Marko Todorov / CROPIX
ISPIT ZRELOSTI

PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ Rijeci će za 'grčku tragediju Besnika Hasija' večeras trebati novi Andrej Kramarić!

Najveći kontinentalni ispiti Rijeke ostali su zapamćeni kao vježbe iz taktičke zrelosti
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 22. kolovoz 2017. 13:00

Što nedostaje Rijeci da kao srednjoklasni uljez upadne u društvo trulih europskih aristokrata, koji će se u nastavku Champions league nabacivati milijunima eura kao blatom?

Najmanje jedna vjerna reinkarnacija Andreja Kramarića iz njegovih najboljih dana na Kvarneru, tako barem sugerira blic-pregled najboljih predstava Kekove momčadi u bližoj prošlosti.

Ima li Rijeka danas izvanserijskog napadača? Nema, ali ima trojicu dovoljno talentiranih i motiviranih da utakmicu podnaslove kao “grčka tragedija Besnika Hasija”. Uz dobar vjetar u leđa Mario Gavranović, Alexander Gorgon i Heber sposobni su razmontirati i čvršće obrane od one Olympiacosove, koja je u posljednjih pet nastupa redovito inkasirala barem po jedan gol.


All Goals & highlights HD - Olympiacos (Gre...

Otkako se preselila na Rujevicu, Rijeka je osvojila dvostruku krunu, ali tek treba pronaći onaj “mojo” koji je gurao momčad kroz dvije uzastopne sezone Europske lige i koji je očito ostao zagubljen negdje pod stijenama Kantride. Nakon što je na kultnom stadionu prije točno četiri godine šokirao jaki Stuttgart (2-1 protiv Cacaua, Ibiševića, Harnika i Rüdigera) i prvi put izborio skupinu, sastav Matjaža Keka nije izgubio utakmicu sve do ljeta 2015. kada je Aberdeen protutnjao kroz njegov dnevni boravak. Prije toga Rijeka je nanizala seriju prestižnih skalpova, uglavnom zahvaljujući Kramarićevu nadahnuću.

Njegova golčina Lyonu (remi 1-1) u sezoni upoznavanja s Europom poslužila je kao sirovina za TV foršpane, ali i lansirna rampa do velikih pobjeda u godini Rijekine ekspanzije. Tada je pod stijenama pregažen Feyenoord (3-1, Kramarićev hat-trick), glatko je kapitulirao Standard (2-0’, Kramarić i Moises), a budući osvajač natjecanja Sevilla izbjeći će poraz sretnim pogotkom u sudačkoj nadoknadi (2-2, Kramarić i Kvržić).

Osim kapitalnog učinka današnjeg Hoffenheimova centarfora ove su utakmice ostale zapamćene i kao ogledne vježbe iz taktičke zrelosti. Nije Rijeka u njima jurišala po pobjedu spuštenim gardom, dapače, zadržavala je raspored i fokus i onda kada okolnosti nisu radile u njezinu korist. Feyenoord je, za ilustraciju, bio izjednačio sredinom drugog poluvremena, a Rijeka je pobjedu iščupala u posljednjih 15 minuta. I Sevilla je na Kantridi vodila, ali je organiziranim napadom domaćin okrenuo minus u plus. Olympiacos je momčad iz istog razreda. U Pireju je na trenutke tjerao Rijeku da diše na škrge, ali nemojte biti iznenađeni ako će u revanšu boce s kisikom tražiti Hasijevi nogometaši...

Linker
01. svibanj 2024 01:36