priklanjaju nekoj opciji, niti tome u konačnici pridaje neki presudan značaj. Uostalom kao i u svemu vrijeme će i HAŠK-u biti najbolji sudac, a mjeseci koji su pred nama mogli bi dati odgovor na pitanje "vraća li se gledajući povijesne događaje HAŠK Građanskom" ili će prezentacije na travnjaku gurnuti haškovce u još veće probleme.

Dvoboji s Građanskim

U pripremnom razdoblju HAŠK je upisao nekoliko pozitivnih rezultata, a u prvom kolu proljetnog prvenstva na Peščenicu stiže - Kurilovec. Igrački kadar doživio je podosta promjena, no do početka prvenstva za očekivati je i još pojačanja. Osim u igračkom dijelu HAŠK je u liku Romea Šapine dobio novog sportskog direktora s velikim iskustvom i izvan granica Hrvatske, dok je novi trener HAŠK-a postao ambiciozni mladi stručnjak Mario Kožul koji je od podosta ponuda odabrao haškovu i priklonio se ambicioznoj viziji predsjednika kluba s Peščenice Ante Plazine. Ambicija je HAŠK-a u dogledno vrijeme ponovo se u nogometnom smislu prometnuti u važan činbenik hrvatskog nogometa pa i oživjeti davno rivalstvo kad su HAŠK i Građanski, danas pod imenom Građanski nogometni klub Dinamo međusobno igrali zanimljive i nezvijesne utakmice.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. svibanj 2024 08:12