Paolo Rattini / Getty Images
PIŠE ROBERT MATTEONI

KAKO ODIGRATI DOBRO U MILANU? RIJEKA JE MOMČAD, MILAN JOŠ NIJE I TU JE ŠANSA Milan ima problema kad ga se agresivno napadne, ne zna izići iz presinga!

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 28. rujan 2017. 13:34

Kad je ljetos Zvonimir Boban, znalac nogometa koji nije populistički nastrojen, kazao da je Milan kupio puno igrača, ali ni jednog ‘top class’, otuda ne treba širiti euforiju ambicija, onda su ga neki prozivali zašto loše priča o bivšem klubu. Potom je to kazao i Andrij Ševčenko, pa nakon njega i drugi akteri slavne Milanove povijesti, pogotovo one iz 1990-ih godina.

Euforija oko Milana diktirana je varljivim sjajem vagona novca koje je pomalo čudna kineska nova vlast u klubu ubrizgala u boležljive blagajne Rossonera. Čudno je to što su vlasnici posudili 300 od 600 milijuna eura za kupnju kluba i već iduće godine moraju američkom fondu vratili preko 400 milijuna. Kinezi su, uz talijanski ‘know how’, krenuli u kupnju igrača kao sumanuti te su u mercatu potrošili više od 230 milijuna eura.

Svi su na vagi

U tom grmu leži zec koji diktira ritam problematičnih odnosa oko trenera Montelle i projekta već u rujnu mjesecu. Milan nije uvjerljiv, muči se sa Sampdorijom, Cagliarijem, Laziom, gubi utakmice i prva žrtva je već određena. Montella je otkazao svom velikom prijatelju i kondicijskom treneru. Što je jasan znak nervoze u Milanellu, jer vlasnici traže rezultate odmah, nemaju vremena čekati uigravanja i slične ‘sitnice’ na koje poziva svaki logični trener suočen s kupnjom 12 novih igrača…


Luis Alberto GOAL HD - Lazio 4-0 AC Milan 10... by taraskorytko1

Milan nije još momčad, jer jednostavno to ne može biti skupina igrača koja je zajedno tek nešto više od mjesec dana. Milan još nema igru koju trener želi. Zato mijenja sustave i traži rješenja koja mogu odgovoriti aktualnom momentu (potrebi rezultata), ali i služiti uigravanju linija za drugu fazu sezone kada će Milan sigurno biti bolji nego što je sada. Do tada treba, međutim preživjeti, i trener i dovedeni igrači. Jer svi su na vagi kod sve nervoznijih vlasnika…

Problematika Milana zapravo je putokaz taktičke priče za Rijeku. Dok Milanezi nisu još momčad, Rijeka to jest unatoč novitetima u svlačionici. No, Kek je duboko utabao putove taktičke postavke i svaki koji u njih uđe može ići samo zacrtanim trasama.

Ključni je trenutak, dakle, da Rijeka pokaže da je Rijeka, momčad koja može igrati europski angažirano, agresivno, u visokom ritmu i koncentraciji. Kako su to pokazali u Salzburgu i Ateni, to moraju ponoviti u Milanu. Glamur Meazze i povijesti ne smije biti teret Bijelima, nego samo dodatni adrenalin da se nametnu u srazu sa suparnikom koji traži taktički i tehnički krug, a tek potom može razmišljati o uspinjanju razinama sjajne klupske tradicije. Kupovanje igrača je jedan i varljiv instrument, ali onaj važan faktor uspješnosti, vrijeme, ne može se kupiti…

Natjerati na nervozu

Bude li Rijeka hrabra, bez kompleksa, bit će spremna za ovaj dvoboj. Bude li i taktički uredna, kompaktno držala raspored, bit će i opasna.

Milan ima velikih problema kad ga se agresivno napadne. Igrači mu stoje u mjestu, slabo se kreću, ne znaju izići iz presinga, a koristiti ga, to im još manje uspijeva. Srljaju u napad i svi traže gol, potez, pokazati tu veličinu koja se preko noći ne može stvoriti.

Zato Rijeka treba biti mirna, vrebati, čuvati loptu i ako uspije, Milan će ući u veliku nervozu. Tada ga se može raniti. Svaki odmak od maksimuma učinka Rijeku pak može gurnuti u poziciju da posluži Milanu za eksploziju bolje igre i rješenje prve krize. Moguće jest, ali tehnički gledano, bilo bi to iznenađenje...

Kako odigrati dobru utakmicu u Milanu

1 ZABORAVITI IME SUPARNIKA

Eho uoči Milana je tutnjajući. Jedan od najvećih Rijekinih eurosuparnika to je više zbog tradicije nego aktualne snage sadašnjosti. Zato riječki Bijeli trebaju izići s respektom velikanu, ali bez straha i opterećenosti njegovom poviješću.

2 BITI RIJEKA

Snaga Kekove Rijeke je u kolektivnom duhu momčadi koja igra po automatiziranim tehničko-taktičkim postavkama. Svaki odmak od tih stanja je ulaz u teške probleme. Rijeka mora igrati u najboljim izdanjima Kekove ere i onda može očekivati igru na razini značaja utakmice.

3 ZADRŽATI MIR

Adrenalin na Meazzu i Milan će se osjetiti, ali ključno je u ovoj utakmici da Rijeka zadrži mirnoću igre i zrelost njenog promišljanja. Svaka jurnjava u napad, srljanje i poremećaj kompaktnosti linija je siguran put u uvjerljiv poraz. Što više odmaka minuta bude, mirnoća Rijeke će biti sve važnija jer će domaćin biti u teretu.

Linker
19. svibanj 2024 00:25