Vladimir Dugandzic / Hanza Media / Hanza Media
NA KORAK DO DRUGE LIGE

ŠTO SE TO DOGAĐA SA SPLITOM!? Dvojac od kojeg se najviše očekuje: Jedan je nemoćan, a drugi se ponaša kao da ga uopće nije briga

Piše: Davor BurazinObjavljeno: 03. listopad 2016. 17:51

Strava u Parku mladeži dobila je u subotu jubilarnu 20. epizodu, dvadesetu utakmicu u nizu u kojoj je Split još jednom ostao bez pobjede. Ustvrditi da je ostao bez pobjede malo je preuveličano, Crveni, naime, nisu pošteno ugrozili svoga bivšeg kapetana Danijela Zagorca dok su s druge strane smušeno reagirali u dvije situacije i poklonima darivali Lokomotivu.

Lovro Majer je dvaput asistirao i Eros Grezda dvaput zabio iz akcija u kojima Split nije bio u stanju izbaciti loptu iz svoga šesnaesterca.

Prvi pogodak je baš odraz nemoći i manjka kvalitete pa ako hoćete i razumijevanja igre. Majer je izveo korner, Dupovac i Mikulić odbijali glavama, u međuvremenu Rrahmani driblingom prevario Jakića i Čvedukasa… I na kraju je još od Mikulića lopta promijenila smjer i postala neuhvatljiva za Duku. Kod drugog gola Dupovac spušta glavom loptu za Majera, Čvedukas pada, Vitus ne zatvara… Sve je ovo navedeno samo da bismo podsjetili da je do Amera Dupovca, Bože Mikulića i Ivana Fuštara (ozljeda), tri stopera na raspolaganju u ovom trenutku, Split ne tako davno imao petoricu boljih, iskusnijih, kako god ih hoćete nazvati. Dva su sada u Lokomotivi, Ante Majstorović i Amir Rrahmani, dva su u Izraelu, Nino Galović i Branko Vrgoč, peti Jure Obšivač je na odlasku. To su činjenice kao što je činjenica da je nakon odlaska Rrahmanija, dakle u posljednje četiri utakmice momčad inkasirala deset golova (po tri od Istre 1961 i Osijeka, po dva od Rijeke i Lokomotive). Analiza poput ove kad se tresla mreža iza Duke u subotu, otkrit će da je većini kumovala uža obrana.

S Rrahmanijem u sastavu Vjekoslav Lokica nije pobijedio, ali nije baš ni gubio kao sada (četiri remija u šest utakmica) odnosno izgubio je samo od Hajduka i Dinama po 1:0, s tim da je Ohandza zabio u sudačkoj nadoknadi. Goran Sablić koji je potpisao prvih deset susreta bez pobjede također ima više podjela bodova (6).

- Žao mi je što je Split od kluba koji se s nama borio za Europu, došao do ove pozicije - rekao je Tomislav Ivković.

Šest je sezona Split konkurirao za gornji dom ljestvice, u sedmoj ga čeka neizvjesna sudbina. Nije to iznenađenje, izdvojit ćemo 18 nogometaša koji su od prošle zime otišli iz kluba ili nisu na raspolaganju Lokici. Konačna brojka je veća od 18 no ovo su oni koji su imali titular standardnih: Chung Woon, Ante Erceg, Dario Rugašević, Antonio Mršić, Nino Galović, Danijel Zagorac, Branko Vrgoč, Slavko Blagojević, Aleksandar Miljković, Mirko Oremuš, Pablo Arroyo, Ante Majstorović, Petar Franjić, Dražen Bagarić, Amir Rrahmani, Jure Obšivač (na odlasku), Miloš Vidović i Ivan Jukić (ozlijeđeni, datum povratka neizvjestan). Takav egzodus ne može nitko izdržati osim ako se ne dovedu jednako kvalitetne zamjene što u Splitu definitivno nije slučaj. Pritom pate i mladi igrači, odreda tinejdžeri jer nije na njima da izvlače klub iz krize, preteško je to breme.

Najveća zabluda je pak Elis Bakaj, a najveći misterij Petar Mišić. Prvi je nemoćan, drugi se ponaša kao da ga nije briga. Oba su igrači manje u fazi obrane, ali još je veći problem što ne daju ništa u napadu. I tako se Split vrti u začaranom krugu…

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 07:35