Tomo Ničota
PRIPREME MODRIH

PETEV TRAŽI PRVU POSTAVU Ćorić gura Sammira na klupu, Fernandes se vraća u velikom stilu: Čileanac prebačen među žute i opet je bio među najboljima

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 30. lipanj 2017. 13:32

Teško je o odnosu snaga u Dinamu govoriti dok Modri još nisu odigrali nijednu utakmicu na pripremama, izvoditi zaključke samo na osnovi treninga ne mora, a obično i nije sasvim precizno. Međutim, neke obrise Petevljeve ideje mogu se vidjeti i na nakon ovih nekoliko popodnevnih treninga u Moravskim Toplicama. Jer, to su treninzi na kojima Petev dijeli žute i crvene markere, igraju 11 protiv 11, točno ih toliko ima. Odnosno bilo ih je dok nisu zaredale ozljede.

- Moram nekako podijeliti momčadi, miješam ih, nije to stroga podjela na prvu i drugu momčad - govori Petev pokušavajući nas odvesti s pravog traga.

Sumnja u glasu

Međutim, teško se oteti dojmu da su neki igrači u prednosti ispred konkurenata. Recimo, stoperski par koji u ovom trenutku ima prednost jest dvojac Sigali i Benković. Oni su ispred Leškovića i Rrahmanija. Isto tako Pivarić je još uvijek ispred Lecjaksa i Sose. Iako je zadnji došao, mora se istaknuti da je “fest” zapeo na prva dva-tri treninga, kao da je posebno motiviran dokazati da je i dalje neupitan za prvih 11. Iako, ova dvojica pušu mu za vrat.

Dinamo traži zadnjeg veznog, to više i nije tajna, a dok ga ne nađe, kod Peteva su starteri za sredinu terena Antolić i Moro. Soudanija još nema na pripremama, ali on će kad dođe zauzeti svoje desno krilo, na lijevom je kao starter počeo Dani Olmo. I bio jako dobar, no ozlijedio se. Neće ga biti u punom pogonu najmanje tri tjedna, dakle, propustit će sam početak sezone. Time su vrata lijevog krila otvorena Junioru Fernandesu.

Olmovo stradanje

Čileanac je, pisali smo to već, zasad uvjerljivo prvo ime priprema. Svaki dan se pitamo hoće li ga proći motiv, hoće li početi pokazivati ono svoje drugo lice.

- Je, Junior zasad ide odlično - priznao je i Petev, no, iako to nije izgovorio, mogla se u njegovu glasu osjetiti lagana sumnja. Ima Petev već iskustva s Fernandesom, zna da Čileanac igra “na mahove”, da mijenja raspoloženja i da nitko ne zna koliko će pozitivna faza trajati.

Pretpostavljamo da je to razlog zašto Petev pomalo “spušta” Fernandesa, što ne želi ulaziti u euforiju nakon njegovih izdanja na treninzima. Vjerojatno ga i zato u glavi zasad drži među pričuvama, čak je, kad se Olmo ozlijedio, u toj, nazovi prvoj momčadi, na krilu igrao Sosa, a ne Junior. No, jučer je ipak Čileanca prebacio među žute i opet je bio među najboljima.

- Možete vi kombinirati, ali ja doista zasad nemam prvih 11. Treninzi su jedno, sve to izgleda lijepo, ali utakmice su konačno mjerilo. Imamo ih četiri ovdje u Sloveniji, sve do zadnje neću donositi konačne zaključke. Recimo, u ovoj prvoj protiv Mure svi će igrati po 45 minuta. Tako ćemo krenuti, pa ćemo vidjeti kako dalje. I nitko nije ispred nikoga, svatko se ima priliku nametnuti - govori Petev koji na raspolaganju ima igrača za dvije momčadi, plus ovi ozlijeđeni, plus Soudani koji tek treba doći. Znalo je biti i više igrača na pripremama, recimo, lani ih je kod Cice Kranjčara bilo pet ili šest više, međutim, Petev ima vrlo ujednačen kadar. Svi ti igrači se nadaju da će izboriti status standardnog prvotimca ili barem biti u 14-15, teško je pronaći nekoga za koga bi se već sad moglo reći da će ga trener otpisati i da nema šansu izboriti se za minutažu.

Igračima nije svejedno

- Je li previše igrača? Ovisi kako gledate, može ispasti i ovako i onako. Dobro je kad je konkurencija, kažem, imamo utakmice, na njima ćemo vidjeti tko je tko i to će presuditi - jasan je trener.

Primijetili ste, dvojicu igrača nismo spomenuli, namjerno smo ih ostavili za kraj. Očito je da će dvojba biti Ćorić ili Sammir. Jer, povratkom Fernandesa, više Petev nema potrebe na lijevu stranu gurati Ćorića, on je “desetka” tu će poziciju i igrati. Dojam je ovih dana u Moravskim Toplicama, da je Sammir krenuo s bolje startne pozicije, ali da ga, kako dani prolaze, Ćorić sve više gura prema klupi. Šteta je što se Ante ozlijedio, nateknuo mu je gležanj, pa će izgubiti dan-dva treninga. Jer, Ćorić je među onima koji su dosad pokazali najviše, dok od Sammira nakon ova spomenuta dva-tri sjajna dodavanja prvoga dana nismo puno vidjeli, Ćorić se trudi, kad igraju zajedno u momčadi, on i Fernandes su “živa napast” za protivničku obranu. Valjda ga ozljeda neće izbaciti iz ritma.

- Bit će vremena za priču i razgovor, ali ja želim da svi igrači pričaju na terenu - poručio je prije neki dan Petev, očito su ga odlučili poslušati.

Ćorić i Fernandes su, izgleda, to i prihvatili i krupnim koracima koračaju prema startnim pozicijama na početku sezonu. Pa, iako će biti utakmica i promjena, rotiranja, nije ni igračima svejedno tko će u prvim dvobojima istrčati na travnjak, uostalom, već na samom početku sezone pred Modrima su i najveći izazovi, dvije europske utakmice i tri derbija u nešto više od desetak dana.

Taj nas momak podsjeća na učenika iz zadnje klupe koji zna svaki odgovor, diže dva prsta, ali nikako da dođe na red, jer netko glasniji i nametljiviji iz prvih klupa odgovori ranije. Riječ je o Ivanu Fioliću. Krenuo je odlično u Sloveniji, ide glavom na loptu, daje sve od sebe i svi ga hvale. Nije otišao, zasad, Sparta Prag i Dinamo nisu se uspjeli dogovoriti, ostane li ovdje imat će opet tešku misiju nametnuti se. Najčešće ga Petev gura na krilo, a tamo znamo da je gužva, Soudani i Guilherme desno, Fernandes i Olmo lijevo, doista je teško doći na red. Neki su ispred njega po igrama i statusu, neki samo po statusu, ali doista mu nije lako. Jer, definitivno je priliku zaslužio. Vjerojatno je će je dobiti u većem obujmu protiv Mure, može li se tom utakmicom potpuno nametnuti Petevu?

I Bojan Knežević se bori za status, otkad je Petev došao nije ga baš previše koristio. Radi što mu se kaže, neki je dan igrao i lijevog beka, no znamo da je njemu mjesto u veznoj liniji. Tamo je gužva, ali on ne odustaje, bori se i čeka pravu priliku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 06:33