Emica Elvedji / Hanza Media / Hanza Media
VELIKI PODUHVAT

IZGRADIT ĆEMO NOVI GRADSKI VRT! 'Ne želimo da nam se dogodi Rujevica, da navijači stadion ne mogu prepoznati kao svoj'

Piše: Darko RužićObjavljeno: 17. studeni 2016. 10:39

Bijelo-plavi nakon niza sezona napokon igraju zapaženu ulogu u prvenstvu Prve HNL. Dakako da je to okolnost koja silno raduje njihove vjerne simpatizere, a i klupsko čelništvo koje predvodi predsjednik Ivan Meštrović.

- Nisam to ranije isticao ni kao cilj u prvoj godini našeg djelovanja kao novih čelnika i vlasnika kluba, ali sada već to mogu otvoreno reći. Bit ćemo jako zadovoljni i ponosni ako naša momčad izbori plasman koji će NK Osijek nakon dugo godina opet izvesti u Europu. Uvjeren sam da ćemo do tog uspjeha doći, jer sadašnji plasman i bodovna zaliha daju mi pravo na taj optimizam. Čini mi se u ovom trenutku nemogućim da prosipamo bodovnu prednost - kaže predsjednik Meštrović.

Daleko smo došli

Rezultati u natjecanju su ono što navijače najviše zanima, ali u osječkom primjeru ima još nešto što okupira njihovu pozornost i znatiželju, čak i širu nogometnu javnost. Jer, u gradu na Dravi je najavljena izgradnja novog stadiona.

Osijek, 270816.
Stadion Gradski vrt.
Prva HNL, nogometna utakmica NK Osijek - NK Cibalia.
Na fotografiji: navijaci Osijeka-Kohorta.
Foto: Vlado Kos / Cropix

- To je jedan od prioriteta s kojima smo nastupili prigodom preuzimanja kluba. Novi će stadion sigurno biti izgrađen. Daleko smo već odmaknuli s aktivnostima u tom pravcu. Da, doista smo daleko došli, a sada smo prešli na tehničko planiranje izvedbe studija izgradnje.

Uslijedilo je i dodatno objašnjenje:

- Razmatramo ono u prvom redu najbitnije, koju lokaciju za novi stadion izabrati. Razmatramo sve, lokaciju, ali i mikrolokaciju. Tri su ideje ono što se razrađuje i što ćemo na stolu imati za tri tjedna. Ima niz pitanja koja su vrlo delikatna i traže ozbiljan i detaljan pristup. Jedno je od njih što s atletskom stazom, atletikom ukupno ako sadašnji stadion srušimo. Što pak sa stadionom ako ga u nekom planu izgradnje novog na drugoj lokaciji napustimo.

Osijek, 310716.
Stadion Gradski vrt. 
Utakmica 3. kola MAXtv Prva liga 3 kolo izmedju NK Osijek - HNK Rijeka. 
Na fotografiji: navijaci Kohorta.
Foto: Emica Elvedji / CROPIX
CROPIX

Također i ako budemo izvodili radove izgradnje na prostoru sadašnjeg Gradskog vrta, približavali tribine igralištu, spuštali cijeli stadion i zadirali u geofiziku, kako riješiti pitanje oborinskih voda, što u nekom prostornom zahvatu to znači za Wilsonovu ulicu. Također i kako stvoriti potrebne uvjete za igranje utakmica u sadašnjem prostoru Gradskog vrta ako na njegovoj lokaciji odlučili graditi novi stadion. Kompleksna su to pitanja i moram priznati puno kompleksnija tema od one koju sam očekivao kada se javila i sama ideja za izgradnju novog stadiona.

Nevidljivi troškovi

Ipak, ma koliko zahtjevan posao to bio novi će stadion niknuti!

- Oko toga dvojbe nema. Izgradit ćemo ga. Iako smo suočeni s nizom, da tako kažem, nevidljivih troškova. Iznenadit će se svi kada iznesem podatak da nas samo izračun statike sadašnje velike zapadne tribine košta čak 100.000 eura. To je jedan primjer, ali ima ih još. Iznenadit će se i svi koji ne znaju da sadašnji stadion u Gradskom vrtu izgrađen na prijelazu 1978/79. godine prošlog stoljeća ustvari nikad nije završen. Ni dan-danas nema uporabnu dozvolu. A njegova je izgradnja uslijedila u vremenu kada je to bilo puno lakše nego danas. Gradilo se tada, a da se nije na tu okolnost gledalo tržišno, poglavito ne s aspekta samoodrživosti o čemu mi danas itekako moramo voditi računa.

Nema još predviđenih rokova za gradnju, ni za njen početak. Ali investitori i budući graditelji znaju što su prioriteti.

- Nećemo si dopustiti da novi stadion ne bude ‘full’ u pravom smislu riječi. Dakle, bit će maksimalno komforan, potpuno natkriven, pravi akustički raj za gledatelje. No, imamo i zadaću sve raditi i učiniti da naši Bijelo-plavi igraju u Osijeku. Prvi sam koji neće dopustiti da naša momčad svoje europske utakmice, za koje vjerujem da će igrati, ne igraju u našem gradu. Ne smijemo dopustiti da nam se dogodi greška, teško mi je reći, kao Rijeci u kojoj građanstvo novoizgrađenu Rujevicu ne doživljava i ne prepoznaje kao svoj stadion, pa se sve češće spominje i mogućnost povratka na Kantridu. Želja nam je stoga da naš novi stadion osim zbog ‘full’ uvjeta koje će pružati svima, građanima koje od prvog dana našeg dolaska u klub animiramo sloganima “Osijek navija za Osijek” i “Pokrenimo grad”, bude općeprihvaćen, dostupan iz svih pravaca i u zoni pristupa javnim prijevozom. O svemu tome itekako vodimo računa i gradnji ćemo pristupiti kada sve brižno razradimo i dogovorimo.

Novac nije upitan

Rokovi zbog svega što je rekao predsjednik kluba još nisu utvrđeni, ali neki se okviri i parametri znaju.

- Najbitnije je da su sredstva za izgradnju osigurana. To nije upitno ni po čemu. Koliko, ne mogu reći baš zbog toga što postoje ti brojni skriveni ili nevidljivi troškovi. Međutim, ponavljam, novac nije upitan. Dok se svi idejni planovi ne razrade, dok se ne završi projekt, o detaljima se ne može ni razgovarati. U svakom slučaju, osim činjenice da će stadion biti izgrađen, našim je navijačima važno objasniti i da nogomet, naš prvoligaški neće biti izmješten iz Osijeka. Za vrijeme gradnje, moguće godinu, godinu i pol naši će Bijelo-plavi igrati u našem gradu. I europske utakmice - zaključio je predsjednik Ivan Meštrović.

Linker
06. svibanj 2024 16:33