Domagoj Vida
 Boris Kovačev / Cropix
INTRIGANTNI DUELI

'HRVATSKA OBRANA SPAVA MIRNO' Iz Vatrenog tabora jasno poručili da su spremni za Ronalda

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. lipanj 2016. 10:42

Nije ga bilo nigdje u utakmicama protiv Austrije i Islanda. Kritike su pljuštale sa svih strana, bio je izrazito nervozan i ljut, gotovo se može kazati ogorčen. Nastradao je i jedan novinarski mikrofon kojeg je zavitlao u jezero kad mu je iskrsnuo pred licem.

Ali protiv Mađara, kad je Portugal visio k’o luster, Cristiano Ronaldo se pojavio u najboljem svjetlu. Spasio je Portugal s dva postignuta pogotka, jednog je majstorski zabio petom, drugoga glavom. Da ga nije bilo, Portugalci vjerojatno nikad ne bi izvukli 3:3 protiv Mađara i već bi bili doma, a ne u Lensu. Ne treba naravno opisivati Ronalda, o njemu cijeli nogometni svijet sve zna.

Stoperi sa 71 godinom

Iskreno, kad je Island zabio onaj pogodak Austriji, nikome u tom trenutku od naših reprezentativaca nije napamet pao - Portugal. Ne, prva asocijacija bila je - Ronaldo. Jest, tu su i Nani, tu je i Quaresma, onaj ‘mali’ Sanches može biti nezgodan, ali svima u hrvatskom taboru pred ogled sa Santosovom momčadi jasno je da najveća opasnost prijeti od njega, Ronalda.

Jučer su se u hrvatskom press-centru u Deuvilleu pojavili portugalski novinari. Zanimala ih je ponajvše atmosfera u hrvatskoj reprezentaciji nakon pobjede nad Španjolskom, te hoće li igrati Mandžukić ili Kalinić. Dobro prate očito što se događa u taboru Vatrenih. Također, dosta su nas pitali o izborniku Čačiću s obzirom da ga je prestižni L’Equipe proglasio najboljim izbornikom nakon prvog kruga Eura.

- Samo o Ronaldu ovisi kako će Portugal proći protiv Hrvatske - kazao nam je kolega Joao.
Drugi kolega Bruno, koji je na pressu najviše pitanja postavljao našem vrataru Subašiću, također je bio na istom tragu.

- Izgledalo mi je da je na prve dvije utakmice bio iscijeđen, ali protiv Mađara mi je djelovao mnogo bolje, kao da je dobio neku novu snagu. Jako je motiviran. To sam vidio ne nakon golova koje je postigao, već nakon što su Mađari zabili treći gol, nakon jednog ‘odbijanca’. Skakao je ljutito i mahao rukama proklinjući zlu sreću. Takvog ga dugo nismo vidjeli, bio je to neki novi Ronaldo. Realno, on jedini može Portugal dotegliti do četvrtfinala. Dobro, možda i Nani može nešto zabiti... - kazao je Bruno.

Hrvatska - Portugal

Kako ćemo proći, čemu se nadate, što sanjate?

Još jedna pobjeda na putu do finala

Ronaldo će proigrati baš protiv nas, crno nam se piše

Bit će čupavo - odlučivat će sitnice

Malo je krenulo, kako to obično biva pred utakmicu, i novinarsko ‘off the record’ raspitivanje kod naših reprezentativaca o Portugalu, te naravno o Ronaldu. Spava li naša obrana mirno pred sudar u Lensu, jesu li naši stoperi možda zabrinuti zbog Ronalda.

- Hrvatska obrana spava mirno, pogotovo Domagoj Vida kojem se razbio mobitel, pa je odvojen od svijeta - stigao je odgovor iz hrvatskog kampa.

Dakle, ova rečenica pokazuje da su naši dečki iz obrane spremni za Ronalda, ali i za ostale napadački jako dobre Portugalce. Naravno, svi se slažu da će Ronaldo i društvo biti teško iskušenje za hrvatsku obranu. Ali, isto tako se spominje da je ogromno iskušenje pred njima bilo na utakmici u Bordeauxu sa Španjolskom, pa je položeno s odličnim, zapravo vrlo dobrim, jer je ipak primljen jedan pogodak.

Ono što jest vidljivo, Portugal u napadačkom dijelu ima brze igrače, nije samo Ronaldo ‘sprinter’, Nani i Quaresma također imaju brzine u nogama. Oni su u stanju stvoriti učas ‘višak’ igrača, pa će to biti zaista veliki test ne samo za hrvatsku obranu, već za cijelu momčad. Ono na čemu će Čačić inzistirati jest da krilni igrači pomažu braničima. Jer Portugal najčešće napada preko krila, bilo to preko Ronalda, Nanija ili Quaresme. Dupliranje će biti ključ obrane od portugalskih napada.

Isto tako, stoperi su upozoreni da se paze kod centaršuteva i svih prekida, naravno koga drugog nego Ronalda. Naši dečki su se spremili za okršaj, za sve, pa i za Ronalda. Hrvatska obrana je spremna, nema straha od portugalskog napada. Kažu momci, neka se njihova obrana, iskusna ali već i vremešna s obzirom da Carvalho i Pepe zajedno imaju 71 godinu (!?), plaši naših napadača. Konačno, ovo je jedna od onih utakmica u kojima će obje obrane biti na teškim iskušenjima, jer napadi Vatrenih i Portugala zaista su ubojiti.

Linker
06. svibanj 2024 00:54