Reuters / Eric Gaillard Livepic
RASPRODAJA NAJBOLJIH

EGZODUS IZ KNEŽEVINE, POLUFINALIST LIGE PRVAKA PRODAO 'POLA MOMČADI' Odlascima utržili 340 milijuna eura, Jardim i Falcao se neće predati

Piše: Gianluca StarčićObjavljeno: 03. rujan 2017. 23:30

U smiraj prošle sezone, kad je Monaco već osigurao naslov prvaka Francuske bilo je jasno da će doći do velikih promjena unutar momčadi. Očekivao se veliki egzodus igrača, glavne zvijezde su od samog početka prijelaznog roka bile na meti raznih velikana, a momčad iz Kneževine jednostavno nije mogla odolijeti silnim milijunima. Najskuplji tinejdžer današnjice napustio je Louis II tek posljednji dan prijelaznog roka, vrijednost transfera iznosi otprilike 170 milijuna eura, no Mbappe će prvo na posudbu kako bi PSG izigrao UEFA-u i njezina “klimava” pravila financijskog fair-playa.

Na početku ljeta otišli su i Bernardo Silva te Mendy, za nijh je City izdvojio čak 107,5 milijuna eura. Kneževinu je napustio i Bakayoko, koji se također preselio na Otok, za njegove je usluge Chelsea na račun Monaca uplatio 40 milijuna eura. Dakle, Monaco su napustili četiri igrača koji su bili nositelji igre, igrači koji su radili razliku na terenu i najzaslužniji su što je Monaco nakon dugog posta osvojio prvenstvo.

Iako je Leonardo Jardim svim snagama pokušao uvjeriti čelnike da je najpametnije zadržati momčad na okupu, kako bi se sljedeće sezone možda napala Liga prvaka, na ples milijuna teško je ostati indiferentan, a Guardiola i Conte su znali što dovode u svoje redove. Već se u prvih par utakmica Premiershipa vidjelo se koliko će Silva i Mendy značiti za Građane, uostalom, kad sagledamo stvari iz svih kutova, svakom igraču je cilj napredovati, a kazati “ne” kad vas zove klub poput Cityja jako je teško...

Falcao
Reuters / Eric Gaillard Livepic / REUTERS

Slično kao Porto

Ako zavirimo malo u prošlost, onda nas ova situacija podsjeća na onu kad je Porto osvojio Ligu prvaka 2004. godine, upravo protiv Monaca pa je uslijedila velika rasprodaja. No, tada su cijene u odnosu na ove danas bile pravi “kikiriki”, Dragao su sa Stamford Bridgeom zamijenili Ricardo Carvalho i Paulo Ferreira.

Bluesi su “iskeširali” 50 milijuna eura za spomenuti dvojac. Barcelona je na Camp Nou dovela gospodina u kopačkama, Deca, koji je kasnije ostavio veliki trag u dresu Blaugrane. Vrijednost njegovog transfera bila je 21 milijun eura. Iskreno, ta cifra u ovom trenutku smiješno zvuči kad spoznate da se za određene igrače koji ne mogu ući u istu rečenicu s portugalskim virtuozom daju duplo veći novci. Inače, treba kazati da ovakve rasprodaje nose svoje posljedice.

Porto je to osjetio na svojoj koži, kad je sljedeće sezone u domaćem prvenstvu ostao praznih ruku. Iako, ako ćemo realno, najveći udarac za Portugalce bio je odlazak Josea Mourinha, koji je također karijeru nastavio u Chelseaju i nakon toga ništa nije bilo isto.

No, vratimo se Monacu, ono što je bitno, prvak Francuske nije mirovao ni kad su u pitanju ulazni transferi, negdje su se ti milijuni morali i potrošiti kako bi ostali konkurentni u prvenstvu. Dojam je da su dosta pametno kupovali, stigao je Keita Balde koji je u prošloj sezoni u Italiji pokazao za što je sve sposoban i sukladno tome od njega se očekuju velike stvari. Stevan Jovetić je već provjereno ime, ali posljednjih sezona dosta oscilira, međutim, ako bude na svojoj razini Monaco će od njega imati velike koristi.

Doveli su i Yourija Tielemansa iz Anderlehta, 20-godišnjaka, od kojeg se u budućnosti očekuje mnogo. Za njegove su usluge izdvojili 25 milijuna eura, ali računaju u Monacu da bi na ovom mladom veznjaku mogli višestruko zaraditi.

Činjenica je da je Monaco oslabljen u odnosu na prošlu sezonu, tu uopće nema dileme, međutim, bez obzira na brojne odlaske Monaco je odlično krenuo u prvenstvo. Imaju stopostoni učinak, a posebno je impresivna bila pobjeda nad Marseillom, kojeg su ispratili s čak šest “komada” u mreži. Istaknuo se Falcao s dva postignuta gola, inače, Kolumbijac je u četiri odigrana dvoboja zabio sedam golova i već se sada može kazati kako će Monaco uvelike ovisiti o njegovom učinku i zato je za njih bitno da se Balde, Jovetić i još nekoliko novih akvizicija što brže prilagode i uklope u momčad jer jedan igrač ne može sam iznijeti sezonu.

Prijetnja PSG-u

Dakle, hoće li Monaco doživjeti istu sudbinu kao i Porto teško je kazati u ovom trenutku. Uostalom, stvari su malčice drugačije jer PSG ima strašnu momčad, momčad koja je možda spremna napokon osvojiti Europu. Shodno tome drugo mjesto u francuskom prvenstvu ne bi se smijelo tretirati kao neuspjeh, no Leonardo Jardim je već jednom napravio ono što se u tom trenutku činilo nemoguće, zašto ne bi to i ponovio?

Linker
06. svibanj 2024 23:26