Camp Nou

‘ESPAI BARCA‘

FOTO: Ovako će izgledati Camp Nou u novom ruhu, bit će treći najveći nogometni stadion u svijetu

Dom Barcelone postat će najveći i najinovativniji sportski i zabavni prostor u Europi
Piše: SNObjavljeno: 05. ožujak 2024. 21:11

Na arhitektonskom fakultetu u Kataloniji danas je predstavljen projekt "Espai Barca", odnosno izgled Camp Noua u novom ruhu.

Kao novitet mogli su se vidjeti renderi (digitalne fotografije kreirane na računalu) koji prikazuju buduću najveću nogometnu pozornicu u Europi, s tri velika video-semafora, umjesto 360º ekrana koji je zamišljen u prethodnim prikazima.

Prikazan je i predviđeni izgled sobe za medijske konferencije, kao i VIP zona s barom na terasi. Kako god, to nisu konačne fotografije i pojašnjeno je da su podložne manjim promjenama.

Održivost je također jedan od glavnih stupova projekta, a predstavljene su i neke od inicijativa koje se već provode u tom kontekstu, poput ponovne uporabe betona i čelika sa starog stadiona za izgradnju novog objekta.

Espai Barca postat će najveći i najinovativniji sportski i zabavni prostor u središtu velikog europskog grada. Upravo je to jedna od najvećih karakteristika projekta i jedan od izazova u cjelokupnom procesu izgradnje svakog od objekata koji će biti u njegovom sastavu, piše Mundo Deportivo.

Gradnja Camp Noua započela je 1954. i završena tri godine kasnije, stadion je dosad dvaput renoviran i proširivan (1982., 1994.), a s 105.000 sjedalica bit će najveći nogometni stadion u Europi i treći najveći u svijetu. Ugošćavao je utakmice Svjetskog prvenstva, finala Lige prvaka, Kupa pobjednika kupova, Uefinih superkupova, Olimpijskih igara...

Linker
30. travanj 2024 05:24