Hanza Media, sn ilustracija
DVA DRAGULJA

HRVATSKA SUTRAŠNJICA - ĆORIĆ vs. VLAŠIĆ Dinamov wunderkind ne blista, Hajdukov izgleda bolje nego ikad prije

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 06. kolovoz 2017. 18:04

Ante Ćorić rođen je 14. travnja 1997, a samo dva dana nakon 17. rođendana debitirao je za Dinamo u prvoligaškoj utakmici. Nikola Vlašić svijet je ugledao 4. listopada iste godine, prvi susret u HNL-u igrao je s Istrom 1961, i to 20. srpnja 2014.

U to je doba Marko Rog bio anonimni član Varaždina kojeg je detektirao Split, Marko Pjaca nosio je dres Lokomotive pa do Vlašićeve prve utakmice prešao u Dinamo. U međuvremenu se Rog prodao u Napoli i prevladao animozitet trenera, Pjaca u Juventus, gdje finišira oporavak nakon duže stanke zbog teške ozljede, iza njih su zapaženi nastupi na međunarodnoj sceni i reprezentaciji, a Ante Ćorić tri godine kasnije i dalje je samo talent Dinama.

Premda je u modrom dresu odigrao 121 utakmicu, zabio 20 golova i dodao 22 asistencije, Ćorić i u ovaj derbi ulazi s upitnicima što se uopće od njega traži i kakvog Ćorića očekivati. U zadnjem klasiku s Bijelima dobio je šansu s klupe, ove sezone ima nešto češće prigodu u prvoj postavi, tako je bilo i s Norvežanima, ali uvriježilo se kao gotovo najsigurnija stavka u zapisniku da će Ćorić biti zamijenjen. Opet, lako je moguće da u derbi neće ni ući kao starter, barem su takve najave, Cvitanović bi ovoga puta Ćoriću mogao pretpostaviti Gojaka...

U nedorečenom Dinamu ni Ćorić nije ništa važnog “rekao”, koliko se klubova i milijuna u vezi s njim spominjalo, s već toliko utakmica u nogama, u Maksimiru bi morao biti faca koja determinira igru, ako je “taj”. A kao takav se nije profilirao. Još ne. Zna bljesnuti kao strijela, no od njega se očekuje da asistira, zabija, igračkom vještinom ali i kontinuitetom dokazuje da je za veća djela.

Vlašić u Hajduku ima 115 utakmica, 12 golova i 20 dodavanja za pogodak, za razliku od Ćorića nije ni došao do A reprezentacije, samo HNL-ovske u Los Angelesu, ali danas je bitniji igrač za Bijele nego vršnjak za Modre. Jer preko Vlašića se gradi Carrillov nogomet, on je definitivno postao nositelj, o njegovoj izvedbi ovisi Hajdukova moć i rezultat. No, nije to Vlašić koji s lakoćom niže rivale, kao na promotivnim DVD-ima iz pionirskih i kadetskih dana; više od virtuozne tehnike, forte su mu silina i energija.

Trebaju ih...

Ćorić i Vlašić su 20-godišnjaci, u hrvatskom klupskom životu, gdje najbolji rano odlaze, za obojicu je ovo sezona koja će bitno odrediti kamo ide karijera. Prema A reprezentaciji i velikim klubovima, kakav ih glas prati otkako su se pojavili na nogometnom radaru, ili - osrednjosti. Ćorić je veći španer, no Vlašić djeluje zrelije i odlučnije da izvuče najbolje od sebe. Dinamo i Hajduk trebaju ih kao nikad prije. Od njih imaju pravo tražiti više nego ikad.

Recentni nastupi sugeriraju da ofenzivac Bijelih ulazi u derbi u nešto boljoj formi. U tri utakmice HNL-a dao je dva gola i ima jednu asistenciju za 193 minute. Zatresao je mrežu u drugom kolu Interu i u trećem Cibaliji, oba puta na gostovanjima. Ćorić ima jedan pogodak i dva dodavanja za gol. Strijelac je bio Cibaliji, a dvaput asistent protiv Istre 1961. Igrao je 112 minuta, po utakmicama 55, 30, 27. Svi Dinamovi treneri u izjavama su sipali komplimente za njegovu nadarenost, ali ni s jednim nikako na zelenu granu. Vlašić u Splitu, možda i zbog slabijeg izbora domaćih igrača, nikada nije bio toliko obasut sumnjama. Jednako vrijedi i pred današnji derbi! Hoće li to Ćoriću biti okidač? U minutaži koju dobije...

Linker
20. svibanj 2024 07:59