Foto: Goran Sebelic / CROPIX
TRAŽI SE NAJBOLJE RJEŠENJE

NAJMLAĐI IGRAČ HAJDUKA SA 100 NASTUPA JE NA VELIKOJ PREKRETNICI Ostaje li najveća nada i talent na Poljudu, ili odlazi?

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 12. travanj 2017. 17:02

Uspavano je ozračje Poljuda, pomalo od igre, pomalo od praznih tribina. Ali proljetna uspavanka kratko će trajati, jer stiže ljeto i najveće pitanje koje će mobilizirati sve na Poljudu.

U zadnju godinu ugovora ovoga ljeta ulazi Nikola Vlašić, igrač koji je prošli vikend upisao 100. nastup za Hajduk. Najmlađi je igrač Hajduka kojem je uspio takav doseg, ali nije rekord razlog zašto će Vlašić ovog ljeta biti glavna tema. Vlašićev ugovor s Hajdukom završava u lipnju 2018. godine, što jasno znači da ovog ljeta treba produžiti obvezu ili realizirati transfer, a dobro se zna da Hajduk od Vlašićeva transfera očekuje višemilijunsku zaradu.

Odmah u startu treba reći da se glavni akteri ove priče, dakle službeni Hajduk i obitelj Vlašić nisu jučer izjasnili na upite o tome kakva će biti odluka ovog ljeta. Premda se sve češće može čuti kako će Nikola Vlašić na ljeto sigurno biti transferiran, službene potvrde takvog stava nema. Jasno je i zašto, jer nitko ne želi ulaziti u rizik najave svog poslovnog poteza. Ali, razvidno je da postoji realna opcija prodaje. I pritom treba kazati da je ugovor složen tako da se odšteta iznad cijene od 3 milijuna eura dijeli 50:50 između Hajduka i Vlašića. Dakle, ako je cijena, primjerice, 4 milijuna eura, 500.000 eura ide igraču kao postotak odštete.

Split, 250816. 
Stadion Poljud. 
Uzvratna utakmica play-offa Europa lige, 
NK Hajduk - FC Maccabi.
Na fotografiji: Nikola Vlasic.
Foto: Josko Ponos / CROPIX
Josko Ponos / CROPIX / CROPIX

Koju bi cijenu Vlašić mogao dosegnuti nezahvalna je špekulacija, ali činjenica jest da je Hajduk u zadnje tri godine redovito odbijao ponude za Vlašića.

- Nikola Vlašić nije na prodaju! To je stav Hajduka - poručio je u krajem srpnja 2014. predsjednik Hajduka Marin Brbić nakon interesa Tottenhama.

Odbijen Tottenham

Tada se najavljivalo da je Hajdukova cijena 7,5 milijuna eura za igrača koji je tek čekao 17. rođendan. Dvije godine kasnije i predsjednik Kos je u eter poslao sličnu poruku.

- Odbili smo ponudu za Vlašića, jer ne želimo rasprodavati momčad - objasnio je Kos nakon ispadanja Hajduka od Maccabija u play-offu kvalifikacija Europske lige.

Ali ponude je odbijala i obitelj Vlašić. U siječnju 2016. godine Nikolin otac Joško Vlašić je objasnio zašto je odbio ponudu engleskog (neimenovanog) premierligaša.

Respektabilne svote

- Mi smo kao obitelj procijenili da još uvijek nije vrijeme za Nikolin odlazak iz Splita, jer vjerujemo da on ima još dosta prostora za napredovanje u Hajduku. Nikolin odlazak poremetio bi mnoge naše obiteljske planove, ja bih morao s njim u Englesku, Blanka se ozbiljno sprema za Rio... Ta bi odluka dugoročno utjecala na našu obitelj i to nas je učvrstilo u odluci da Nikola ostane još neko vrijeme u Hajduku - objasnio je Joško Vlašić, koji je pritom komentirao i svotu ponuđene odštete od 8 milijuna eura.

- Svota je doista respektabilna, ali mi vjerujemo da Nikola može i puno bolje od ovoga što je igrao do sada i to je bio temelj za ovakvu našu odluku. Naravno, svjesni smo i mogućnosti da se takva ponuda više nikad ne pojavi, no ne želimo tako razmišljati. Sve što radimo, radimo u vjeri da će se Nikolina karijera nastaviti razvijati u pravom smjeru, a novac će, kao posljedica njegove kvalitete i dobrih igara, ipak jednoga dana doći.

Paun Paunovic / CROPIX
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Nikola Vlašić

Je li obitelj previše riskirala? Prema igrama u aktualnoj sezoni svota iz siječnja prošle godine danas nije ni blizu realizacije, ali neka o tome razmišljaju čelnici i obitelj. Za javnost je jasna činjenica da karijera Vlašića u Hajduku ne ide po ambicioznom planu. Sanjalo se nekoć 10-ak milijuna eura, nastup s Vatrenima na Euru... Međutim, dobra je vijest da Nikola ima tek 19 i pol godina.

Potrošene tone tinte

Kod Carrilla trenutno igra na poziciji polušpice, a prethodno je dobivao šanse na mjestu lijevog krila, lijevog veznog, desnog krila... Tražila se pozicija Vlašiću, ne može se reći da nije u statusu “klupskog projekta” uživao golemo povjerenje trenera i čelnih ljudi kluba. U međuvremenu su se potrošile “tone tinte” na temu njegovog učinka, nadanja, nesipunjenih očekivanja, ali pravu istinu o vrijednosti Nikole Vlašića pružit će isključivo tržište. Pravu istinu kazat će nam i buduća karijera 19-godišnjeg ofenzivnog veznjaka Bijelih.

Da ne bismo ipak otišli daleko u budućnost, za kraj ćemo se vratiti na početak priče. Hoće li ovog ljeta Nikola Vlašić realizirati transfer, ključno je pitanje na koje bi realno bilo pružiti potvrdan odgovor. Ali nema posla dok prava ponuda ne sleti predsjedniku Kosu na stol.

Linker
23. travanj 2024 00:32