Matej Druznik/DELO
NOVO LICE NA NOGOMETNOJ SCENI

VELIKI SASTANAK U ATENI, UEFA BIRA NOGVOG PREDSJEDNIKA Michel Platini dolazi pozdraviti svog nasljednika iz Slovenije

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. rujan 2016. 10:17

Michel Platini stigao je u Atenu. Dojučerašnji predsjednik UEFA-e, koji je bio prisiljen podnijeti ostavku nakon optužbi za korupciju i suspenzije na četiri godine, obratit će se članovima Kongresa. Oni se okupljaju danas oko 15 sati ne bi li izabrali njegova nasljednika.

Brojne informacija i indicije govore da će to biti Slovenac Aleksandar Čeferin. Drugi kandidat je iskusni Nizozemac Michael van Praag, predsjednik tamošnjeg saveza, dok se Španjolac Angel Maria Villar povukao prošlog tjedna.

Privukao čak 41 Savez

Jučer je Čeferin u Firenci upriličio završno predstavljanje za ljude iz država koje ga podržavaju. Okupili su se predstavnici 41 zemlje. UEFA ima 55 članica, to najavljuje sigurnu pobjedu. Ali kako kažu mudre glave - glasovanje je tajno i tek treba vidjeti tko eventualno drži figu u džepu.

Svi su oni već tijekom poslijepodneva u utorak sletjeli u Atenu. Hrvatsku delegaciju čine predsjednik HNS-a Davor Šuker, ujedno i član Izvršnog odbora UEFA-e, izvršni direktor Damir Vrbanović i voditeljica međunarodnog odjela Ivančica Sudac. Još prije Eura, na sastanku u Moskvi, jasno su kazali da su uz Čeferina, a čini se da to vrijedi za sve nama susjedne zemlje.

Z
Boris Kovacev / CROPIX

- Čeferin je apsolutno prvi kandidat. Po meni, izuzetno je pozicioniran, tako da nema puno filozofije. No, glasovanje je tajno i moramo pričekati rezultate. Miting u Firenci je dobro završio, tamo su se pojavili svi koji su ga poduprijeli, to je značajna brojka, vjerujem da nema figa u džepu - kazao nam je Vrbanović.

Što bi za Hrvatsku značio izbor Čeferina?

- Za nas iz manjih saveza Čeferin je dobra priča. Dobili bismo čovjeka koji razumije probleme koji postoje u europskom nogometu, ali i hrvatskom i ukupno u ovom južnom dijelu Europe - odgovorio je Vrbanović.

Jankovićev poučak

Čeferin je 48-godišnji odvjetnik, prvi čovjek slovenskog saveza, najavio je da će pokrenuti incijativu za ograničenje razdoblja koliko jedan čovjek može biti na čelu UEFA-e, da će se posebno boriti protiv namještanja utakmica i dopinga te za sigurnost na stadionima.

Iz bliskih mu izvora doznajemo da ima pismene podrške 28 saveza, koliko je dovoljno za natpolovičnu većinu te obećanja još mnogih. Slovenci su na njega silno ponosni, postao je glavna tema u državi, političari su fascinirani. Već se zna da bi mu šef kabineta bio Aleš Zavrl, sada prvi operativac Slovenskog saveza. Prvi koji su mu dali podršku bili su Skandinavci, jedan je norveški novinar objavio da je Skandinaviji obećao domaćinstvo Eura 2024. godine, što je demantirao.

- Ne vidim problem što me je Van Praag prozvao nepoznatim imenom u nogometu, poštujem ga, ne želim s njime polemizirati, Kongres će sve reći, neću mu zamjeriti. Moja je prednost što sam novi lik, nikome ništa nisam dužan, idem s ciljem i željom da zaštitim male države od sve većeg pritiska velikih klubova koji bi htjeli zatvorenu Ligu prvaka. Ako slučajno izgubim neću biti razočaran, ali opušten sam i uvjeren da ću dobiti - kazao je.

No, Slovenci su oprezni jer na tajnom glasovanju je sve moguće. Sjećaju se kako je 2004. godine Zoran Janković imao iskazanu potporu 80 posto saveza da bude predsjednik Europske rukometne federacije (EHF), zakupio je hotele na Cipru, pozvao i častio tri dana uoči Kongresa sve čelnike nacionalnih saveza s obiteljima, a onda je dobio - šest glasova. I ispao u prvom krugu.

Linker
18. svibanj 2024 07:42