CROPIX
STVARI SE VRATILE U NORMALU

OPSADNO STANJE U ŠIBENIKU ONEMOGUĆILO HULIGANE 'Bože moj, što se ovo sprema!? Zašto se toliko momaka i policajaca okupilo u centru grada?'

BEZ IZGREDA Kad se na kraju sve zbroji i oduzme, šibenskim policajcima valja zaista čestitati na gotovo besprijekornim preventivnim akcijama
Piše: Ivo MikuličinObjavljeno: 02. studeni 2018. 13:32

Treba li Ivici Kostaniću, načelniku Šibenske policijske uprave iskreno čestitati na tome što je kup-utakmica Šibenik - Hajduk, za razliku od lanjske, prošla bez ozbiljnog incidenta prije, za vrijeme i poslije susreta, ili još jednom glasno zažaliti što su nas navijačke skupine dovele do toga da na dan održavanja utakmica “visokog rizika” ne možemo normalno hodati gradom i prometovati, a kamoli s dječicom požuriti na stadion!?

- Bože moj, što se ovo sprema!? Zašto se toliko momaka i policajaca okupilo u središtu grada!?

Tako su reagirale starije šibenske dame kad su u srijedu ujutro u svojoj uobičajenoj šetnji šibenskom Kalelargom i Starim pazarom srele nemale skupine navijača Šibenika i Hajduka, te tek nešto manji broj policajaca. Nije bilo lako ni ući u grad jer su neki cestovni smjerovi bili blokirani.

Velika bakljada

- Iako imam lipe godine, policija me svejedno zaustavila na Jadranskoj cesti. Nije vrag da su, zbog zagrebačke registracije na mom automobilu, mislili kako sam militantni Bad Blue Boy - ironično nam je kazivao 90-godišnji zadarski Šibenčanin dr. Tomislav Vrčić, koji je, očito, izabrao krivi dan da bi iz Zadra otišao položiti cvijeće na šibenski grob svoje supruge.

Takvo “opsadno stanje” u Krešimirovu gradu nije zabilježeno od herojskog Rujanskog rata, kad su hrabri Šibenčani otjerali Ratka Mladića i njegove srpske pobunjenike sa Šibenskog mosta.

Objašnjenje za “opsadno stanje” je jednostavno. Poučena lanjskim negativnim iskustvom dva nemala incidenta, u kojima su se sukobili Torcida i Funcuti, a potom i Funcuti i Tornado, Šibenska policijska uprava posegnula je za toliko strogom preventivom da je mogućnost navijačkih izgreda prije, za vrijeme i poslije kup-utakmice Šibenik - Hajduk bila svedena na teorijsku mogućnost.

Privedena su, istina, 32 navijača različitih “boja”, uz napomenu da su njih 11 dobili “čestitku” za prekršajni sud. Istodobno, još se analizira bakljada na Istoku, koju su torcidaši s Poljuda “preselili” na Šubićevac.

Što su Dubrovčani radili na utakmici Šibenik - Hajduk? Tako su se lani poslije nemilog navijačkog incidenta pitali razumni Šibenčani. Sad su postavili slično pitanje samo s različitom adresom ili im nije baš jasno zašto su zagrebački Bad Blue Boysi požurili na Šubićevac!?

Kad se sve zbroji i oduzme, šibenskim policajcima valja zaista čestitati na gotovo besprijekornim preventivnim akcijama. Još je jednom potvrđeno da ne treba nikakav novi zakon o navijačima, već samo striktna provedba postojećih. Da nije problem u zakonima, već u dobroj volji da se oni provedu.

A kad je završila utakmica, prijateljsko i sportsko rukovanje nogometaša Šibenika i Hajduka odudaralo je od svega, što je prošle godine viđeno na šibenskim ulicama, pa i dijela navijačkih poklika. Ni traga toliko razvikanom animozitetu i nezdravom rivalstvu.

Zloguk prorok

- Šibenčanima od srca želim povratak u Prvu ligu. Na Šubićevcu vlada prava nogometna atmosfera na tribinama i Dalmacija, kakvu volimo. Neovisno od toga, što neka riječ prijeđe granicu - kazivao je Zoran Vulić, trener Splićana.

Hajdukov trener time je dirnuo u srce i većinu navijača Šibenika. Posebice onih umjerenih, koji su prije susreta imali zapravo minimalne želje. U stilu “neka sve prođe bez ozljeda i crvenih kartona, a nek’ pobijedi bolji”. No, ni ta im mala želja nije udovoljena. U tri zadnje kup-utakmice, od kojih su dvije odigrane s Hajdukom, šibenski su nogometaši zarana hendikepirani crvenim kartonima. Mogu li se oni uvjerljivo opravdati nogometnim pravilima neka prosudi Sudačka komisija. No, da su bili prestrogi, jasno je i zadnjem laiku.

U svom rodnom Šibeniku, među navijačima na zapadnim tribinama primijećen je i trener Lokomotive Goran Tomić. Njegova nazočnost i Vulićeva izjava podsvjesno su nas vratile na ne tako davne šibenske prvoligaške “majstorice” s Cibalijom, koja je tog proljeća bila silno favorizirana od dijela “tamnih sila”, i Istrom.

I kako se ne sjetiti izjave nogometnog povjerenika Josipa Breznija, koji je poslije šibenskih remija u te dvije utakmice neslužbeno kazivao:

- Žalosno je što Šibenik, iza kojega stoji grad i navijači, neće u Prvu ligu. Nemam ja ništa protiv Cibalije i Splita, ali ta dva kluba će vrlo brzo posustati, zbog financijskih problema.

Bio je, očito, dobar (zloguk) prorok.

Linker
19. svibanj 2024 04:50