Dominik Livaković
 Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
ANKETA: ŠTO VI MISLITE?

ZARAZNI OPTIMIZAM MLADOG MAJSTORA DINAMA 'Možemo iznenaditi Sevillu, hvala Bogu, ne igra Rakitić!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. listopad 2016. 15:12

Ne sjećamo se da je bilo koji vratar Dinama imao takva vatrena krštenja. Na vrata Modrih u HNL-u stao je protiv Hajduka, a u utorak u Ligi prvaka debitira protiv Seville!

Još kad bi sutra bilo kao protiv Majstora s mora, pa da u Maksimiru ne primi ni jedan pogodak, bilo bi sjajno. Ili da samo nastavi svoju priču, otkako je postao prvi vratar Dinama još nije primio pogodak. Istina, branio je samo na dvije utakmice (Hajduk, Slaven Belupo), ali zgodno zvuči.

- Nisam još primio pogodak otkako sam stao na vrata, ali ne mogu se sad hvaliti kad sam branio samo na dva ogleda. Dobro, s kup-utakmicom protiv Velog Vrha tri... Ali, sad dolazi Sevilla, to će biti pravi ispit - kaže Livaković.

Nemam tremu

Ima li možda neku tremu s obzirom na to da igra svoju prvu utakmicu u najelitnijem klupskom natjecanju na svijetu?

- Nemam tremu... Utakmicu doživljavam kao neko ostvarenje sna, braniti u Ligi prvaka protiv takvog suparnika je vrh. Znate, samo kad putujete na utakmicu Lige prvaka, kad prije početka slušate najavnu glazbu, osjećate se posebno, vidite da ste dio najveće nogometne scene. Ali kad počne utakmica, onda više nemam nikakvih osjećaja, niti me zanima protiv koga igramo, niti tko igra na suprotnoj strani. Kažem, možda malo prije starta ogleda mogu razmišljati o kompletnom nogometnom glamuru koji nosi Liga prvaka, ali sve to nestaje kad se krene s centra.


FC Sevilla vs Olympique Lyonnais 1-0 All Goals... by Postavkam

Pitali smo vas to iz razloga što je vaš prethodnik na “jedinici” Adrian Šemper izgubio svoje mjesto baš na ogledu Lige prvaka protiv Juventusa.

- Jest, ali vidjet ćemo kako će sve izgledati, ja se baš veselim toj utakmici, ulazim spreman, samouvjeren, pun samopouzdanja... Volim velike utakmice, zbog toga se i igra nogomet.

Mladi vratar Modrih iskazuje popriličan optimizam pred sutrašnji sraz s moćnom španjolskom momčadi.

- U takvim utakmicama Lige prvaka s takvim protivnicima se može uživati, ali držim da sutra na našem stadionu možemo nešto napraviti, da ćemo napokon u Ligi prvaka nešto uzeti!

Na čemu temeljite takav optimizam? Držite li da se Sevilla slabija od Lyona ili Juventusa?

- Sevilla ima sjajnog trenera Sampaolija. Mislim da su na travnjaku bolje posloženi, primjerice, od Lyona. U vrhu se Primere, čak ispred Barcelone, treći su. Onako hladno, bez osjećaja i logičnim promišljanjem moglo bi se zaključiti da mi ne možemo priprijetiti. Ali ova sutrašnja utakmica mogla bi biti kopija one prošlosezonske s Arsenalom! Zašto? Pa onda također nitko Dinamu nije davao nikakve šanse, prije utakmice se govorilo i pisalo u stilu “samo da se izgubi s što manje”. Vidite kako je završilo... To što smo poraženi od Lyona i Juventusa, ne treba značiti ništa, svašta se sutra može dogoditi. Znate, ne možemo prije svake utakmice u Ligi prvaka govoriti samo da je protivnik bolji, da idemo učiti u tom natjecanju, da su suparnici skuplji, kvalitetniji, da igraju u jačoj ligi... Naravno da je to činjenično tako, ali moramo pokazati zube, ponuditi optimizam, naznačiti našim navijačima koje ovom prilikom pozivam da u što većem broju dođu na utakmicu, da se nikoga ne bojimo. Jer samo tako možemo napraviti neki čudesan rezultat u Ligi prvaka kao što je bio onaj protiv Arsenala.

Naravno, slažemo se s vama, nisu neke pozivnice navijačima rečenice tipa “oni su bolji, mi ćemo nešto pokušati”’. Ipak, nije da ste u nekoj formi. Tek je došao novi trener, posljednja utakmica u Koprivnici, bez obzira na pobjedu nije baš mogla ponuditi neki veliki zamah optimizma, mučili ste se jako, jedva ste dobili Farmaceute.

- Ma, dali smo sve od sebe, Slaven Belupo se odlično postavio defenzivno, bilo je teško dodati loptu suigraču. Taktički su bili izvanredni. Utakmica sa Sevillom bit će neka sasvim druga priča.

Čvršći prekršaji

Onda je dodao šlag na tortu svog optimizma.

- S našim navijačima možemo konačno napraviti iskorak u Ligi prvaka! Bez navijača to ne možemo napraviti, ali znam da će sutra biti sjajni. Da, vjerujem čvrsto vjerujem da ih možemo razveseliti. Sevilla je jaka, moćna, ali, hvala Bogu, za njih više ne igra Ivan Rakitić! Sreća da je na vrijeme otišao u Barcelonu. On dijeli one “lopte s očima”. Makar, kad pogledate njihov sastav, ne trebate biti previše mudri i zaključiti koliko tamo ima sjajnih tehničara. Oni će inzistirati na posjedu lopte, a mi se moramo čvrsto postaviti. Pogotovo na početku utakmice, držim da će Sevilla prvih 15 minuta probati odmah stisnuti. No, bilo bi dobro da u tom razdoblju napravimo koji čvršći prekršaj, da im pokažemo da smo mi domaćini.

Kako vam izgleda kolega na suprotnoj strani, Sergio Rico?

- Rico je sjajan vratar, jedan od najboljih mladih vratara - zaključio je Livaković.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Linker
04. svibanj 2024 05:05