CROPIX
MIRIŠE NA POVIJEST

RIJEKA JE MORALA SRUŠITI REKORD DA BI SRUŠILA DINAMO Nikada nitko u 25 godina nije osvojio toliko jesenskih bodova!

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 20. prosinac 2016. 09:16

Noć HNK Rijeke, ovoga puta u Guvernerovoj palači, još je jednom spustila zastor na kalendarsku godinu na izmaku, ali i na prvi HNL dio, u mnogočemu povijesni za klub s Rujevice ali i za domaće prvenstvo.

Samo su Rijeka i Real Madrid europske momčadi neporažene u 2016/17. Bijeli nisu nikada izgubili na Rujevici, dok su u tekućoj sezoni upisali sve pobjede u nacionalnom prvenstvu. Prvi je ovo “naslov” jesenskih prvaka za društvo s Kvarnera koje prijeti prekidom 11-godišnje hegemonije Dinama. Sve su vam ove nepobitne činjenice više ili manje poznate, ali evo još jednog podatka koji vjerojatno niste znali, a koji će osnažiti uvjerljivi dojam Riječana. Rijeka je, naime, sa subotnja tri boda protiv Istre 1961 (1:0) uzela jesenski naslov s najviše bodova u povijesti Hrvatske nogometne lige (52)!

Dvadeset utakmica, 16 pobjeda i četiri remija - to je bilanca Bijelih kada se podvuče crta.

Rijeka je ostvarila još jedan rekord: nikada nitko nije imao 52 boda na “polovici” prvenstva (odigrano je 20, a još je preostalo 18 kola), odnosno uoči zimskih priprema. Dakle, Bijeli su najuvjerljiviji jesenski prvaci u povijesti HNL-a, to je podatak koji apsolutno stoji. Međutim, treba ga malo pojasniti...

S obzirom na to da se prvenstvo igralo u različitim formatima (Lige 10, 12 i 16, trokružno, četverokružno), jasno da se nije na zimsku stanku uvijek odlazilo nakon 20. kola, kao što je to slučaj ove sezone. Iz priloženih podataka možete vidjeti da je Croatia 1996/97. uzela jesenski naslov s 40 bodova, ali nakon samo 15 kola. Nakon 20 kola imali su 53 boda i bili bi ispred Rijeke, baš kao i Dinamo iz 2005/06. i 2006/07, kada se na pauzu odlazilo poslije 18. kola.

‘Miriše’ na povijest

U te su dvije sezone Modri jesen završili s 87% osvojenih bodova, a današnja je Rijeka na 86,7%. Rekordni učinak otprije 20 godina s tadašnjom Croatijom ostvario je Otto Barić, čija je momčad uzela čak 88,9% mogućih jesenskih bodova.

Budući da “miriše” na povijesnu sezonu, valja je usporediti s još jednom takvom. Naravno, onom kada je Zagreb osvojio svoj jedini naslov prvaka države. Pjesnici su jesensku titulu osvojili sa 45 bodova, a nakon 20 utakmica imali su 51. Jedan dakle manje od Rijeke...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 10:47