LLUIS GENE Afp
ENIGMA OD NOGOMETAŠA

Provokacijama je zatvorio sva vrata Madrida, u Barçi živi snove, ali goruće je pitanje mogu li dugo trajati

Za klub narušene blagajne deseci milijuna velik su zalogaj, mora ih stopostotno uvjeriti
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 04. prosinac 2023. 19:40

Joao Felix poslao je pobjedonosnu loptu u madridsku mrežu, provokativni poljubac navijačima Atletica i kolac u prsa poraženog Diega Simeonea, s kojim se nije ni pozdravio. Portugalac i Argentinac, čini se, još uvijek nisu zakopali ratnu sjekiru, a nakon smotre na Montjuicu, u kojoj junakom Barcelone postaje nedokučiva enigma od nogometaša u vlasništvu Atletico Madrida, znamo da ju zakopati neće tako skoro.

Institucionalni poraz

Mišljenja španjolskih kroničara uglavnom se kreću u istom pravcu - Felix ima ugovor s Atleticom do ljeta 2029. (posuđen Barçi do kraja sezone), ali ne da je u nedjelju zatvorio sve ulaze na Metropolitano, nego je vratima zalupio tako snažno i odvažno da popucaju svi prozori, pa da vjetar može odnijeti i onaj miligram mogućnosti da se ikad više pojavi u crveno-bijelim šarama. Felix, jasno, ne silazi sa španjolskih naslovnica, njegovo ime ukrašeno je izrazima hladne osvete, izdajničkog poljupca, afere i prevare, no pored slikovitih opisa vrijedi istaknuti sud komentatora s AS-a, koji je izvrsno podvukao stvari:

- Situacija Joaa Felixa institucionalni je poraz Atletico Madrida.

Mnogima u gostujućoj svlačionici, tvrdi Marca, nije bilo jasno kako nogometaš plaćen nepunih 130 milijuna eura (ljeto 2019. iz Benfice) nema ni zrno naklonosti prema klubu čije je najskuplje pojačanje u povijesti. Nije im jasno ni zašto je, kad je već morao proslaviti pogodak, to učinio tako podbadajućim potezom "ljubavi". Igrači Atletica nisu željeli komentirati poljubac prema gostujućoj tribini.

- Nije me briga, nisam ni vidio, niti me zanima. Svatko je gospodar svojih postupaka, briga me kako Joao slavi golove - kazao je Marcos Llorente.

image

Jose Gimenez i Joao Felix

LLUIS GENE Afp

No, kadrovi sa susreta ipak ukazuju da Madriđani nisu tako ravnodušni prema 24-godišnjem napadaču. Kad je u prvom poluvremenu ušao u duel s Gimenezom i tražio drugi žuti karton za stopera, Urugvajac mu je poručio:

- Želiš li se potući?

Felix se nije potukao, ali je pronašao satisfakciju u činjenici da je njegov pogodak u 28. minuti dotukao Simeonea. Kao da se Portugalac inatio argentinskom stručnjaku - protiv Atletica je odigrao jednu od najboljih utakmica otkad je stigao u Barçu, vraćao se u obranu i oduzeo čak sedam lopti, više od svih. Upravo je to bio segment na kojem je Simeone inzistirao u njihovoj suradnji, a kad je Felix odbijao slušati naredbe, trener je kazao da nema mjesta za one koji se ne trude dovoljno, pa ga je poslao na posudbu u Chelsea početkom godine. Otad nisu pronašli zajednički jezik.

Doslovno ga prekrižili

Inače, madridski navijači doslovno su prekrižili Felixa prije nego što je napustio Metropolitano, budući da je i prije posudbe u Barçu javno kazao da mu katalonski klub dođe kao ostvarenje sna. Idućeg jutra osvanuo je urezani križić na Felixovoj plaketi ispred stadiona, a pored njega nekoliko uvreda izrezbarenih na kamenom zidu. U nedjelju ga je, pak, Montjuic ispratio ovacijama kada je zamijenjen u 76. minuti, jasno mu poručivši da Katalonija može biti njegov dom.

- Zahvalan sam navijačima, lijepo su me primili. Proslava? Sve je to bilo u žaru igre, osjetio sam olakšanje nakon svega što mi se događalo posljednjih mjeseci. Samo meni bliski ljudi znaju kroz što sam sve prošao, i za njih je ovo olakšanje. Nemam ništa protiv igrača Atletica i želim im sve najbolje - rekao je Felix nakon susreta.

image

Joao Felix

LLUIS GENE Afp

Goruće je pitanje hoće li Barça otkupiti Felixa. Xavi je biranim riječima govorio o njegovoj prilagodbi, ali i odbio pričati o budućnosti. Atletico traži oko 70 milijuna eura, premda neki pišu da će pristati i na 40, no što god bilo točno, za poljuljanu blagajnu Barçe to je zalogaj kojem će se okrenuti samo ako budu sto posto zadovoljni Portugalcem.

Felix je obavio odličan posao, no sudit će mu se tek na kraju sezone. Napomenimo da je zabio u prethodna dva ogleda (još Portu u LP), ali prije toga je nanizao 12 utakmica bez pogotka, iako treba reći da se iskazao u drugim pogledima, posebice prodornosti, brzine i volje. Radi se o igraču ekstremnih oscilacija, koji danas može ostaviti aromu nogometaša od 130 milijuna eura, a već sutra povratiti izdanja zbog kojih ga mnogi nazivaju precijenjenim. Tek su mu 24, talentiran je i spretan, ali tek kad se obveže na kontinuitet, Barça će razmisliti o velikom trošku. Ne uspije li, snovi će mu propasti i barem nakratko morat će se vratiti u Madrid, ako ništa onda po otpusne papire. A tad bi mu navijači mogli prirediti noćnu moru...

Linker
10. svibanj 2024 14:48