WALES - HRVATSKA 1:2

VELIKI PREOKRET HRVATSKE Lovren i Eduardo pogodili za veliku pobjedu Vatrenih

Dakle, u Swanseaju će Igor Štimac na travnjak poslati ovu 11-oricu: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Lovren, Strinić - Rakitić, Badelj, Modrić, Sammir - Mandžukić, Eduardo
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 26. ožujak 2013. 17:46

Trinaest urnebesnih minuta u završnici susreta na Liberty stadionu bilo je dovoljno Hrvatskoj da u Swanseaju izgubljenu utakmicu okrene u 2-1 pobjedu i uknjiži bodove koji je ostavljaju na putu za izravan plasman u Brazil.

Preokret je započeo Lovrenovim iskupljenjem, bombom za izjednačenje u 77. minuti, a zapečaćen je Eduardovim pogotkom kroz noge Myhillu desetak minuta kasnije.

Kadrovska osvježenja učinila su reprezentaciju šarenom poput Benettonova plakata, ali u nisu pomogla Igoru Štimcu da u prvom poluvremenu neutralizira Garetha Balea i njegov “one man team”. Modrić je ovaj put uz asistenciju (solidnog) Sammira i (očajnog) Badelja još nekako držao ravnotežu na sredini terena, ali je domaćin predvođen Tottenhamovom zvijezdom bio okomitiji, konkretniji i riješio je prvo poluvrijeme u svoju korist rezultatom 1-0.

Bale se nakon viroze i ozljede gležnja pokazao dovoljno oporavljenim da već u ranoj fazi dvoboja baci u očaj hrvatsku obranu. U 7. minuti je s loptom u posjedu iskliznuo iz sendviča Modrića i Badelja na sredini terena te “u slobodnom padu” krenuo prema kaznenom prostoru, gdje ga je grubo prizemljio Ćorluka. Na sreću, žuti karton stoperu bio je najgrublja sankcija u ovom slučaju. Bale je, naime, iz slobodnjaka sa dvadeset metara poslao loptu visoko iznad grede.

Hrvatska se pojavila u domaćem kaznenom prostoru u 13. minuti i, pokazat će se, stigla do svoje najzrelije šanse u prvom dijelu. Prvo je Sammirov udarac od bloka završio u korneru, a u nastavku akcije Lovren je izvrsno na petercu pronašao Eduarda čiji je udarac glavom Myhill refleksno izvadio ispod grede.

Wales je u 20. minuti stigao do jedanaesterca i vodstva. Gunter je na desnom boku lijepim dodavanjem u prostor “oslobodio” Ledleya, ovaj gurnuo loptu pored Lovrena i nakon vrlo blagog kontakta s hrvatskim stoperom ispružio se na travi. Bale je s bijele točke rastavio Pletikosu za 1-0.



GAL1CRO0 by Samu300

Ulazak u finiš prvog dijela donio je novu Baleovu simultanku. U 35. minuti on je udarcem s ruba šesnaesterca rastegnuo Pletikosu, a tri minute kasnije je savršeno prihvatio dijagonalno Williamsovo dodavanje i poput torpeda uletjeo ispred Pletikose, ali je ovaj put promašio okvir i poslao loptu visoko povrh grede. Razdoblje velške dominacije zaključio je Bellamy udarcem sa desetak metara iskosa, što je Pletikosa lako amortizirao. Dojam o nesuvisloj i nedomišljenoj igri hrvatske reprezentacije u posljednjoj minuti poluvremena mogao je sakriti Mario Mandžukić. Srna je dodavanjem s desnog boka lansirao u priliku hrvatskog napadača, a ovaj sa 7-8 metara pogodio Guntera u nogu i omogućio Myhillu da lako dođe do lopte.



GAL1CRO1 by Samu300

Štimac se u stanci između dva poluvremena odlučio zavrtjeti rulet; povukao je s terena indisponiranog Badelja, uveo u igru Schildenfelda, promijenio raspored u 3-5-2 i došao do dominacije i prilika. Već u 52. minuti Eduardo je blizu izjednačenju, nakon kornera je glavom sa šest metara prebacio gredu. Desetak minuta kasnije Srna je poslao bombu s ruba kaznenog prostora u Myhillov peterac, Eduardo u prolazu kvrcnuo loptu, a već savladani vratar čudesnom reakcijom na crti spasio mrežu. Ubrzo će i Modrić lansirati loptu koja će prozujati kroz deset pari nogu u petercu i završiti put izvan terena.

Kada nije uspjela opsadom, uz rekordni posjed lopte, Hrvatska je stigla do pogotka dalekometnim projektilom. Dejan Lovren se na 30 metara od gola namjestio i Myhillu “kroz uši” zakucao loptu u mrežu. Ubrzo nakon toga Eduardo će prihvatiti Olićev centaršut i sa sedam metara spakirati loptu kroz golmanove noge u mrežu za 2-1.



GAL1CRO2 by Samu300

WALES - HRVATSKA 1:2 (Bale 21'; Lovren 77', Eduardo 87')

Wales: Myhill - Gunter, A. Williams, J. Williams, Davies - Collison, King, Ledley, Bale - Bellamy, Robson-Kanu(od 64. RIchards).

Hrvatska: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Lovren, Strinić (od 73. Olić) - Rakitić, Badelj (od 46. Schildenfeld), Modrić, Sammir (od 61. Kovačić) - Mandžukić, Eduardo.

Kraj utakmice.

87. minuta - GOOOL Eduardo se odlično snašao nakon ubacivanja Olića i donio prednost Vatrenima.

83. minuta - Sjajna prilika za Olića, ali nije uspio dobro zahvatiti loptu.

77. minuta - GOOOL Lovren je s 25 metara bombom vratio Hrvatsku u igru.

73. minuta - Posljednja izmjena za Hrvatsku, Olić je zamijenio Strinića.

71. minuta - Rakitić je oštro ubacio na prvu vratnicu, Myhill je pokupio

70. minuta - Kovačić je zaustavio Balea prekršajem i zaradio žuti karton.

66. minuta - Luka Modrić dobio je žuti karton, pa ni on, uz Ćorluku i Lovrena neće imati pravo nastupa protiv Škotske.

61. minuta - Igor Štimac je napravio drugu izmjenu. Izašao je Sammir u igri je Kovačić.

60. minuta - Nevjerojatna obrana Myhilla, Srna je pucao loptu je skrenuo Eduardo koji se nalazio na dva metra od gola, a velški vratar je izvarednom reakcijom poslao loptu u korner.

58. minuta - J. Williams je s 20 metara snažno tukao, lopta je prošla pokraj vratnice.

53. minuta - Srna je izveo korner, Eduardo je najviše skočio, ali je neprecizno pucao.

51. minuta - Gužvu koju je stvorio Mandžukić u 16-ercu Velšani su uspješno riješili.

50. minuta - Sammir je pucao, opet samo u blok, korner za Hrvatske.

Počelo je drugo poluvrijeme.

Prva zamjena u redovima Hrvatske. U igri je Schildenfeld, izašao je Badelj.

Kraj poluvremena.

46. minuta - Srna je uposlio Mandžukića, koji je oklijevao i poslao loptu u ruke velškog vratara.

45. minuta - Lopta se odbila do Sammira, koji je pucao s lijeve strane 16-erca, Velšani su otklonili opasnost.

41. minuta - Još jedna prilika Walesa, Bellamy je pucao s vrha kaznenog prostora, Pletikosa je još jednom siguran.

38. minuta - Wales je odigrao savršenu kontru, lopta je došla do Balea, išao je sam na Pletikosu, ali je promašio okvir gola.

35. minuta - Pletikosa je odlično obranio Baleov neugodan udarac.

33. minuta - Mandžukić je pokušao u solo prodoru, neprecizan je.

33. minuta - Hrvatska je bila najbliže pogotku do sada. Badelj je potegao s više od 20 metara, lopta je prohujala pokraj stative.

31. minuta - Modrić je pucao iz daljine, ali lopta se odbila od nekoga od Velšana i završila u rukama Myhilla.

21. minuta - GOOOL Bale je siguran iz penala.



GAL1CRO0 by Samu300

20. minuta - Lovren je srušio Ledleyja, sudac je dosudio 11-erac i pokazao žuti karton hrvatskom reprezentativcu.

13. minuta - Odlična prilika za Hrvatsku. Eduardo je namjestio loptu za Sammira, koji je pucao sa 16 metara, lopta se odbila od velške obrane u korner. U nastavku napada Eduardo je pucao glavom s pet metara, ali neprecizno.

7. minuta - Bale je izveo slobodni udarac, lopta je otišla visoko preko gola.

6. minuta - Bale je krenuo u solo prodor, Ćorluka ga je morao srušiti i zaradio je žuti karton. Neće moći nastupiti u sljedećoj kvalifikacijskoj utakmici protiv Škotske.

6. minuta - Prva prilika za Hrvatsku, Mandžukić je pucao, ali je welška obrana uspješno blokirala udarac.

5. minuta - Badelj je predao loptu Velšanima, koji su krenuli prema Pletikosi, ali je na vrijeme uspio Lovren izbaciti.

Utakmica je počela.

Za vrijeme hrvatske himne naši navijači su zapalili bengalke.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 04:18