Dimitrios Papadopoulos
 CROPIX
NIJE OSTAVIO DUBLJI TRAG

NEKADAŠNJE MODRO 'PERVERZNO POJAČANJE' IZ GRČKE 'Što da kažem o vašim igračima? Modrić, Perišić...moćni ste! Mandžo? Pamtim da je bio težak karakter'

GRK U DINAMU Nekadašnje ‘perverzno pojačanje’ modrog kluba, napadač koji u Maksimiru ipak nije ostavio nikakav dublji trag, pred utakmicu Hrvatske i Grčke javio se za SN
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 07. studeni 2017. 10:48

Dimitrios Papadopoulos prije mjesec dana službeno je završio karijeru. Sjećate ga se, prije osam godina došao je u Dinamo kao ‘perverzno pojačanje’, no taj se Grk nije u Maksimiru predugo zadržao, nije bio posebno uspješan. Bio je u Zagrebu tek šest mjeseci, odigrao 24 utakmice i zabio pet golova. Dva se ipak pamte, Red Bullu i Heartsu u europskim dvobojima.

Dobili smo ga u Ateni, tamo živi, još uvijek ‘ful’ u nogometu, iako više nije na terenu. Zanimljiv sugovornik, koji dosta toga može reći o dvobojima Hrvatske i Grčke u play-offu.

- Nedavno sam završio karijeru, bilo je dosta. Imam 36 godina i vrijeme je za druge stvari. Imao sam već neke trenerske ponude, zovu me ljudi iz klubova da dođem i radim, ali ne želim odmah tim putem. Htio bih malo učiti, usavršavati se, a onda preuzeti neki posao u nogometu. Trener, sportski direktor, vidjet ćemo, nije mi nikakav presing. Polako - govori Papadopoulos, prisjećajući se tih mjeseci u Maksimiru.

Zagreb, 040809.
Nogometna utakmica 3. pretkola lige prvaka: Dinamo - Red Bull Salzburg, na stadionu Maksimir.
Dimitrios Papadopoulos nakon zgoditka.
Foto: Boris Kovacev / Cropix
CROPIX
Dimitrios Papadopoulos

Sjećanja na Dinamo

Po nekom našem viđenju, čini nam se da sjećanja na Dinamo baš nisu lijepa.

- Ha, gledajte, nije baš tako. Istina je da nisam u Dinamu igrao dugo i da možda nisam ispunio očekivanja, ali upoznao sam u Zagrebu odlične ljude, prijatelje, bilo je to dobrodošlo iskustvo. Otišao sam iz Dinama zbog nekih privatnih razloga, tako je ispalo. Međutim, Dinamo pratim i danas koliko mogu, nije da gledam sve utakmice, jer to ni ne mogu, nisu mi dostupne, ali pratim društvene mreže i internet, pokušavam biti u tijeku s događajima. Uostalom, ja se vrlo rado vraćam u Hrvatsku, dolazio sam više puta, Zagreb, Split..., doći ću i uskoro. Možda čak i na utakmicu u četvrtak, ako ne tada, onda u idućih mjesec dana sigurno. Meni sjećanja na Dinamo i nisu tako loša.

Trojica iz te Dinamove momčadi, bivša suigrača, važni su igrači hrvatske reprezentacije, poznata imena europskog nogometa. Dakle, Mandžukić, Badelj (koji je u međuvremenu otpao) i Lovren, stasali su dečki, zar ne?

- Da, pratim ih i izuzetno mi je drago zbog njih, što imaju takve karijere. Sjećam ih se iz Dinama, bili su tada mladi i talentirani, vidjelo se da bi mogli napraviti velike stvari. Badelja pamtim kao veznjaka koji nikad ne gubi lopte, daš mu loptu i siguran si da će je zadržati. Lovren igra u Liverpoolu, to sve govori o njemu. Mandžukić? Tada je bio malo težak karakter, buntovnik, ali te je svoje osobine kasnije pretvorio u svoj plus. Igra sve pozicije, gine za momčad, apsolutna klasa. Ma, ne moram uopće pričati o hrvatskim igračima, isticati Modrića, Perišića i ostale, neupitno je da je Hrvatska igrački izuzetno moćna.

Je li i favorit protiv Grčke?

- Možda sam malo subjektivan, ali po meni, izgledi za plasman u Rusiju su 50:50! Jer, nije Grčka slaba, imamo i mi igrače u velikim klubovima, imamo klase koje igraju na najvišoj razini. Istina, imamo i problema s ozljedama, u Maksimiru neće biti i Manolasa, ali svejedno Grčka ima dovoljno jakih aduta da u 180 minuta bude bolja od Hrvatske. Imamo taj momčadski duh, zajedništvo, to nas krasi i to nam je najveća snaga. Bit će to ozbiljna borba, vrlo neizvjesna.

Prošlost je prošlost

U Hrvatskoj velika većina nije željela Grčku u play-offu, jer nam grčki nogomet nikako ne leži. Ni na klupskoj ni na reprezentativnoj razini, rijetko pobjeđujemo Grke, muka je to strašna, statistika poražavajuća?

Armenija, Erevan, 130709.
Igraci Dinama su odradili poslijednji trening uoci utakmice 2. pretkola Lige prvaka protiv armenskog prvaka Pyunika.
Na slici: Miljenko Rak (L) i Dimitrios Papadopoulos.
Foto: Ronald Grosic / CROPIX
CROPIX
Dimitrios Papadopoulos

- Nisam znao da je tako strašno, ha-ha. No, dobro, klubovi su jedno, reprezentacija drugo, ne treba to gledati kroz istu prizmu. Grčki klubovi još uvijek su bogatiji, mogu potrošiti više novca za pojačanja, dok su vaši klubovi većinom posvećeni proizvodnji mladih igrača. Ne mogu si priuštiti igrače koje najbolji naši klubovi još uvijek mogu, nije senzacija da Rijeka gubi od Olympiacosa ili AEK-a, to je normalno. A što se tiče reprezentacije, iskreno, nisam o tome razmišljao, da Grčka ne leži Hrvatskoj. Ali, što god da je razlog, na to se uopće ne treba osvrtati, prošle utakmice ostavimo u povijesti, zaboravimo što je bilo, to s ovih 180 minuta nema nikakve veze. Dvije su ovo nove utakmice i tako im treba pristupiti.

Što bi moglo odlučiti ovaj dvoboj, što će presuditi putnika u Rusiju?

- Moje viđenje jest da će se pobjednik odlučivati u Maksimiru, u prvoj utakmici. Je, prvih 90 minuta mnogo će toga reći. Dakle, ako Grčka ne izgubi, onda je u uzvratu veliki favorit za prolazak. Nama je remi u Zagrebu, neću pretjerati, poput pobjede! Siguran sam da su toga svi svjesni u našoj momčadi i da će tako i razmišljati u pripremi dvoboja. To bi još ojačalo naše samopouzdanje i momčadski duh, Hrvatska bi nas u Pireju teško pobijedila.

Grčka može sa svima

Koja je tajna grčkog oporavka? Prije dvije godine reprezentacija je dotaknula dno, gubila od Farskih otoka, sad se opet vratila u borbu za plasman na veliko natjecanje?

- Bilo je to teško razdoblje, trebalo je napraviti smjenu generacija, a to ponekad nije lagano. Što se vidjelo i iz našeg primjera. Trebalo je vremena da neke stvari sjednu na mjesto, da određeni igrači prihvate svoju ulogu u reprezentaciji, da se priviknu na zahtjeve koji su pred njima. Još tu ima mjesta napretku, ali, Grčka je opet dobra, disciplinirana momčad koja je pokazala da se može nositi sa svima. Vjerujem da će već u Maksimiru pokazati da se može oduprijeti i Hrvatskoj.

Linker
30. travanj 2024 22:53