Drago Sopta/CROPIX
DINAMO - OSIJEK 0-0

Loša uvertira za Porto: Osijek u Maksimiru izvukao bod, Mršić zaustavio Modre

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 14. rujan 2012. 20:23

Može zvučati kao fraza, ali Dinamu su ovakve utakmice definitivno uvijek najteže. Uoči velikih euro spektakala, još k tome nakon reprezentativnih ispita prepunih stresa. I na sve to Osijek, stari lisac Stanko Mršić, koji ionako nikad nije jeftino prodavao svoju kožu u Maksimiru.

Pred Dinamom je 'sagradio’ zid, bunker, Modri su se od prve mučili kako ga probiti. Nije išlo jednostavno, vidjelo se da Dinamovi igrači igraju malo 'pod ručnom’, da u žilama već teče Porto, pleli su mrežu oko gostujuće obrane, ali bez pravog 'ulova’.

Pokušavali su dalekometnim udarcima ili iz prekida, uspjeli stvoriti nekoliko prilika. Čopov je udarac odlično zaustavio Vargić, Šimunić je pucao glavom s prve stative, malo pokraj vratiju. Najbolja je prilka u prvih 45 minuta bila Rukavinina, kad je nakon ubačaj Carrasca, s nekoliko metara pucao, a Vargić uspio skrenuti loptu s puta prema mreži. Napadao je Dinamo, no i vrlo teško dolazio do matne situacije, Osijekova je obrana vrlo koncentrirano otklanjala bilokakve prijetnje.

Protok lopte Modrih opet nije bio dovoljno brz i prepun ideja nedostajao je i zadnji 'pas’. Nema što, dobro je Mršić pripremio momčad za Dinamo, tražeći od svojih igrača da što brže pokušavaju organizirati kontranapade i ugroziti domaćine. Ali, prema naprijed je Osijek bio praktički potpuno bezopasan, pamtimo tek jedan udarac Novakovića s 25 metara, koji je donekle zagrijao Kelavu.

U nastavku je Dinamova dominacija bila još očitija, a Osijek nije odustajao od svoje taktike, autobus se nije micao iz šesnaesterca. vargića je prvo zagrijao Ibanez iz slobodnog udarca, potom i Rukavina nakon jedne solo-akcije. Ubrzo potom Čačić ga je zamijenio, nije to bila njegova večer, u igru je ušao Ivan Krstanović. Inače, nekoliko je minuta Osijek igrao s igračem manje, jer se ozlijedio Nikša Petrović, pa su mu liječnici morali pružiti pomoć izvan travnjaka.

Dok je Mršić pripremao zamjenu, Dinamo je bio brojčano jači, međutim, ni te minute nisu donijele neka prevelika uzbuđenja. Dinamova muka probijanja 'obruča’ se nastavila. Koliko smo takvih utakmica u HNL-u znali vidjeti na Maksimiru, teško ih je više i pamtiti. U 79. minuti Vida je ubacio, Krstanović pucao glavom, lopta je pogodila Smoju. Dinamov napadač pokazivo je da je Osijekov kapetan igrao rukom, ovaj je to negirao, Svilokos je samo odmahnuo rukom. Najbolju je priliku promašio Krstanović, u 86. minuti, nakon ubačaja Peke glavom je zatresao gredu. Dinamo sinoć nije uspio zabiti, tek treći put u Čačićevoj eri, a od ta tri puta Osijek je uspio dvaput izvuči 'nulu’.

No, ono što je možda i najveći minus ovoga susreta kad je Dinamo u pitanju, jest činjenica da on nikako nije mogao biti 'generalka’ za Porto, jer u utorak Modre čeka jedna sasvim druga utakmica, mnogo otvorenija i opasnija za Dinamo.

DINAMO - OSIJEK 0-0

DINAMO: Kelava - Vida, Tonel, Šimunić, Ibanez - Calello, Alispahić - Carrasco, Sammir, Rukavina - Čop.

OSIJEK: Vargić - Ibriks, Vrgoč, Smoje, Aleksić - Novaković, Lešković, Kvržić, Zulim, Petrović - Miličević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 03:07