REUTERS
SVE JE SPREMNO ZA PODVIG

BARCELONA S RAKITIĆEM KREĆE U NEMOGUĆU MISIJU Luis Enrique ide u potpuni rizik, želi bar 2:0 do odmora

U dosadašnjih 58 slučajeva u nokaut-fazi Uefinih eurokupova, nitko nije preokrenuo poraz od 0-4 iz prve utakmice
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 08. ožujak 2017. 10:07

Svijet čeka novu povijesnu utakmicu na Nou Campu! Kad se to možda najmanje očekivalo, nogometaši Barcelone pokleknuli su 0-4 na Parku prinčeva i u večerašnjem uzvratu na svom terenu su u “nemogućoj misiji”: nikad nitko u 58 slučajeva nokaut-faze Uefinih eurokupova nije preokrenuo takav poraz!

Međutim, Kataloncima su nakon tog “crnog utorka” 14. veljače u Parizu nadu u “remontadu” podgrijale dvije visoke pobjede u španjolskom prvenstvu: 6-1 nad Sportingom iz Gijona i 5-0 nad Celtom.

Prethodno je u završnici pobijeđen Atletico u derbiju u Madridu, pa doma Leganes iz 11-erca u 90. minuti na kojeg se zadnja dva tjedna poziva Dinamov trener Ivajlo Petev.

Protiv Celte je, pak, Barça zabila gol iz očiglednog zaleđa našeg Ivana Rakitića, pomoćni sudac je zaspao. Ili se divio Messiju, Suarezu i Neymaru...

“Remontada”, dakle. Mundo Deportivo preko svojih insajdera s treninga (dakle nekog od igrača ili trenera) najavljuje da se Luis Enrique odlučio za 3-4-3 s rombom u sredini, ali nije još na čistu s kojim igračima u zadnjoj i srednjoj liniji.

L’Equipe, pak, pretpostavlja da će to biti s Albom kao lažnim stoperom, a Rakitićem i Iniestom u sredini, iza Messija, ispred Busquetsa.

Lionel Messi je, dakako, ključni čovjek između linija, pa će desno krilo biti Rafinha.

S druge strane, Unai Emery će startati s najjačom postavom, za razliku od prvog dvoboja na svoj se položaj lijevog stopera vraća kapetan Thiago Silva.

Navodno su upitni Di Maria, Rabiot i Motta, ali to su više “alternativne činjenice” i “fake news”, da se suparniku dâ razmišljati, popuni medijski prostor i umjetno raspiri polemika. Postava je to sposobna za gusti blok i brz izlazak u kontre, ali i držanje lopte u svom posjedu što, poznato je, Barcelonu jako živcira... Katalonski mediji uhvatili su se za izjavu Juliana Draxlera koja po njima otkriva da su Parižani “nesigurni u svoju prednost”:

- Mnoge su momčadi izgubile 0-5 na Nou Campu, tako da znamo kako je sve moguće. Međutim, uvjeren sam da ćemo naći izlaz za četvrtfinale. Smatram da je važno napadati, a ne se samo braniti - rezonira njemački reprezentativni krilni napadač, dodavši da će to za njega biti “posebna utakmica” jer nikad nije nastupio na Barçinom stadionu...

Iako im glavna statistika o preokretima u eurokupovima daje nula posto izgleda, domaći se hrabre raznim brojkama: tako Barcelona trenutno ima 14 pobjeda zaredom na domaćem terenu u Ligi prvaka, među inim sa 7-0 je svladala Celtic, sa 6-1 Romu, a sa po 4-0 Borussiju (M) i Man. City. Zabila je 44 gola (3,14 po utakmici), primila šest. A od 43 utakmice ove sezone Katalonci su 43 od 122 gola zabili u prvom poluvremenu, 11 puta su zabili najmanje dva gola, a u tim slučajevima devet puta su slavili s više od tri pogotka razlike. Zaključak je, protiv PSG-a se traži bar 2-0 do odmora...

- Protiv Parižana ćemo imati priliku vratiti se u igru za prolaz i jurit ćemo preokret do posljednjeg daha. Znamo da će nas navijači podržati, imamo razloga vjerovati u uspjeh. Pokušat ćemo kreirati ozračje u kojem će nam navijači moći pomoći više nego obično - poručio je Luis Enrique populistički nakon pobjede nad Celtom.

U svrhu mobilizacije poslužila je i njegova objava da odlazi s mjesta trenera katalonskog ponosa na kraju sezone, sad svi pušu u isto jedro, igrači i navijači, pa da vidimo... Goste će bodriti svih 4500 navijača na koliko imaju pravo ulaznica.

Linker
28. travanj 2024 19:08