REUTERS/Christian Hartmann / REUTERS
KRAJ MERCATA

ZAVRŠETAK LJETNOG PRIJELAZNOG ROKA Bogati klub iz francuske prijestolnice obilježio je ovo ljeto na tržištu dovevši Neymara i Mbappea

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 02. rujan 2017. 15:12

Bilo je svega. Glamouroznih najava, čudesnih obrata, transfera koji su propadali u zadnji trenutak, igrača koji su padali na liječničkima, onih koji su završili tamo gdje nitko nije očekivao. No, kad se sve zbroji, ovog ljetnog prijelaznog roka sjećat ćemo se najviše po tom spektakularnom, rekordnom transferu. Da, ljeto 2017. bit će upamćeno kao ‘ljeto kad je otišao Neymar’. Tri dvojke, 222 milijuna za povijest.

- Ne treba ići dalje, to je trenutak koji je obilježio ovaj mercato. I trenutak koji je dodatno pomaknuo granice i donio revoluciju u nogomet. A sve je na kraju još začinio ovaj odlazak Mbappea u PSG - priča ugledni hrvatski menadžer Marko Naletilić, koji smatra da nakon ovoga što se dogodilo s Neymarom, ništa više neće biti isto.

Football Soccer - AS Monaco - Training - French Ligue 1 - La Turbie, France - July 31, 2017 - Monaco's Kylian Mbappe arrives for training. REUTERS/Eric Gaillard
REUTERS/Eric Gaillard

Real odradio svoje

- Čak i ne sama svota. U redu, puno je 222 milijuna platiti igrača, međutim, na to smo već naviknuli. Ali, način na koji je on otišao tamo, kako su PSG i njegovi vlasnici iskoristili rupe u propisima, izigrali financijski fair-play, otkrili novi način plaćanja odšteta kroz to nekakvo sponzorstvo. To je prava revolucija, koja će sigurno izazvati određene reakcije FIFA-e ili UEFA-e. Je li to salary cap ili neki drugi način, ne znam, ali sigurno će morati ponuditi neke odgovore - kaže Naletilić, koji smatra PSG pobjednikom prijelaznog roka. A, tko je onda gubitnik?

- Ha, logično, ipak Barcelona. Dobar je Dembele, ali ipak nije Neymar. Real nije u toj priči, Madriđani su odradili što su htjeli, oni su planirali ovako raditi, nisu ni inzistirali na nekom dovođenju, prodali su što su htjeli prodati. Talijani su, pak, poslovali u granicama svojih mogućnosti. Više-manje, sve je prošlo bez nekih iznenađenja. Što se naših tiče, nije to bila jedna od najboljih godina, međutim, ne treba iz toga raditi neke krive zaključke. Ne možemo svake godine prodati igrače za velike svote, uostalom, da je Perišić otišao u Manchester United bitno bi se popravio taj ukupan omjer. Ali, na kraju je otišao Vlašić iz HNL-a u Premiership, odličan je transfer napravio Kalinić, sve u svemu, možemo biti zadovoljni.

Ove godine, barem na prvi pogled, nijedna nacija nije dominirala prijelaznim rokom, kao što su se godinama redali Argentinci, Brazilci, Portugalci...

- Možda nijedna nacija nije prednjačila, ali, na neki način ipak su Francuzi naznačili da stiže njihovo vrijeme. Ne samo Mbappe, iako i on naravno, ali prodalo se još dosta igrača, koji još i nisu u prvom planu. Recimo, ja sam odradio transfer Ounasa iz Bordeauxa u Napoli za 12 milijuna eura, a taj dečko zasad spada tek u one manje poznate. Francuzi polako postaju hit današnjeg nogometa.

Slično razmišlja i Nenad Bjelica, koji je u prijelaznom roku, izuzev svog Lecha, ipak sudjelovao tek kao promatrač.

Sve zanima PSG

- Francuzi su, definitivno, obilježili ovaj prijelazni rok. Što kroz PSG koji je pomaknuo granice transfera, što kroz sve te igrače koji dolaze i koji igraju fantastičan nogomet. Gledao sam sada utakmicu Francuske i Nizozemske, bila je to igra djeteta iz osmog i djeteta iz četvrtog razreda. Kad vidiš kako su Nizozemci, igrači koji su velika imena, nemoćni, onda to sve govori. Francuska je u ovom trenutku sam nogometni vrh - kaže Bjelica, koji je znatiželjan kako će izgledati taj spektakularni PSG u ovoj sezoni.

- Naravno, kad potrošiš toliki novac, kad dovedeš Neymara i Mbappea, onda je jasno da pucaš na sve trofeje i da svi očekuju da ih osvojiš. Često novac i pojedinci nisu dovoljni za takav pothvat, zato me zanima kakav će biti taj PSG. U svakom slučaju, jedan od glavnih favorita ove sezone jest PSG. No, kad se sve zbroji, Real je za mene i dalje timski najbolji, bez obzira što nije imao neki senzacionalni prijelazni rok, a uz njega Juventus. Te tri momčadi vidim u borbi za europski vrh i za sve trofeje ove sezone.

S druge strane, Bjelica ne dvoji, Barcelona je podbacila kad su transferi u pitanju.

Bačena rukavica

- Da, odlaskom Neymara nastala je dodatna praznina. U redu, Ousmane Dembele, ali on još nije ta razina, vidjet ćemo hoće li ikada i biti. No, Barcelona nije napravila pomak u veznom redu, sve su sporiji, nema novih, brzih igrača, a i dalje momčad puno, puno, ovisi o Messiju, previše. Ne znam, ne vidim Barcelonu među glavnim favoritima za ijedan trofej, ni u Španjolskoj, Real pa i Atletico po meni su u ovom trenutku puno konkurentniji. Barcelona nije na vrijeme napravila taj ‘refresh’ koji joj je prijeko potreban, pogotovo nakon odlaska Neymara.

Soccer Football - Ligue 1 - Paris St Germain vs Toulouse - Paris, France - August 20, 2017   Paris Saint-Germains Neymar celebrates scoring their sixth goal   REUTERS/Benoit Tessier - RTS1CKKF
REUTERS/Benoit Tessier

Općenito zaključak oko prijelaznog roka?

- Otišlo je to predaleko s tim odštetama, iako, nije čudno, novca je u nogometu sve više. televizijska prava rastu, kao i prihodi od marketinga i suvenira, rastu i odštete i vidjet ćemo u kojem će to smjeru ići. Opet, jedno je vrijeme Kina bila ekspanziji i kupovala sve živo, sad je stala, možda i ovaj trend uskoro malo prikoči. Ne znam, vidjet ćemo, ono što je činjenica jest da je Paris SG doista mnogima bacio rukavicu, još ako bude i dominantan na terenu... - zaključio je Nenad Bjelica.

VELDEN, AUSTRIA - JULY 02:  Head coach Nenad Bjelica of Austria Wien looks on during the international friendly match between Austria Wien and Arminia Bielefeld at stadium Waldarena on July 2, 2013 in Velden, Austria.  (Photo by Thomas Starke/Bongarts/Getty Images)
Thomas Starke/Bongarts/Getty Images

Linker
01. svibanj 2024 21:29