Boris Kovacev / CROPIX
KAKO DO LIGE PRVAKA

DINAMU TREBA PRAVO MALO ČUDO U Maksimiru će drukati za Astanu, Rosenborg, Hapoel i Trenčin!

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 27. srpanj 2016. 14:05

Zagrebački Dinamo lovi peti ulazak u skupine Lige prvaka, a prijeđe li uspješno preko imenjaka iz Tbilisija, čeka ga još jedna kvalifikacijska runda. U tom četvrtom pretkolu, play-off rundi kako je UEFA zove, Modri zasad ne bi imali ulogu nositelja. I trebalo bi im mnogo sreće kako bi do te pozicije došli.

U sva četiri prethodna lova na Ligu prvaka, tri uspješna i jedan neuspješni u sudaru s bečkom Austrijom, Dinamo je u ždrijebu bio nositelj. Prošle sezone zagrebačka momčad imala je dosta sreće, jer su u 3. pretkolu od nositelja ispali Steaua, Salzburg i Viktoria Plzen, bolje plasirani klubovi od Dinama po koeficijentu.

Repriza je moguća, no trenutačno su male šanse da će hrvatski prvak, naravno izbaci li Gruzijce, u ždrijebu koji će se u Nyonu održati 5. kolovoza, biti među povlaštenim klubovima i 16/17. te 23/24. kolovoza igrati protiv na papiru slabijeg suparnika u konačnoj borbi za novi plasman u skupine LP.

Ukupno će u ždrijebu sudjelovati deset klubova, dakle po pet nositelja i nenositelja, a uoči 3. pretkola Dinamo drži osmu poziciju na listi nositelja, dakle treći je ispod crte. Tri od sedam klubova koji su ispred Modrih po koeficijentu moraju ispasti kako bi momčad Zlatka Kranjčara imala povoljniji ždrijeb.

Bookmakeri Dinamo vide kao sigurnog putnika u posljednju kvalifikacijsku rundu, kao i Olympiacos, Salzburg i BATE Borisov čiji su suparnici izraelski Hapoel Beer Sheva, albanski Partizani Tirana i irski Dundalk. Ako grčki, austrijski i bjeloruski prvak opravdaju uloge velikih favorita, Dinamu bi za ulogu nositelja trebalo ispadanje tri od četiri kluba koji su ispred njega.

Najveće šanse, barem prema prognostičarima, za ispadanje ima ciparski APOEL. Klub iz Nikozije jedini je nositelj u 3. pretkolu LP na tzv. putu prvaka kojem kladioničari nisu dali ulogu favorita. Rosenborg igra u odličnoj formi i on je jedan od klubova koji bi mogli pomoći Zagrepčanima.

Sljedeći potencijalni pomagač Modrima na popisu je Trenčin. Slovački prvak izbacio je u 2. pretkolu ljubljansku Olimpiju i solidno kotira u omjerima protiv Legije iz Varšave. Uoči njihova jučerašnjeg prvog okršaja i Qarabagu su davane dobre šanse protiv češkog prvaka Viktorije Plzen, a ni Astana protiv Celtica nije totalni autsajder.

Danas se igra u Kazahstanu, Norveškoj, Grčkoj i Slovačkoj, a Modri će navijati za Astanu, Rosenborg, Hapoel i Trenčin. Možda im se ponovno Fortuna nasmiješi i stvori lakši put prema elitnom europskom natjecanju.

Kako će Dinamo proći u Europi ove sezone?

Proći će u skupinu Lige prvaka

Ispast će na zadnjoj stepenici i ući u Europsku ligu

Neće izboriti ni Europsku ligu niti Ligu prvaka

Ispadaju već protiv Vardara

Linker
29. travanj 2024 05:02