HNTV
ANALIZIRAO SE I VELIKI DERBI

OTKLONJENE SVE DVOJBE OKO SITUACIJE O KOJOJ SE PRIČALO DANIMA Evo što o svemu misli kontrolor Uefe: 'Svaka čast sucu, pokazao je veliku hrabrost!'

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 24. travanj 2017. 20:18

U derbi utakmici 29. kola Prve HNL Hajduk je kao gost na Makismiru pobijedio Dinamo sa 2-0 (1-0). Nogometaši Hajduka osvojili su tri boda i time barem na kratko pomogli Rijeci u borbi za titulu obzirom kako je u nešto kasnije terminu društvo s Rujevice na gostovanju u Puli kod Istre odigralo 'samo' 1:1.

Riječani su iz Pule, unatoč velikoj nadmoći i brojnim prilikama, izvukli bod, pa sada vode s pet umjesto sa sedam bodova ispred Dinama. Kako to obično biva u domaćem prvenstvu dosta se analizira i govori o suđenju, a posebnu je pozornost privukao veliki derbi Dinama i Hajduka na Maksimiru. Utakmicu je deteljano u emisiji HNTV-a analizirao bivši nogometni sudac, danas kontrolor, Domagoj Vučkov koji je odmah konstatirao kako je suđenje bilo dobro.

Prva situacija dogodila se u 9. minuti kada je Nižić opasno startao na Soudanija, a potom i na Šituma. Vučkov je kazao kako je sudac Vučemilović u ovom slučaju donio dobru odluiku pokazavši žuti karton nogometašu Hajduka.

U 37. minuti gotovo svi na stadionu mislili su da je Soudani postigao još jedan eurogol. Nakon odličnog udarca Alžirca činilo se da se lopta od grede odbila iza linije, ali sjajna reakcija pomoćnih sudaca demantirala je većinu na Maksimiru. Na ponovljenoj snimci jasno je vidljivo kako je sudačka trojka odradila odličan posao obzirom kako je lopta barem metar ispred linije i nema govora o pogotku što je potvrdio i Vučkov.

U 82. minuti dogodila se možda i najdvojbenija situacija u kojoj je sudac Vučemilović opomenuo nogometaša Hajduka, zaustavio igru iako je napadač Modrih sam išao prema vratima Bijelih.

- Ovdje moram reći kako je sudac gledao prema situaciji, a nije gledao loptu. Ispravno je postupio kada je pokazao žuti karton, ali bolje bi bilo za nogomet da je pustio prednost i potom opomenuo igrača. Ali, u konačnici ispravna odluka suca. Imamo uputu da se prednost pušta kada se igrači nalaze u suparničkoj polovici terena i to u situaciji koja obećava.

U utakmici Istre i Rijeke velike su se polemike i rapsrave razvile nakon prvog pogotka gostiju u 38. minuti kada je pomoćni sudac prvo označio zaleđe, da bi potom poništio svoju odluku i pokazao na centar. U ponovljenoj snimci vidi se kako je ipak u konačnici donio dobru odluku.

- Ovo su teške situacije i moram čestitati pomoćnom sucu koji je pokazao veliku hrabrost da vrati film i da spusti zastavicu.

U 57. minuti došlo je do kaznenog udarca za Istru i u toj situaciji sve je bilo čisto.

U susretu 29. kola Prve HNL u Vinkovcima su nogometaši Cibalie pobijedili Slaven Belupo s 3-1 (1-0). Ovo je bio susret s možda i najviše 'spornih' situacija. Cibalia je bolje otvorila utakmicu s čak tri penala i povela golom Dejana Glavice već u 3. minuti susreta. U 73. minuti je igrač gostiju Aliti igrao rukom u svom šesnaestercu, a Frane Vitaić je bio precizan s "bijele točke".

U 84. minuti novi kazneni udarac, ali ovaj puta za Slaven Belupo kojeg realizira Mirko Ivanovski. Samo minutu kasnije srušen je igrač domaćih Brekalo, a Mlakar i po treći puta pokazuje na jedanaesterac.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 19:16