REUTERS
JASNA PORUKA SLAVNOG TRENERA

TKO BI SANJAO DA ĆE DOĆI DO OVOGA 'Slavene, promijeni izraz lica, izgledaš kao gubitnik'

Niku sam vukao svugdje gdje sam mogao. Obožavao sam njegovu viziju igre, a Prosinečki je bio genij, igrač s drugog planeta
Piše: Marijan ProjićObjavljeno: 14. listopad 2016. 17:10

Harry Redknapp kao nogometaš nosio je dres sedam klubova, a nakon što je okončao svoju igračku karijeru započeo je još bogatiju trenersku u kojoj je vodio čak šest engleskih klubova.

Izvrstan motivator, vrhunski nogometni znalac uz kojeg su se ponekad vezale i poneke kontroverze, hrvatskim ljubiteljima nogometa postao je poznatiji kao trener Tottenhama kada je u svlačionici imao čak četvoricu Hrvata (Modrić, Ćorluka, Kranjčar i Pletikosa).

- Bila su to lijepa vremena i odlični nogometaši, ali ako me pitate koji je bio najbolji vratio bih se još više u prošlost. Robert Prosinečki bio je nogometni genij. Možda nije trčao puno, ali njegova igra, njegove lopte bile su magične. Dovoljno je reći da je igrao u Barceloni, Realu. Bio je to igrač s drugog planeta. Sjećam se kada smo otišli igrati u Barnsley. Bila je zima, noć, a kada sam ga pet minuta prije kraja utakmice izvadio iz igre cijeli stadion je ustao i pljeskao. Bio je užitak gledati ga na terenu.

Jordan Pix / Getty

Prisjetio se Redknapp i Štimca, prvog hrvatskog igrača kojeg je vodio, te Šukera i Slavena Bilića.

- Bilić je bio izuzetan karakter, pravi vođa na terenu. Odlično je odradio prošlu sezonu u West Hamu, ali trenutno je u poteškoćama. Namjeravao sam porazgovarati s njim, dati mu malo poticaja da promijeni izraz lica, da ne izgleda kao gubitnik. Uskoro igraju važnu utakmicu protiv Crystal Palacea i treba mu dobar rezultat kako bi nastavio ono što je započeo prošle sezone. Premiership je trenutno najbolja liga na svijetu i tamo se vrte ogromni novci, a kada gazde nisu zadovoljne najlakše je smijeniti trenera. Nadam se da mu se to neće dogoditi.

Posebno poglavlje u biografiji Redknappa je Modrić.

- Ja sam ga gurnuo u sredinu. Sjećam se da je na rasporedu bila utakmica protiv Chelseaja koji je imao moćnu sredinu predvođenu Lampardom, i suprotno svim savjetima koje sam dobivao osjetio sam da je njegovo mjesto u sredini. Govorili su mi da slab je, polomit će ga, ali on je odigrao majstorski i dobili smo tu utakmicu 2-0. Kranjčara sam vukao svugdje gdje sam mogao. Obožavao sam njegovu tehniku, njegovu viziju igre, ali slično mogu govoriti i za sve ostale hrvatske igrače. Zadivljujuće je kako hrvatska konstantno izbacuje kvalitetne igrače - zaključio je Redknapp koji još uvijek prati karijere svojih igrača.

- Svaki igrač nakon što okonča karijeru može reći da je mogao bolje. To vrijedi i za Kranjčara, ali on još uvijek igra i mislim da nije rekao zadnju riječ na terenu, no, i bez toga zauvijek će ostati upisan njegov gol na Wembleyju prije deset godina.

Omiljen među navijačkim pukom, Redknapp je bio jedan od kandidata za preuzimanje engleske reprezentacije nakon Eura.

- Iskreno rečeno, nisam ja odbio poziciju menadžera reprezentacije. Bio je to splet okolnosti, ali mislim da je moje vrijeme prošlo. U neka prijašnja vremena sigurno sam sanjao postati izbornikom ma kako to nezahvalno bilo jer od 1966. nismo ništa učinili. Nije mi jasno u čemu je razlog naših loših igara na turnirima jer u kvalifikacijama igramo dobro, u grupnoj fazi također, ali kada dođu odlučujuće utakmice počinjemo padati. Poraz od Islanda bio je katastrofa.

Posljednji skandal u koji je upao tek ustoličeni izbornik Engleske Sam Allardyce za Redknappa je mjehur od sapuna koji su napuhali mediji.

- Nema nikakve korupcije ni namještanja u engleskom nogometu. Žao mi je Sama, on je samo usputna žrtva - kratko se osvrnuo Redknapp i sa smiješkom dočekao prijedlog da sjedne na klupu hrvatske reprezentacije.

- Hrvatska ima dobrog izbornika i mislim da se to neće dogoditi, ali svakako bi bilo lijepo voditi takvu momčad. No, nije mi bilo jasno što se dogodilo u Francuskoj. Ekipa na terenu igrala je odlično, a onda su na tribinama zavladali neredi. Pokušali su mi objasniti što se dogodilo, ali još uvijek mi nije jasno.

Linker
08. svibanj 2024 16:59