Srdjan Vrancic / CROPIX / CROPIX
NEPORAŽENI

OVO SU NAPRAVILI SAMO RIJEKA I REAL MADRID Evo što lideri hrvatskog prvenstva dijele s velikim španjolskim gigantom

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 18. prosinac 2016. 21:42

U legendarnoj pjesmi Parnog valjka “Moje ceste ne vode nikuda…”, jesen je u Akiju Rahimovskom tugovala, ali u Rijeci nemaju razloga za tugu jer je proteklih nekoliko mjeseci Rujevica mjesto u kojoj teče med i mlijeko. A ceste? Dovele su Bijele do prvog jesenskog naslova u povijesti, ali čini se da raskrižja nema ili barem nije na vidiku... Rijeka Damira Miškovića zasad putuje autocestom u jednom smjeru, prema gore. Prema naslovu prvaka!

Momčad Matjaža Keka je, ako ste slučajno to smetnuli s uma, i dalje jedina europska uz Real Madrid koja nije poražena u svim natjecanjima. Nanizali su Riječani 25 utakmica u kojima su upisali sedam remija. Hej, dvadeset i pet! I nije to bila jesenska “kamilica”, kada pogledamo u retrovizor, bilo je u prvom dijelu aktualne sezone zaista svega. Krenimo redom...

Pad u Europi

Europska avantura drugi je put uzastopce zaustavljena na prvoj stranici. I dok je Aberdeen bio ogromni kiks, ispadanje od istanbulskog Basaksehira ne može se okarakterizirati tragedijom ili iznenađenjem. Presudila je tada individualna kvaliteta, Višća je svoje šanse na Rujevici pospremao, Tomasov svoje nije u Turskoj. Rujevica se tada zatresla budući je Europa uoči sezone označena kao jako bitna ovosezonska sastavnica.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

- Mediji žele posvađati klub s navijačima, ovo je organizirani napad na Keka, Rijeku i mene - grmio je Damir Mišković poslije Basaksehira i igračke rasprodaje.

Bio je to znak da Matjaž Kek ima još kredita na svome računu. Doduše, predsjednik je baš negdje u to vrijeme kazao rečenicu u koju je vjerovao valjda jedino on. Jer, javnost nije sigurno...

- Vidjet ćete, ova Rijeka će biti najbolja u mom mandatu!

Nekoliko mjeseci kasnije, ima se pravo smijati “nevjernim Tomama”, Bijeli imaju najbolji HNL rezultat nakon 20 kola u povijesti.

Rijeka, 051116. 
Stadion na Rujevici.
Utakmica 15. kola MAXtv Prve lige izmedju HNK Rijeka i HNK  Hajduk.
Na fotografiji: Matjaz Kek.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Matjaž Kek

Nakon prodaje, dovedena su pojačanja. Kek je htio i dobio Andrijaševića (ne samo ljetos), Prskalo je pokazao svima da je kvaliteta, a s dobrim referencama stigao je Alexander Gorgon. Što bivši kapetan bečke Austrije s takvom statistikom radi u HNL-u, bila je enigma, navijači su se pitali “u čemu je kvaka”, “gdje je feler”. No, Gorgon nije škart roba nego profesionalac par excellence, obiteljski čovjek od kojega je samo Kramarić zabijao više.

Rijeka strucni stozer
Alen Ilic, Boban Dangubic, Ugo Maranza (stoji), Rade Ljepojevic, Ivan Mance, Vjeko Miletic, Matjaz Kek
FOTO KURTI vl. Nikola Kurti /

Nije ni u prvenstvu sve bilo divno i krasno, remi kod Intera prošao je “ispod radara”, ali nakon 0:0 u Vinkovcima, Matjaž Kek je sasuo paljbu po igračima tvrdeći da pojedinci tada nisu dali sve od sebe. Slučajno ili ne, u svlačionici Rijeke probudio se inat, Ristovski, Vešović i ostatak “bande” u tom trenutku odlučili su Hrvatskoj pokazati što se krije na Rujevici.

Banda s Kvarnera

Dinamo su razmontirali (5:2), pobijedili Hajduk u preokretu (Elez) i, ono što je najbitnije, nisu griješili na “malim” utakmicama koje su rješavali na mišiće (Split) ili prekide (Inter) kada nije išlo drukčije.

Split, 111216.
Stadion u Parku mladezi.
Nogometna utakmica 19.kola 1.HNL izmedju RNK Split i HNK Rijeka.
Na fotografiji: Franko Andrijasevic.
Foto: Vojko Basic / CROPIX
Vojko Basic / CROPIX / Cropix

S obzirom na sve (ne)nogometne okolnosti što se događaju posljednjih par jesenskih kola, ovo proljeće moglo biti najzanimljivije otkako je HNL-a! Ne piše se dobro protivnicima kada “banda” s Kvarnera nekome odluči nešto dokazati. Baš zbog tog inata, momčad će ove zime vjerojatno ostati na okupu te u proljeće krenuti na povijesni pohod...

Sve je na njima.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 19:39