CROPIX
 TOM DUBRAVEC
NEZGODNA SITUACIJA

Nema dogovora na Poljudu: Nasljednici već čekaju, ‘slučaj Theophile‘ se ponavlja i u Hajduku?

Jednom od stožernih hajdukovaca ističe ugovor, kako će ga klub tretirati na kraju suradnje?
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 01. lipanj 2020. 17:38

Hamza danas ulazi u posljednji mjesec boravka na Poljudu, točno 30. lipnja završava njegova četverogodišnja epizoda u Hajduku. Pisat će se splitski klub kao najdulja postaja u karijeri 25-godišnjeg Gambijca, prije Hajduka najdulje se zadržao na Malti gdje je u Valletti odigrao dvije sezone. Hamza nije produžio ugovor s Bijelima, nisu se Gambijac i Bijeli dogovorili oko uvjeta produljenja i novi su izazovi pred obje strane.

Pitanje je, dakako, kako će Tudor tretirati Hamzu u posljednjih mjesec dana? Ako je suditi prema zadnjoj međusobnoj test-utakmici prije nastavka sezone, Tudor još uvijek računa na Hamzu. Igrao je veznjak u pobjedničkoj momčadi, u tandemu s Jurićem. Uz to, bitno je naglasiti kako je Tudor koristio Hamzu na početku proljeća. Igrao je svih 630 minuta u drugom dijelu sezone, ni minutu nije izostao, a nije ni tada imao produžen ugovor. S Poljuda nema službenog stava glede statusa Hamze, ali stječe se dojam da se Tudor teško odriče Hamze. Nasljednika će morati pronaći, no razvidno je da Gambijac nije u drugom planu. Barem za sada.

Različit tretman

Različiti su primjeri kako se klubovi odnose prema igračima koji ulaze u zadnji mjesec ugovora. Dinamo je svog pouzdanog stopera Theophilea prebacio u drugu momčad nakon što je Francuz definitivno poručio da neće produljiti ugovor. No, svaki je primjer svijet za sebe, a Tudor je taj koji će odrediti Hamzin put u lipanjskim dvobojima. Morat će svakako razmišljati o preostalim rješenjima u veznom redu, a nije da Tudor nema konkurenciju... Uz Hamzu u sredini na poziciji klasičnog veznjaka ima Jradija, Jurića i Nejašmića, a toj poziciji bliski su i ofenzivci Blagaić te najmlađi, 19-godišnji Čuić, koji je prvoj momčadi priključen s preporukom “juniorski golgeter iz veznog reda”.

Igrao kod svih

Jradi je najčešće igrao u tandemu s Hamzom, a četvorica domaćih igrača strpljivo su čekali šansu dok je Hamza kod Tudora imao status neprikosnovenog prvotimca na početku proljeća. Odigrao je sve proljetne minute u sedam HNL dvoboja, ali ne može se reći da je Gambijac ostavio neki nezaboravni dojam. Korektno je odradio posao, primarno u defenzivnom segmentu, što treneri jako cijene, ali učinak u ofenzivi ostao je s nulom u rubrici golova i asistencija.

Solidan klupski igrač, takav je profil Hamza. Odgovoran i stabilan veznjak kojeg su treneri Hajduka držali kao konstantu startne postave. Kod Carrilla, Kopića, Oreščanina i Burića bio je gotovo nezamjenjiv, sve do kraja prošle jeseni kada je preselio na klupu. Shodno tome, već u studenome prošle godine počelo se kalkulirati da je Hamzin status pričuve povezan s njegovim neproduljenjem ugovora. Logično, jer jesen je završio s jednim startom u pet zadnjih utakmica. Međutim, kod Tudora se opet vratio u status nositelja igre i kada se sve sagleda, nije slučajno da je Hamza u četiri nepune sezone došao do velikih 129 utakmica u Hajduku. Više od 30 po godini, što nije malo, a četvrta je još u prekidu.

Što Hajduk gubi odlaskom Hamze u financijskom aspektu? Prošle zime pokušavalo se realizirati transfer kod trenera Carrilla u MOL Fehervar. Nije prošla opcija s 500.000 eura odštete, jer je navodno Hamza za svoj ugovor previše tražio od Mađara. Za mjesec dana odlazi bez odštete i uvijek je šteta da igrač koji je imao ulogu standardnog prvotimca napusti Poljud za nula kuna.
Kako će se igrački Hamza nadomjestiti, pokazat će vrijeme. Pretendenata na njegovu poziciju ima i viška, na Tudoru je da nasljednika promovira što prije.

Ima nasljednika

Jasnim se nameće da će za sada Hamzu držati u kadru, da mu Gambijac pomogne kad zatreba, jer Tudora primarno zanima ostvarenje rezultata, a tek onda status igrača. Ali i Gambijac je svjestan da više neće moći računati na maksimalnu minutažu. Lipanj je mjesec za oproštaj Hamze i Hajduka, a Tudor sigurno ima nasljednika. Ako ne jednoga, onda barem prvog u redu čekanja.

Slični primjeri

Kako je predsjedniku Uprave Marinu Brbiću ovo drugi mandat u Hajduku, možemo se prisjetiti nekih sličnih situacija iz prošlosti. Najviše je otvorenih pitanja glede produljenja ugovora bilo u jesen 2014. kada se čekalo što će biti s ugovorima Milića, Milovića i Vršajevića. Milić je u prosincu iste godine transferiran u Oostende, Milović je produžio ugovor, a Vršajević je u 2015. ušao bez produljenja obveze. Na kraju je Vršajević u lipnju otišao bez odštete u Osmanlispor, no igrao je posljednju polusezonu.
Dvije godine prije desnog beka, bez odštete je Bijele napustio i lijevi bek Ruben Lima. Portugalac nije prihvatio produljenje ugovora za manji iznos od onog koji je imao do tada. Međutim, igrao je sve proljetne utakmice po 90 minuta, a na povratku u Portugal, u lipnju 2013. od njega se u splitskoj zračnoj luci oprostio Brbić s nekoliko prvotimaca. (jr)

Što će na kraju biti s ugovorima?

Zanimliljvo, šesta utakmica u sljedećem mjesecu stiže 30. lipnja u večernjim satima, upravo na dan kada Hamzi istječe ugovor. Stoga je logično da za taj susret sigurno neće biti angažiran kada će kovčezi odavno biti spremni. Ali generalno je pitanje kako će HNS regulirati status igrača koji imaju ugovorne obveze do 30. lipnja, a prvenstvo se ove sezone završava 26. srpnja. (jr)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. svibanj 2024 22:34