Boris Kovacev / CROPIX
DOLAZE PROBLEMI

PADOM PLATINIJA, KREĆE PREUSTROJ UEFE Giganti se smiju Hrvatima: Što ste igrali, igrali ste...

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 10. kolovoz 2016. 13:40

Michel Platini je pao, urušava se i njegov socijalni projekt Lige prvake. Što ste igrali igrali ste, još ove i sljedeće sezone, i možda nikad više, smiju se klupski giganti nama Hrvatima i svima takvima kao mi. Tko nema love, neće moći za naš stol, jasna je strategija koja se ovih dana pretače u konkretan plan, a čija bi se potvrda mogla dogoditi već ove godine.

UEFA službeno ne kaže ništa, ali iza kulisa njezina sive eminencija dogovara novi način formiranja skupina Lige prvaka od 2018. po kojem se kvalifikacije neće igrati za 10 mjesta kao sada, nego upola manje. Po shemi kakvu zagovaraju veliki i bogati, čak 50 klubova krenut će u pretkola za svega pet, eventualno šest pozicija. To je projekt neslužbeno usklađen između Nyona i klupskih moćnika kao zadnji adut koji UEFA vadi iz rukava da bi spriječila formiranje Superlige, takozvanog nogometnog NBA-a. No, ta gramzivost Reala, Bayerna i društva još od UEFA-e može barem dijelom biti amortizirana, ako ipak zadrži dva kanala kvalifikacija. O čemu zasad nema govora javno, vjerojatno to do kraja nije ni razrađeno.

Dakle, Španjolska, Engleska, Njemačka i Italija proglašene su nedodirljivom četvorkom, svaka ta zemlja imat će četiri kluba u Ligi prvaka i to izravno u skupinama. Za njih kvalifikacije više neće postojati. Ma tko bi se pobogu u kolovozu znojio s tamo nekim Rusima, Portugalcima, Francuzima... za ono što mu, je li, prirodno pripada. No, to nije sve, samo tri će taj statusu izboriti kroz plasman u nacionalnom prvenstvu, a jedan će dobiti pozivnicu na temelju - slave. Eto, odsad vrijedi novo pravilo, dovoljno je imati najbogatiju tradiciju i rejting u svojoj državi i Ligu prvaka ne možeš promašiti. Kako li je samo Platini mogao dopustiti da Manchester United ostane izvan nje. Ili Milan.

Francuska, Portugal i Rusija imat će po dva sigurna mjesta u skupini, a ostalih četiri ili pet mjesta bit će rezervirano za nacije kako slijede po rankingu UEFA-e, tako ovog časa jednu pozicju drže Ukrajina, Belgija, Nizozemska, Turska i vjerojatno Švicarska. To je 26-27 sudionika, ostalo će se popunit kroz pretkola u kojima će igrati 50 klubova. I taj daljniji dio nije preciziran. Očito će iz svake od navedenih država, osim prve četiri, još jedan klub u kvalifikacije te prvi iz svih drugih.

UEFA 14. rujna bira novog predsjednika. Glavnim favoritom označen je Slovenac Aleksandar Čeferin, njemu je potpis već dao Davor Šuker u ime HNS-a, ali i još desetak zemalja koje su se okupile u lipnju u Moskvi. Od Čeferina male države s pravom očekuju da pronađe rješenje koje će ih barem donekle zadovoljiti. I da spriječi totalno podjarmljivanje. Jasno da bi i njegova misija bila spriječiti odcjepljenje najvećih klubova, no ne igra se nogomet samo u Madridu, Barceloni, Manchesteru, Milanu...

Zato ovaj plan, koji je objavila La Gazzetta dello Sport, treba shvatiti ozbiljno, jer očito se ide tim putem, ali ne konačnim. Pa i za tih pet-šest mjesta u kvalifikacijama nije svejedno kako se popune, bitno je da se zadrži prolaz prvaka iz nižerangiranih saveza neovisno o drugima ili trećima iz boljeplasiranih. Danas tim kanalom ide pet klubova u Ligu prvaka, ako ubuduće budu tri, i to je bolje nego da su svi u jednom bubnju.

Po aktualnoj shemi Hrvatska je blizu potvrdi 15. mjesta na UEFA-inoj ljestvici, po tome bi imala dva kluba u pretkolima Lige prvaka. Sada izgleda da će biti po staroj “uzalud vam trud svirači” te da će za dva kluba, ali s time s jednim sigurnim u skupini, trebati po novom najmanje 12. mjesto.

Linker
04. svibanj 2024 07:08