Foto: Vojko Basic / CROPIX
PONOVNO U SPLITU

NAJBOLJI IGRAČ LIGE I PREDVODNIK RIJEKE NE STRAHUJE UOČI DERBIJA 'Zvižduci Poljuda bit će mi samo dodatan motiv!'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 10. ožujak 2017. 18:10

U riječkom dresu predstavio se pogotkom protiv Hajduka. Akcija je bila školska. Stefan Ristovski je Franku Andrijaševiću ostavio loptu na pladnju, a nekadašnji ofenzivac Hajduka mirnom realizacijom utišao je Poljud i zaključio priču za prvu od dvije pobjede Rijeke nad Bilima u ovoj sezoni.

Iz poštovanja prema Hajduku koji ga je nogometno odgojio nije slavio pogodak, a sedam mjeseci kasnije na mjesto sreće vraća se kao najbolji igrač HNL-a i predvodnik Rijeke koja pretendira na naslov prvaka.

Pila naopako

Jadranski derbi osjetio je s obje strane, na Kantridi, Poljudu i na Rujevici, a u nogama ima već više nego dovoljno iskustva da bi znao što ga očekuje.

- Ima li utakmica za mene posebnu težinu? Mogu reći da sam to prošao. Prva ili druga utakmica na Poljudu nosila je malo treme i svega ostalog, ali sada sam se već naviknuo igrati protiv Hajduka... Moramo guštati u ovakvim trenucima, svojim zalaganjem i radom smo to zaslužili i samo treba nastaviti u tom ritmu - kaže Franko Andrijašević koji je u povratničkom ogledu na Poljudu, u riječkom dresu, bio suočen i s ponešto zvižduka.

- Bit će ih vjerojatno opet, u to ne sumnjam, ali to mi ne predstavlja nikakav problem. Kada sam prvi put otišao iz Hajduka, znao sam da će tako biti, a i to sve skupa za mene osobno mora biti dodatni motiv.

Poveznica sa Splitom i Hajdukom u njegovu je slučaju neraskidiva, a Andrijašević je itekako pozvan za prokomentirati ozračje koje vlada Splitom uoči ovog ogleda.

- U Hajduku se prije ovakvih derbija uvijek gleda zadnja utakmica. Oni su zadnju izgubili, zbog toga vjerojatno nema neke velike euforije, ali to sigurno može biti i pila naopako. Znaju na Poljudu dobro tko im dolazi, sigurno će dati sve od sebe, a mi moramo biti spremni na sve. Ako budemo pravi, a nema razloga da ne budemo, mislim da ćemo na kraju izaći kao pobjednici.

Predigra derbiju je obećavajuća. Rijeka je u pobjedničkom nizu, na početku proljeća uspješno je odgovorila svim izazovima koji su joj se našli na putu, a ovaj protiv Hajduka sa sobom nosi i neku dodatnu draž.

Gušt je igrati

- Ogled Hajduka i Rijeke je derbi, sigurno nas veseli takva utakmica na kojoj će biti puno navijača, odlična atmosfera i ambijent, Armada u nikad većem broju koliko sam čuo... Prije svega moramo guštati u takvom ambijentu i dati sve od sebe da nastavimo ovaj dobar niz.

Na Poljudu neće biti Ristovskog i Vešovića, ali pogled na Kekov arsenal sugerira da Rijeka ima svojih aduta za ovaj ogled. Martić i Bezjak bi trebali biti ‘ti’…

- Forma je dobra, svaku utakmicu netko iskoči i to je za nas posebno važno. Svi zajedno stalno naglašavamo da se ovdje ne radi o pojedincu, nego o cijeloj momčadi. Kada svi damo svoj doprinos, normalno je da netko iskoči i to je put koji moramo nastaviti.

Rijeka, 171216. 
Stadion na Rujevici.
Nogometna utakmica 20. kola MAXtv Prva liga izmedju HNK Rijeka i NK Istra 1961.
Na fotografiji: Franko Andrijasevic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Bit će napaljeni na nas

U prvom ovosezonskom ogledu Rijeka je bila dominantna, okrenula zaostatak, postigla četiri pogotka, ali Andrijašević ne misli da to mora biti neki putokaz za sutrašnji ogled.

- Treba zaboraviti na to posljednje gostovanje na Poljudu, ali i svaku utakmicu ovog niza u kojem Hajduk nije pobijedio Rijeku. Ovo je nova utakmica, oni su se nešto promijenili, prije svega imaju novog trenera i moramo je gledati kao da je prva protiv Hajduka. Analizirat ćemo ih, vidjeti gdje su naše prilike za nešto napraviti i nadati se najboljem. Hajduk nije uvjerljiv? To što na početku nisu nešto odigrali ne znači ništa, Hajduk će sigurno biti napaljen na nas, prvi smo, nosit će ih publika. Isto tako taj ambijent, uz naše navijače, treba i nama biti motiv. Moramo sve to skupa uzeti i odgovoriti na to na pozitivan način.

Rijeka, 161016.
Stadion na Rujevici.
Nogometna utakmica MAXtv Prva liga prvenstveni susret izmedju HNK Rijeka i NK Osijek.
Na fotografiji: slavlje Rijeke.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX

Zanimljiva je i situacija u kojoj će se naći Hajduk koji, na neki način, može pomoći Dinamu da se približi prvom mjestu. Zvuči paradoksalno da se u Dalmaciji navija da prvak bude Dinamo, a ne Rijeka.

- Čuo sam prije dva-tri mjeseca kako se navija da prvak bude Dinamo prije nego Rijeka. To je njihovo pravo, svatko ima pravo na svoje mišljenje i nema se tu što dodati. Ja se time ne zamaram, čujem takve stvari, ali to prepuštam njima. Hoće li tako biti slađe uzeti titulu? Hoće sigurno! Već se osjećamo “sami protiv svih”, znamo da nas svi žele skinuti... Zadnja utakmica protiv Lokomotive to je i pokazala, bacali su se na glavu, bilo je krvavih usana i glava, to sve pokazuje koliko nas svi žele skinuti i to nam mora biti samo dodatni motiv.

Borba za naslov prvaka puno bi odgovora mogla dobiti nakon reprezentativne stanke. U tom kontekstu Hajduk je u subotu jedna od posljednjih velikih prepreka da se Dinamo na Rujevici dočeka sa šest bodova prednosti. Ipak, Andrijašević ne odstupa od one “utakmicu po utakmicu“.

- Teško je o tome govoriti, do Dinama imamo tri, četiri jake utakmice. Kada dođe vrijeme moći ćemo razgovarati o njima, ali najprije Hajduk… - zaključio je Franko Andrijašević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 19:38