REUTERS/Stefanie Loos
DIO ELITE

TEHNOLOŠKI NOVITET NA RUJEVICI UOČI UTAKMICE ODLUKE Više nema mjesta pogreškama: Oko sokolovo stiglo je u Rijeku!

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 22. kolovoz 2017. 15:48

Na Rujevicu je stigla Liga prvaka, ali i - Oko sokolovo! Nogomet se posljednjih godina počeo mijenjati i tehnologija danas definitivno predstavlja jedan od bitnijih čimbenika u istom. Video sudac i goal line tehnologija već su postali svakodnevnica u najjačim europskim natjecanjima, a hrvatski klubovi imaju ih prilike “doživjeti” samo kada postanu dio te europske nogometne kreme...

Tako je Rijeka na Rujevici dobila Hawk Eye, sustav koji pomoću kamera postavljenih na stadionu i računalnog programa prati loptu, prepoznaje situaciju i sucima zvučno, vizualno i vibracijski preko sata na ruci javlja je li pogodak postignut.

- Postavljeno je ukupno 14 kamera od kojih 12 služi za praćenje lopte, dok su dvije isključivo za gol-liniju. Naravno, koriste ih i realizatori prijenosa kod prikazivanja ponovljenih snimki. Postavljene su na sve četiri strane stadiona, sustav ima vlastito napajanje i optikom su povezani s kolima gdje poseban program prikuplja podatke - kaže Marko Smoković, voditelj tehničkog i IT odjela u riječkom prvoligašu dodajući da će ovaj sustav biti implementiran i na stadionima preostala dva hrvatska prvoligaša (Dinamo ga je imao pošle godine za Ligu prvaka) ako izbore grupnu fazu Europske lige u kojoj je, prema odluci UEFA-e, od ove sezone ovaj sustav obavezan.


All Goals & highlights HD - Olympiacos (Gre...

Budući da je Rijeka prolaskom Salzburga tamo, u najgorem slučaju, osigurala svoje mjesto, odnosno da je Hawk Eye obavezan u play-offu Lige prvaka, na Rujevici su proteklih tjedana postavljane instalacije koje trajno ostaju na stadionu zbog nekih eventualnih budućih potreba, dok će se kamere visoke rezolucije skinuti kada Rijeka završi svoju europsku priču.

Pitanje koje se nametnulo samo po sebi bilo je i ono hoće li se, dok su kamere montirane, na isti način moći pogledati je li lopta prešla gol liniju i na HNL utakmicama? Ipak, odgovor je negativan budući da se “krivac” za sve krije u softveru britanske tvrtke Hawk Eye iz čijeg programa signal odlazi na satove koje imaju četiri suca te UEFA-in venue director.

Linker
21. svibanj 2024 14:08