Goran Mehkek / Hanza Media / Goran Mehkek / Hanza Media
NISU KRIVI LIJEČNICI

JESU LI RAKITIĆ, MODRIĆ I PJACA SAMI KRIVI ŠTO NISU NASTUPILI U SKADRU? Doktor Modrih otkrio: 'Igrači nekad ne prijave problem jer žele igrati'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. listopad 2016. 18:05

Nakon ekskluzivne priče SN-a u kojoj se saznalo da su hrvatski reprezentativci Luka Modrić, Ivan Rakitić i Marko Pjaca bili žrtve teških grešaka klupskih liječnika Reala, Barcelone i Juventusa, posjetili smo jučer Dinamovu ambulantu u Maksimiru i potražili dugogodišnjeg klupskog liječnika Hrvoja Šojata.

Juventus ima bolnicu

Pitali smo ga kako je moguće da se dogode takvi propusti u tako velikim klubovima, kako je moguće da igrači igraju utakmice s napuknućima, odlomljenom hrskavicom i upalom ahilove tetive?

- Teško je govoriti iz ove naše perspektive. Ne vjerujem da su liječnici u tim velikim klubovima toliko neprofesionalni. Pa, recimo, Juventus ima praktički klupsku bolnicu, a ne ambulantu. Barcelona također, bio sam tamo pa sam vidio... - kaže Šojat.

Zagreb, 290916. 
Stadion Maksimir.
Prvi trening Dinama s trenerom Ivajlom Petevom.
Na fotografiji: Alexandru Matel, Ali Karimi.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Pa dobro, kako se to onda može dogoditi, gdje može biti izvorište problema?

- Može se dogoditi da igrači ne prijave problem. Kod nas u Dinamu mi liječnici uvijek nakon svake utakmice ostajemo još jedan sat na stadionu, pitamo igrače imaju li bilo kakvih problema. To je obavezna procedura. Ako imaju, odmah se kreće u postupak dijagnoze, magnetsku rezonancu ili ultrazvuk. Naravno, problemi se mogu javiti i kasnije, obično 48 sati nakon utakmice, a procedura je posve ista.

Znači, igrači se moraju žaliti na neki problem, a onda liječnička služba kreće u akciju?

- Naravno. A kad vi idete liječniku? Onda kad vas nešto boli, kad se ne osjećate dobro, kad mislite da nešto nije u redu s vašim zdravljem. Ako nam igrači nakon utakmice ili nakon treninga kažu da je sve OK, da nemaju nikakvih problema, onda nema potrebe reagirati, znači da su zdravi. Jasno, ako se kasnije jave da imaju bilo kakvih smetnji, mi odmah reagiramo, ne može se dogoditi da igrač Dinama igra ozlijeđen. Ako se ustanovi problem, onda istog trenutka počinje terapija.

Šojat će kazati da je drukčije ako se dogodi ozljeda koju se treba odmah riješiti operativnim zahvatom.

- Neki igrači imaju kronične bolove prepone ili trbušnog zida, pa je kao kod loma križnih ligamenata ili kostiju potreban operativni zahvat. Kod prepona ili trbušnog zida može se krenuti s konzervativnom terapijom, ali kad nema uspjeha, kad igrač često izostaje i kad ga boli, zadnja solucija je operacija.

Zagreb, 290916. 
Stadion Maksimir.
Prvi trening Dinama s trenerom Ivajlom Petevom.
Na fotografiji:  Josip Pivaric, Domagoj Antolic, Dani Olmo, Amir Hodzic, Gordon Schildenfeld, Ante Coric, Borna Sosa.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Krznar i ZET

Liječnik Dinama posebno podvlači jednu činjenicu.

- Mnogo je utakmica tijekom sezone, pa se igrači jako troše. Međutim, Real, Barcelona i Juventus su preozbiljni klubovi da bi ozlijeđenim igračima dopustili igrati utakmice. Naravno, svakome se može dogoditi previd, ali to je zaista rijetkost. U tim klubovima rade vrhunski liječnici, a medicinska oprema koju posjeduju je najmodernija.

Priča Šojat da su neki igrači podložniji ozljedama.

- Uvijek se sjetim našeg Damira Krznara. Nakon što je operirao jedan križni ligament, nakon što je sve zaliječio, igrao je protiv ZET-a. Nitko nije bio pokraj njega, a iz čista mira mu pukne drugi križni ligament na drugom koljenu. Kad se trebao prodati pao je na rame i slomio ga, morao je na operaciju, propao mu transfer. Ali kad podvučem crtu svih ovih godina, u Dinamu se nikad nije moglo dogoditi da igraju ozlijeđeni igrači, naravno, ako su prijavili ozljedu ili problem. Naša služba radi vrhunski, odmah se ide na dijagnostiku.

E sad, zašto neki igrači ne prijave ozljedu, drugi je par rukava.

- Svaki trener želi igrača na terenu, nakon ozljeda da se što prije vrati. Isto tako, svaki igrač želi što prije na teren nakon ozljede ili se ne žali na problem jer želi igrati. Pa se onda ne žali, ne prijavi ozljedu. To onda može stvoriti problem. Jer, budimo realni, nitko ne može ozlijeđenog igrača natjerati da igra! Konačno, ne vjerujem da bi bilo koji trener to napravio - zaključio je Šojat.

Linker
01. svibanj 2024 10:43