- Afp
OŠTRO PISMO VELIKANA

‘Doživjeli smo zavjere terorističke organizacije, pokušaj ubojstva naše ekipe, pokušaj linča...‘

‘Ono što najviše boli i tjera da preispitamo trenutnu situaciju je to što je pokušaj ubojstva i dalje neriješen‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 08. travanj 2024. 17:24

Fenerbahče je odlučio bojkotirati utakmicu turskog Superkupa tako što je na istu poslao juniorsku momčad koja se nakon primljenog pogotka u prvoj minuti povukla s terena. Prijetili su ranije i istupanjem iz turskog prvenstva, no to se ipak nije dogodilo.

I dok su igrači Galatasaraya s navijačima žestoko slavili trofej, iz njihovog gradskog rivala priopćenjem su se oglasili o motivima takvog poteza kojim je iskazan protest protiv Nogometnog saveza Turske.

Podsjetili su pritom na nedavni napad navijača Trabzonspora na njihove igrače, ali i o napadu vatrenim oružjem prije devet godina, kad je vatrenim oružjem pucano na nogometaše.

"Nepravde koje smo doživjeli, zavjere terorističke organizacije, pokušaj ubojstva naše nogometne ekipe nakon gostovanja u Rizeu, pokušaj linča nad našim nogometašima na zadnjem gostovanju, a sudačkim maltretiranjem je ukradeno naše ligaško prvenstvo.

Jedan od faktora koji nas najviše boli i tjera da preispitamo svoju trenutnu situaciju je taj što je pokušaj ubojstva i dalje neriješen. I tadašnja uprava htjela je istupiti iz lige na neko vrijeme, ne igrati na utakmicama i odgoditi ih. Utakmice su nastavljene nakon uvjeravanja s najvažnijih nivoa naše države.

‘Bez brige, pronaći ćemo kriminalce‘, govorili su nam tada, a prošlo je devet godina. I dalje nema napretka. Ovo su samo neki od događaja, možemo povećati ovaj popis", stoji u priopćenju Fenerbahčea.

Lideri kluba iz Istanbula optužili su savez da kroz sudački sustav određuje tijek prvenstva, a ponovno su komentirali i nemile scene iz Trabzona.

"Dužnosnici kluba i policije nisu poduzeli potrebne mjere opreza od početka utakmice koja je sigurno bila visokorizična. Nisu, ostavimo to po strani. Unatoč tome, napetost s početka utakmice i nastavak rasta tenzija. Zar to uopće nisu osjetili? Zar nisu shvatili da bismo barem trebali poduzeti potrebne mjere opreza u drugom poluvremenu? Ne, nisu.

Iskusni državni službenici i policajci lako su mogli naslutili gdje bi utakmica mogla ići. Zar nisu osjetili? Zar nisu osjetili? Na ovo treba odgovoriti. Činjenica da su najviši predstavnici naše države u tom gradu izazvali ovaj incident nikako nije događaj za olako shvatiti. Vidimo da je do sada bio ozbiljno podcijenjen", piše u priopćenju Fenerbahčea.

Istanbulski gradski rivali vode veliku borbu za naslov prvaka Turske. Sedam kola prije kraja Galatasaray ima dva boda prednosti u odnosu na Fenerbahče...

Linker
02. svibanj 2024 18:19