Reuters / Amr Abdallah Dalsh Livepic / REUTERS
TERET PROMAŠAJA

POVRATAK NA MJESTO NESREĆE Novi pokušaj u najbogatijoj ligi svijeta - U Chelseaju je bio promašaj, hoće li se sada ispraviti?

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 24. lipanj 2017. 11:14

Ljetni prijelazni rok počeo se zahuktavati, a za prvu pravu “bombu” pobrinuo se Liverpool, koji je u transferu čija vrijednost može doseći 50 milijuna eura (42 milijuna eura iznosi fiksni dio) iz Rome doveo Mohameda Salaha, koji je postao drugi najskuplji igrač u povijesti kluba s Anfielda. Ovaj 25-godišnji egipatski ofenzivac iza sebe ima uspješnu sezonu u Serie A, u 31 nastupu postigao je 15 pogodaka i dodao 13 asistencija, sasvim sigurno skrenuo pažnju mnogih klubova, pa na kraju se i vratio na Otok, gdje već jednom nije uspio.

Priča o Salahu počela je u egipatskom Arab Contractorsu, njegovi roditelji tjerali su ga prema studiju umjesto prema nogometnim travnjacima i trebalo je ponešto vremena prije nego su ih uspjeli uvjeriti u talent njihova sina. Talent je zamijetio i Basel, čiji je sportski direktor Georg Heitz 2012. došao u Kairo s misijom da ga dovede u Švicarsku.

- Ako želite kupiti Rolls Royce, onda morate platiti i cijenu Rolls Roycea - bila je poruka predsjednika Contractorsa, koji je Baselu ‘izbio’ dva milijuna eura.

Nestao s mape

Godinu i pol dana kasnije Chelsea ga je platio 16,5 milijuna eura nakon što im je baš Salah zabio golčinu u Ligi prvaka. Ipak, prva epizoda na Otoku nije bila uspješna, u prvoj polusezoni još je nešto i igrao za Bluese, kasnije je potpuno nestao s mape.

Uteg “egipatskog Messija” očito je napravio svoje, Salah u Premiershipu više nije bio “sin vjetra” kako su mu tepali, pa se vratio korak unatrag. Fiorentina ga je “oživjela”, pa je u Romi ostvario ono što se očekivalo da napravi u Chelseaju. Iako je kvaliteta Serie A prilično daleko od razine na kojoj je bila nekada, ovosezonske brojke svakako zaslužuju respekt.

Salah je uspio naplatiti posvećenost nogometu, prati ga glas, izvan travnjaka, izuzetno mirne osobe nesklone kontroverzama, potpuno posvećene nogometu i molitvi. Toliko da ga se, pisali su talijanski mediji, češće moglo vidjeti u rimskoj džamiji Acilija, nego u nekoj od brojnih diskoteka Vječnog grada. Voljeli su ga i navijači Rome, a mnogi misle da su ga iz Italije otjerale prijeteće poruke poput one zbog koje su istraživani neki navijači Lazija, koji su objesili nekoliko lutki s dresovima igrača Rome, među njima i Salahovom, uz poruku “Savjet bez ljutnje, spavajte s upaljenim svjetlom!”

Sada ga u Liverpoolu očekuje novo dokazivanje, uteg drugog najskupljeg igrača u klupskoj povijesti sigurno je osjetno breme na njegovim leđima.

Teret promašaja

- Doista sam sretan što sam došao ovdje i dat ću sve za klub. Imam veliku želju osvojiti trofej u ovom dresu. Imamo veliku momčad, puno dobrih igrača, odličnog trenera i uz navijače možemo napraviti nešto - rekao je Salah u svom prvom obraćanju kao igrač Liverpoola.

U Liverpoolu će nositi broj 11 (Fiorentini je nosio broj 74 u čast žrtvama na stadionu Port Said za vrijeme utakmice Al Masryja i Al Ahlyja), ali puno veći uteg od broja na leđima imat će zbog epiteta jednog od najskupljih pojačanja Redsa. Navijači na Anfieldu već su se uvjerili da sve što je skupo ne mora nužno biti i dobro. Christian Benteke je najbolji primjer, iako je doveden kao stroj za golove, postigao ih je samo 10 u 42 nastupa prije nego je prodan u Aston Villu, a slična je bila priča i s još jednim napadačkim razočaranjem, Andyjem Carrollom, čiji je svaki pogodak Redse koštao 3,7 milijuna eura.

Benteke i Carroll nisu usamljeni na ovom popisu, Liverpool je više od 20 milijuna eura izdvojio i za igrače poput Lazara Markovića, Marija Balotellija, pa i Alberta Aquilanija, koji ni približno nisu uspjeli opravdati očekivanja. Teret njihovih promašaja danas lebdi nad svakim skupim pojačanjem Redsa, prošlih sezona Firminom i Maneom, sada Salahom.

Kloppov obožavatelj

Svaki potez Egipćanina bit će pod posebnim povećalom i u Liverpoolu, gdje ga je dočekao Jürgen Klopp, čije trenerske kvalitete Salah cijeni u toj mjeri da je prije nekoliko godina isticao da bi volio igrati u njegovoj Borussiji zbog načina igre sličnom onom u Egiptu. Sada će kod svog omiljenog trenera moći dokazati da je Rolls Royce kakvim ga je prije pet godina opisao predsjednik Arab Constructorsa, a ako ne uspije bit će fićo, baš poput nekih skupo plaćenih prethodnika u dresu Redsa.

Linker
02. svibanj 2024 02:36