Marko Todorov / CROPIX
KRUG SE NASTAVLJA

TAKO JE ZARAĐIVALA ŠAMPIONSKA RIJEKA Evo kako je stvoreno čudo na Rujevici i koliko je novi prvak Hrvatske zaradio na prodaji igrača

Piše: Vedran FilipovićObjavljeno: 04. srpanj 2017. 15:34

S obzirom na to da je Rijeka od dolaska Gabrielea Volpija i predsjednika Damira Miškovića postala klub koji (više nego uspješno zasad) teži samoodrživosti, a pritom nije izbacila niti jednog igrača iz svoje omladinske škole (ne računajući Močinića koji je već bio prvotimac na početku 2012. godine), onda je jasno da su čelnici imali dobre odluke prilikom izbora igrača i još bolje ‘karte na stolu’ prilikom pregovora o njihovoj daljnjoj prodaji.

Točnije, dosadašnja praksa pokazuje da se Rijeka na tržištu kupoprodaje nogometaša snalazi kao riba u vodi!

Jedna od prvih isplativih investicija bio je Leon Benko jer se Al Faisalyju platilo 40-ak tisuća dolara, a poslije ga se nakon 42 pogotka u 63 nastupa transferiralo u kineski Dalian za milijun eura, a nešto kasnije kao jako ekonomičan pokazao se potez dovođenja Ivana Vargića za 300 tisuća eura da bi osječki vratar Rujevicu napustio za 2,8 milijuna eura (Lazio).

Kramarić je najbolji

Bez dvojbe, najisplativiji ulazni transfer bio je onaj Andreja Kramarića koji je na Kantridu došao s čistim papirima nakon problema u Dinamu. U redu, zbog složenosti takvog posla i međusobno isprepletenih odnosa, pitanje je koliko je novaca od Leicesterovih 10 milijuna eura Rijeka ‘na kraju balade’ zadržala za sebe, ali taj posao neće još dugo, dugo nitko nadmašiti. Kao ni prodaju Mitrovića jer je VK stoper došao za otprilike 150 tisuća eura, a nakon odličnih prezentacija u bijelom dresu sada je član Bešiktaša koji je za njega platio 4,2 milijuna eura.

Zaradilo se, nadalje, na Tomečaku (Dnipro), Leovcu (PAOK), Bezjaku (Darmstadt), Balaju (Terek), Samardžiću (Henan)... Baš kao što će se zaraditi na Stefanu Ristovskom i Marku Vešoviću koji su prije nekoliko dana formalno postali igrači Rijeke.

Vešović je i sezonu 2014/2015. proveo na Kantridi kao posuđeni igrač Torina, dosad se vodio kao igrač Spezije, iako taj podatak nitko nije spominjao budući se pretpostavljalo da će Riječani s Talijanima prilično lako uskladiti međusobna prava i obveze. Tako su Bijeli bez odštete preuzeli prava nad njegovim ugovorom, a za uzvrat će se put Apenina poslati određeni postotak kada se Vešović bude prodao u inozemstvo.

Stoga, nema dvojbe da će Rijeka i na njemu zaraditi. Baš kao jučer na Franku Andrijaševiću, a sutra Bradariću, Elezu, Mišiću...

I krug se nastavlja.

NAJISPLATIVIJE RIJEČKE KUPOPRODAJE

1. Andrej Kramarić - stigao besplatno, otišao za 10 milijuna eura

2. Matej Mitrović - stigao za 150 tisuća eura, otišao za 4,2 milijuna eura

3. Franko Andrijašević - stigao u sklopu trampe za Leškovića, otišao za 4 milijuna eura

4. Roman Bezjak - stigao besplatno, otišao za 3 milijuna eura

5. Ivan Vargić - stigao za 300 tisuća eura, otišao za 2,8 milijuna eura

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
30. travanj 2024 17:29