AYMAN AREF Nurphoto Via Afp
NEPOBITNE SLIČNOSTI

Bratski tandem protiv Dalića: Protivnici Vatrenih imaju svog ‘Niku Kovača‘, a i ‘brata Roberta‘ također

Protivniku Vatrenih u finalu prijateljskog turnira na klupi sjedi legenda reprezentacije
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 26. ožujak 2024. 18:06

Hrvatska je imala Niku Kovača za izbornika, a brata Roberta za pomoćnika. Šansu su dobili iznenada, preko noći u studenom 2013. godine, nakon smjene Igora Štimca, koji je na kraju natjecanja u skupini u izlučnom ciklusu za Svjetsko prvenstvo 2014. godine u Brazilu poražen od Škotske u Glasgowu 2:0. Sam je dao mandat na raspolaganju, a HNS mu je uručio otkaz.

Niko je bio kapetan, a Robert jedan od najboljih stopera na svijetu kad je igrao na vrhuncima karijere. Kako su bili u mladoj vrsti, očekivalo se da će prijeći u A, ali niti oni nisu mislili da će se to tako brzo dogoditi. Odveli su Vatrene u Brazil, vodili ih tamo, no u rujnu 2015. godine doživjeli su isto što i Štimac. Trajali su 22 mjeseca.

image
DAMIR KRAJAC Cropix

Egipat od veljače ima također golemu legendu za izbornika, to je Hossam Hassan, najbolji strijelac u povijesti te reprezentacije s 83 pogotka u 176 nastupa, njihov “Niko Kovač”, karizmatični lider, a da sličnost bude veća, za pomoćnika je uzeo brata Ibrahima Hassana, koji je, baš kao i Robert Kovač, igrao u obrani, iako je on bio desni branič. Šansu su dobili nakon odlaska Portugalca Ruija Vitorije, koji u skupini Afričkog kupa nacija nikoga nije pobijedio. Imao je tri remija 2:2, pa u osmini finala ispao od DR Konga.

Politička aktivnost

Još jedna sličnost s Kovačima je politička aktivnost. Niko Kovač je svojedobno snimio spot za potrebe izborne kampanje jedne političke stranke kod nas, iz njega i datira čuvena izjava “i moj brat Robert također”, a Hossam Hassan je otvoreno podržavao dugogodišnjeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka tijekom egipatske revolucije 2011. godine koja je na kraju dovela do Mubarakove ostavke. On je, zajedno s bratom Ibrahimom, predvodio marševe podrške Mubaraku, koji je preminuo 2020. godine. (da)

Domaći kadar

Egipćani, koji su osvojili rekordnih sedam naslova pobjednika Afričkog kupa, bili su jako razočarani doživljenim, iako su od drugoga kola morali igrati bez ozlijeđenog Mohameda Salaha. Kojeg nemaju niti na ovom turniru, a kasnije im se ozlijedio i vratar.

Kao napadač Hossam Hassan, rođen u Kairu, pomogao je Egiptu u tri od tih sedam naslova. Najviše je igrao za matični klub Al Ahly, a boravio je u grčkom PAOK-u i švicarskom Neuchatel Xamaxu. Nastupao je i za druge egipatske klubove prije umirovljenja 2008. godine. Od tada je trenirao mnoge egipatske ekipe i reprezentaciju Jordana. Ibrahim Hassan, bivši branič, također je igrao za Egipat i pratio brata u raznim klubovima, a za razliku od Kovača njih su dvojica blizanci. Imaju 57 godina.

Egipatski savez rekao je da traži stranog trenera koji bi naslijedio Vitoriju. Francuz Herve Renard bio je nagoviješten, ali šansu je ipak dobio domaći stručnjak.

Hassan je u reprezentaciju pozvao većinom igrače iz egipatskih klubova, no ima i nekolicinu iz Europe. Što se, pak, Nike Kovača tiče, on je upravo u Africi, u Maroku, i to baš na Kupu kralja Hassana II u prosincu 1996. godine, debitirao za hrvatsku reprezentaciju. Na teren je, igrom sudbine, ušao na poluvremenu utakmice s Marokom umjesto Igora Štimca. Postigao je i pogodak u raspucavanju s bijele točke.

Linker
25. travanj 2024 19:45