CROPIX
VRIJEME JE DA SE KRENE

NAPOKON PRAVE VIJESTI ZA NAVIJAČE HAJDUKA, DOSTA JE BILO GLEDANJA KAKO SE DRUGI BORE ZA NASLOV 'Imamo novce za ljetnu kupovinu pojačanja!'

SLAVEN MARASOVIĆ Čelnik Hajduka nakon godinu dana na mjestu predsjednika Nadzornog odbora
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. travanj 2017. 19:18

Godinu dana je Slaven Marasović predsjednik Nadzornog odbora Hajduka, najodgovornijeg klupskog tijela koje odobrava najvažnije poteze na Poljudu. Rijetko se Marasović pojavljuje u javnosti, ali 12 mjeseci je ipak vrijeme za analizu. Čime je zadovoljan, a čime nije zadovoljan predsjednik NO s ostvarenim u proteklu godinu dana?

Realizacija kampa

- Prije godinu dana najavili smo promjene u smjeru strateške orijentacije kluba. Nama je cilj izgraditi klub orijentiran na omladinski pogon koji će nositi Hajduk, a da bismo to ostvarili u Akademiji smo primarno napravili ulaganje u struku. Kvalitetniji je rad u omladinskom pogonu, dovodimo igrače iz Hrvatske i inozemstva, imamo suradnju sa klubovima iz okolice. Uz to, obnovljen je jedan pomoćni teren, krećemo u rekonstrukciju drugog u planu je izgradnja dva manja igrališta za otvorenu školu na Poljudu. Radimo na realizaciji kampa Hajduka, ali to je jedno kompleksno i zahtjevno pitanje. U radnoj zajednici smo smanjili smo broj zaposlenih. Koliko? Ne znam točno, to je pitanje za predsjednika Kosa, ali znam da je napravljen preustroj i smanjen je broj zaposlenih. Nova je pedagoška služba, planira se angažman sportskog psihologa, realizacija klupskog internata, zatim sportskog sveučilišta. Hajduk je ušao u proces sedmogodišnje strategije iz kluba po čemu ćemo, koliko znam, biti jedinstveni u Hrvatskoj. Angažirana su dva konzultanta, po jedan iz Hrvatske i inozemstva za taj projekt - gotovo u jednom dahu je ispričao Marasović.

Kakva je financijska slika današnjeg Hajduka?

Stvoreni uvjeti

- Imamo 20 milijuna kuna dobiti u poslovnoj 2016. Pritom nisu uključena dva transfera, Kalinić i Šimić s početka ove godine. Ako struka odluči da će im biti potrebno, osigurana su sredstava za dovođenje igrača ovo ljeto.

Znači Hajduk će ovo ljeto moći platiti odštetu za nekog igrača kojeg želi dovesti?

- Istina, stvoreni su uvjeti za realizaciju takvih transfera.

Juniori u Prvu ligu

Ali, rezultat prve momčadi i dalje nije na očekivanom nivou. Hajduk je trenutno četvrti, i premda ima sigurni izlazak u europske kvalifikacije ovo ljeto, borba za treće mjesto nije ono što zadovoljava navijače.

- Imamo kvalitetniji rad u omladinskoj školi, juniori su osvojili trofej Istra u Puli ispred Dinama i Lokomotive, što ima status neslužbenog prvenstva. Cilj nam je da se juniori plasiraju u Prvu ligu, a juniori, pioniri i kadeti su u polufinalu Kupa. Druga momčad ide prema Drugoj ligi, a rezultat prve momčadi očekujemo kao dio procesa u budućnosti.

Uvijek je rezultat prve momčad kruna uspjeha kluba, kroz prvu momčad se gleda kompletni Hajduk koji je tradiciju i slavu gradio na trofejima i rezultatima iz prošlosti.

- Svi smo mi svjesni da se dugo čeka rezultat prve momčadi. Do rezultata možemo na dva načina. Prvi je uložiti 5 milijuna eura u momčad, a svi znate da Hajduk nije u toj poziciji. Drugi je način da se klub razvija kroz sustave koji će se u jednom trenutku preliti u prvu momčad. Kada se piše o drugim klubovima koji su bili strpljivi na putu prema rezultatu, svi odobravaju takav proces. Jednom će i Hajduk doći do toga statusa u medijima. Svojim rezultatom, naravno. Kompletna struka u klubu rekla je “nema rezultata bez uvjeta za rad”. To ne traje godinu dana, traje duže. Mene hrabri da smo na ispravnom putu.

Baza domaćih igrača

Kada očekujete rezultat i kakav? U procesu postoje etape i konačni cilj, kako ste taj proces podijelili u Hajduku.

- Ne zanemarujemo mi kratkoročni rezultat. Zato smo i ostavili financijska sredstva za lipanj, da struka ima. Hoćemo uložiti novce, ali prvo smo trebali osigurati uvjete za rad i okruženje oko Hajduka, a ove smo godine to ostvarili. Rezultat u budućnosti baziramo na igračima iz našeg pogona, što u praksi znači da se čeka trenutak kada će voditelj Akademije kazati “imamo ozbiljno kvalitetnu generaciju koja će nositi projekt”, a ono što radimo u ovom trenutku je dopusna selekcija i jačanje konkurencije. Da vam kažem, je li to za dvije ili tri godine, to ne mogu.

Promjena politike

Kada bi se Hajduk ponovno mogao boriti za prvo mjesto u HNL-u? Za tri godine, možda prije ili za pet? Postoji li vremenski okvir za takav cilj?

- Održivi uspjeh nije samo vezan uz HNL. Strateški cilj je boriti za prvo mjesto i učestalo ga osvajati. Ono što mogu reći da ćemo već sljedeće godine ćemo biti konkurentniji u Hrvatskoj. Nama je cilj da rastemo, da igra bude kvalitetnija. Znam da postoji velika nestrpljivost kod navijača, ali mi razmišljamo sustavno i dugoročno. Mogli smo na početku ove sezone uložiti 2 milijuna eura, uzeti dva top igrača i pokriti se pred navijačima, ali tada ne bi imali uvjete za dugoročan razvoj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. svibanj 2024 02:08