Andrej Kramarić

 ANTE CIZMIC Cropix
FINALE U KAIRU

VIDEO: Trofej stiže u Hrvatsku! Vatreni nakon početnog šoka izveli preokret i zabili četiri komada

Vlašić, Petković, Kramarić i Majer poentirali su za pobjedu Hrvatske
Piše: SNObjavljeno: 26. ožujak 2024. 23:03

EGIPAT - HRVATSKA 2:4 (Rabia 6., Abdelmonem/Vlašić 21.,Petković 57., Kramarić 77., Majer 86.)

EGIPAT (4-3-3): Abou Gabal - Hany, Rabia ⚽🟨, Abdelmonem ⚽, Hamdi - Tawfik (od 46. Koka), Attia (od 85. Atef), Afsha (od 67. Fathi) - Marmoush (od 79. El Shamy), Mohamed (od 79. Shalaby), Trezeguet (od 79. El Shamy).

Izbornik: Hossam Hassan.

HRVATSKA (4-2-3-1): Labrović (od 46. Kotarski) - Stanišić, Vida, Pongračić, Gvardiol (od 60. Juranović) - Modrić (od 60. Marco Pašalić), Brozović (od 46. Kovačić) - Vlašić ⚽ (od 67. Mario Pašalić), Majer ⚽, Pjaca - Petković ⚽ (od 67. Kramarić ⚽).

Izbornik: Zlatko Dalić.

Pogodak Egipta pogledajte ovdje.

Pogodak Vlašića pogledajte ovdje.

Pogodak Petkovića i Kramarića pogledajte ovdje.


Vatreni su osvojili turnir u Egiptu, cinik bi kazao napokon su dobili jedno finale i podignuli pobjednički pehar te prvi put u četvrtoj utakmici odigranoj u Africi slavili bez izvođenja jedanaesteraca.

Svjetska bronca u mnogočemu nadigrala je domaćine, zabila četiri komada i utišala izvrsno ispunjen spektakularan stadion, a izbornik Zlatko Dalić dobio je nekoliko zanimljivih cveba koje će mu pomoći u promišljanju igre i sastav za Euro.

Hrvatska je u Kairu posebno impresionirala napadačkom igrom iz prekida, u finalu je tako zabila dva gola što je spoznaja koja godi. Svi igrači zaslužili su pozitivnu ocjenu i šampanjac za kraj, iako treba imati u vidu da Egipat nije svjetska špica, da nije imao Salah, i da su kod vodstva 1:0 imali čistu šansu za drugi pogodak što bi nam bitno zakompliciralo posao. Četiri zabijena gola posebno će oduševiti jer Hrvatska često nije baš raspucana...

Već u šestoj minuti Faraoni su poveli, stoper Ramy Rabia zabio je s pet metara. Kako je prije toga na loptu išao, iako je vjerojatno nije dohvatio Mohamed, koji se aktivirao iz zaleđa, pet minuta trajala je VAR provjera da bi sudac priznao pogodak. Itekako je bilo elemenata da to ne učini jer Mohamed se uključio u igru...

image
FABIO FERRARI/LAPRESSE FERRARIFABIO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Fabio Ferrari/lapresse Ferrarifabio/shutterstock Editorial/profimedia

Prva hrvatska prijetnja bio je Vidin udarac glavom nakon centaršuta Majera, no golman se našao na pravom mjestu. Ekspresno nakon toga Mohamed je projurio kraj Pongračića kao brz vlak i pogodio vratnicu. Vrlo loša reakcija hrvatskog stopera umalo je koštala Vatrene i drugog gola, ali kasnije kao da je Pongračić navukao na sebe odijelo superstara i do kraja odigrao znatno bolje.

Problemi iz uvodne dionice više se nisu viđali. Vatreni su zagospodarili, bili kreativni i poprilično brzi, igrali su dopadljivo i opasno, posebno su raspoloženi bili Vlašić i Majer finim loptama, a povratnik Marko Pjaca djelovao je kao pravo osvježenje za Hrvatsku i iznenađenje za suparnika. Dobili smo što najviše trebamo, igrača koji može proći jedan na jedan i pobjeći po krilu, što, šteta, u drugom dijelu nije toliko pokazivao.

Nikola Vlašić imao je prigodu na prebacivanje lopte Petkovića, ali pozicija je bila prilično teška. Minutu kasnije 1:1. Vlašić je primio loptu na vrhu kaznenog prostora s desne strane, napravio nekoliko koraka horizontalno pa pucao ljevicom, od grede se odbila u vrata. Nakon 2,5 godine zabio je za Vatrene.

image
SCREENSHOT Sofascore

Sofascore statistika

U 27. minuti Labrović je dobro postavio i zaustavio šut Marmousha da bi u finišu prvog dijela Vatreni nekoliko puta zabili strah u kosti domaćih navijača, među kojima je bilo i kretena koji su laserima ometali suparnike, pogotovo Luku Modrića, ali i suca. Pjacin dar-mar Bruno Petković u dva navrata nije uspio realizirati, no te lopte upućene u sredinu nisu bile najtočnije. I sam Marko pucao je jednom glavom.

Kod Stanišića su se vidjela skrupule od napadačke igre i to nije dobro, nedostajalo je proboja po toj strani, a Gvardiol je lijevo igrao lakoćom. Dojam je da izbornik ozbiljno razmišlja da on bude taj lijevi branič na Euru. Pogotovo kad stoperske zadaće preuzmu Erlić i Josip Šutalo. Iako je iskušao i Juranovića.

Vatreni su poveli u 57. minuti, Bruno Petković ostao je sam na centaršut Luke Modrića iz kornera i pogodio za prednost 2:1. Zlatko Dalić je u 60. minuti izvukao Modrića i Gvardiola, dao šansu Marcu Pašaliću i Juranović una lijevom beku, još ranije na poluvremenu Kovačić je ušao umjesto Brozovića, a na golu su debitirao Labrović i Kotarski.

image

Bruno Petković

ANTE CIZMIC Cropix

Hrvatska je tako nastavila igru u krajnje šarenom sastavu gdje su kao dva zadnja vezna igrali Kovačić i Majer, ali brzo je pohvala konce nakon prvog traženja. U 62. minuti Egipat je poslije dugo vremena zaprijetio udarcem Trezegueta...

Mario Pašalić koji je zamijenio Vlašića okončao je lijepu akciju šutom iz dobre pozicije preko vrata u 73. minuti. U 77. minuti Majer je bio asistent, a Andrej Kramarić strijelac, također glavom, za 3:1, da bi Kramarić dao loptu na pladnju Lovri Majeru za krasan četvrti pogodak. Minus je što neke obrambene reakcije nisu bile najbolje, tako je Egipat i smanjio nakon kornera na konačnih 4:2.

Luka Modirć proglašen je igračem utamkice.

Trofej stiže u Hrvatsku! Nakon uspavanke protiv Tunisa, svjedočili smo kiši golova i još jednoj zasluženoj pobjedi Vatrenih. Majer je odradio sjajan posao, razigravao, ubacivao... i poslao čak pet ključnih dodavanja! I Vlašić je nakon dugo vremena odigrao u odličnom izdanju pod hrvatskim bojama. No, svi su "položili" večeras u Egiptu. Sjajna predstava i uvertira za Euro.

KRAJ UTAKMICE

90+4.

Evo počasnog gola za Egipat. nakon ubačaja s desne strane zabio je Abdeldomen glavom.

90+1. Marco Pašalić je potegnuo iskosa, samo u ruke vratara Gabala.

90. 🕖

Igrat će se još najmanje četiri minute!

86.

GOOOOOOOL! Majer zabija golčinu za 4:1, demolirali smo Egipćane! Kramarić ga je proigrao nakon par lažnjaka, a Majer okrnuo sjajan nastup pogotkom s 15-ak meara u desne "rašlje"!

85.

Izlazi Attia, ulazi Atef.

82. Pjaca je lijepo pronašao Kramarića, koji nije uspio primiriti loptu, stoga nema nove opasnosti za domaćine.

79.

Trezeguet izlazi, zlazi El Shamy. S njim će na klupu i Mohamed, a na njegovo će mjesto Sherif.

77.

GOOOOOL! Kramarić zabija za 3:1 i vjerojatno rješava sva pitanja! Majer je zabio iz slobodnog udarca, a Kramarić ostao potpuno sam i pogodio glavom u donji desni kut. Ovo mu je 28. pogodak pod hrvatskim grbom!

75. Trezeguet je okušao sreću s 30-ak metara udaljenosti i poslao loptu "nebu pod oblake".

72. Odlična kombinacija dvojca Pašalić! Marco je poslao dugu loptu za Marija, koji je ljevicom iskosa potegnuo preko gola.

67.

Ulaze Mario Pašalić i Kramarić, a izlaze Vlašić i Petković.

65. Marmoush je potegnuo izravno iz slobodnog udarca s nekih 25 metara, samo u Kotarskog.

62. Trezeguet je opasno potegnuo iskosa tražeći suprotni kut Kotarskog, prohujalo je to pored vratnice.

60.

Marco Pašalić i Juranović ulaze, a izlaze Modrić i Gvardiol.

57.

GOOOOOOOOL! Bruno Petković glavom nakon Modrićevog ubačaja iz kornera zabija za 2:1 Hrvatske!

53. Egipat je zavladao posjedom u dosadašnjem dijelu drugog poluvremena, ali bez konkretne šanse.

Ulaskom s klupe Mateo Kovačić upisuje 99. nastup za reprezentaciju Hrvatske.

image
MAURICE VAN STEEN Anp Via Afp

48. Marmoush se probio u naših 16, ali odustao kad je pred sobom vidio Gvardiola. Zatim su Egipćani promijenli stranu, ali nisu uspjeli kreirati opasnost za Kotarskog.

46.

Počinje drugo poluvrijeme. U Igru su ušli Kotarski i Kovačić, a izašli Labrović i Brozović. S druge strane, ušao je Koka, a izašao Tawfik.

Dalić je prije ogleda najavio da će ponuditi šansu svim vratarima, tako da bismo u drugom dijelu trebali vidjeti Dominika Kotarskog na Labrovićevu mjestu.

image

Dominik Kotarski

ADAM DAVY/PA IMAGES/PROFIMEDIA Adam Davy/pa Images/profimedia

Obje strane imaju za čime žaliti. Egipat je mogao imati 2:0 da je Trezeguet bio malo precizniji, stativa je spasila Vatrene. No, imala je i Hrvatska šansu za potpuni preokret, ali Petković je loše zahvatio Pjacinu loptu pred kraj prvog dijela. Kako bilo, znatno gledljiviji susret od onog protiv Tunisa.

Osim spektakularnog pogotka Vlašića, vrijedi istaknuti i dobro raspoloženog Majera, a i Pjaca odlično djeluje u povratničkom nastupu. Najvažnije je da Hrvatska nije klonula nakon rano primljenog pogotka, nego praktički preuzela dominaciju nad posjedom i diktirala tempo igre do kraja prvog dijela.

image

Bruno Petković

VLADO KOS Cropix

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

45+3.

Kakav promašaj Petkovića! Pjaca je probio po lijevoj strani i poslao prizemnu loptu, Petković je u padu šutirao ljevicom na prazan gol s otprilike tri metra udaljenosti i naciljao preko gola.

45+1. Oštro su ubacili domaćini s desne strane, no Vida je odličnom reakcijom otklonio opasnost.

45. 🕖

Igrat će se još najmanje sedam minuta prve dionice. S razlogom budući da je VAR provjera kod Rabiajeva gola trajala nepunih pet minuta...

43. Dobra šansa za Hrvatsku! Pjaca je šutirao glavom nakon Majerovog ubačaja, no egipatski stoper pravovremenom je reakcijom odbio loptu u korner.

40. Ne pronalazi Egipat rješenja za našu obranu, pogodak i pokušaj Marmousha jedine su dvije šanse koje su iskreirali u dosadašnjem dijelu susreta.

36. Modrić je ubacio iz kornera, čiste to Egipćani.

35. Majer je potegnuo s 20-ak metara, ide to preko gola.

32. Vlašić je još jednom potegnuo s distance, ovaj put izvan okvira.

28. Majer je oštro ubacio, a Pongračić nezgodno zahvatio loptu glavom i prebacio gol.

27. 🟨

Rabia je požutio zbog prekršaja na Vlašiću.

27. Izgubili smo loptu na svojoj polovici, Marmoush je zatim osvojio nešto prostora i iskosa potegnuo desnicom, no laka je to zadaćaza Larbovića.

21.

GOOOOOOOOOL! Nikola Vlašić sjajno je poentirao za 1:1! Dugo smo kružili ogo egipatskih 16, a onda je Vlašić potegnuo ljevicom s ruba 16-erca, prebacio Gabala i rasporio mrežu domaćina! Posljednji gol za reprezentaciju Vlašić je postigaou rujnu 2021.

19. Odlična kombinacija Vatrenih, ali nema pogotka! Petković se našao na pet metara i s desne strane ubacio Vlašiću, čiji udarac iz prve odlazi pored vrata. Očito su stoperi to blokirali, bit će korner

17.

Stativa spašava Hrvatsku!

Majer je ubacio iz slobodnog udarca i sjajno naciljao Petkovića, kojem je Abou Gabal obranio udarac. U kontri je Trezeguet iznenada izbio ispred Labrovića i uspio ga prebaciti, ali pogađa vratnicu.

13. Majer je poslao oštru loptu pred vrata Egipta, ali Rabia otklanja opasnost.

12. Pjaca je pokušao proigrati Vlašića, presjekli su to domaćini i krenuli u kontru. No, Marmoush nije uspio probiti Gvardiola. Nema nove opasnosti za Labrovića.

10. Pogodak je potvrđen! Četiri minute trajala je VAR provjera, zaleđa nema, Egipat ima vodstvo.

6. Provjerava se je li Mohamed, koji je dirao loptu na putu prema Rabiau nakon Hamdijevog ubačaja prije pogotka, bio u zaleđu. Glavni sudac trenutno je pred VAR ekranom.

5.

GOL! Vodi Egipat 1:0! Rabia je strijelac. Trezeguet je šutirao izravno iz slobodnog udarca s ukošene pozicije, obranio je to Labrović, ali odbila se lopta do Hamdija, koji vraća u "vatru" pred peterac, gdje se Rabia najbolje snašao u gužvi i zabio za vodstvo.

4. Lijepo je Modrić uzeo loptu i zaustavio napad Egipta, Petković je u nastavku akcije neuspješno pokušao probiti obranu pa je uslijedila kontra domaćih. Pongračić je zatim napravio prekršaj.

2. Modrić je poslao loptu prema protivničkih 16, Petković primio, ali i izgubio loptu u pokušaju da nađe nekoga od suigrača.

1. Počinje utakmica! Hrvatska prva ide u napad.

20.58 Igrači polako izlaze na travnjak. Hrvatska prvi put nosi nove crveno-bijele dresove na nešto veće kockice nego što smo navikli.

20.50 Evo nam i protivničkog sastava u vizualnom obliku.

20.45 Kladionice postavljaju Hrvatsku kao favorita. Na Vatrene je koeficijent 2.20, a na domaćine 4.00.

image

Luka Modrić

ABEER AHMED Nurphoto Via Afp

20.35 Vrataru Rijeke Nediljku Labroviću bit će ovo prvi nastup u dresu Hrvatske!

image
RONALD GORSIC Cropix

20.27 O ogledu s Egiptom govorili su Goran Vlaović, Branko Strupar i Igor Pamić. Njihovu najavu pročitajte OVDJE.

20.13 Vatrenima prijete egipatska "braća Kovač". Više pročitajte OVDJE.

20.00 Rekao je Zlatko Dalić da će svima dati šansu na ovom turniru, čini se da se drži te ideje. U odnosu na prošlu utakmicu izbornik je napravio sedam promjena u sastavu.

Umjesto Livakovića na golu je Labrović. Umjesto Erlića i Sose uletjeli su Vida i Pongračić, a Gvardiol je preselio na poziciju lijevog beka. Najmanje je taknut vezni red, gdje je jedina izmjena Majer na mjestu Kovačića. U napadu ništa nije isto: Pjaca i Vlašić na krilima su zamijenili Ivanušeca i Marija Pašalića, a u špici je Petković umjesto Kramarića.

image

Zlatko Dalić

Goran Mehkek/imago Sportfotodienst/profimedia

19.50 Evo sastava za današnji ogled u Kairu!

Linker
27. ožujak 2024 09:32