Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
SUDAR S KOSOVOM

PET MAKSIMIRSKIH TOČKI Pivarić nije u formi, Kovačić je vrlo dobar ovog ljeta, Lovren mora prevladati tenzije, a Modrić ima teret kivne javnosti

Reprezentacija Hrvatske je favorit protiv Kosova, ali uvijek je potrebno naglasiti gdje leži ključ pobjede. Ovo je pet točaka koje se mogu pokazati važnima.
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 02. rujan 2017. 16:14

1. JOSIP PIVARIĆ

Nije igrao ove sezone, osim 8 minuta u kijevskom Dynamu. Koliko god je točno da je Pivarić veliki profesionalac i pouzdana osoba, odgovoran prema radu i onda kada nije u prvom planu, definitivno ne može biti u pravoj formi. Momak nije zaslužio ni da ga se podcjenjuje, ali ni da ga se koristi za dokazivanja kako sada kada je transferiran u Kijev nije prestala potreba za njegovom igrom. Pivarića se treba kao i svakog pošteno tretirati, po kriterijima (nastupa u klubu) koje je izbornik promicao. Izostanak toga samo mu otežava status u javnosti i posljedično se Pivarića strože vrednuje u učinku i doživljaju njegove igre.

2. MATEO KOVAČIĆ

Igra (i) ovo ljeto vrlo dobro. Na trenutke je u Realu igrao izvanredno, kao recimo na Camp Nouu. Umor aduktora odvojio ga je par dana od momčadi, pa je protiv Valencije bio uglavnom solidan, iako na trenutke nesmotren. U svakom slučaju Kovačić je igrač koji ima mjesta u prvih 11 Vatrenih, jer takvu brzinu u srednjem redu nema niti jedan igrač, a uz to tehnički-taktički je vidljivo napredovao. Kovačić treba i dugoročnije povjerenje trenera, da mu kontinuitet osigura onu mirnoću koju još nije stekao. I zbog koje se još nije definitivno riješio doza viška nestrpljenja, priličnog tinejdžeru, a ne zvijezdi Reala.

3. DEJAN LOVREN

Nekako to čudno ide kod njega. Dok se uspinjao i napredovao u karijeri manje ga je bilo u medijima, pogotovo u nenogometnoj problematici. Onda je iskoračio u Liverpoolu i uz elitne razine nogometa kontinuirano ga prate svakojake (ne)zgode, brojni medijski istupi, a nogometni dosezi kao da u javnosti nemaju neki dužni eho. Sukladno statusu koji ima kod Kloppa, trebalo bi to biti obrnuto. Nažalost, priprema za Kosovo i Tursku mu je bila sve samo ne optimalno nogometna. Nadajmo se da će prevladati tenzije, jer spada u red ključnih igrača pogotovo za tursko gostovanje.

4. LUKA MODRIĆ

Kad su u pitanju učinci na terenu, onda kod ovog momka, kojeg su službeno proglasili najboljim veznim igračem svijeta, nema nepoznanica. Otkako je Vatreni, od 2006. godine, ima standardno visoke učinke, rijetke podbačaje (SP 2014) i u statusu je pouzdanog lidera igre. Zbog izvannogometnih problematika (sudska svjedočenja) dobar dio javnosti je kivan na njega, a od toga dijela je jedan dio toliko kivan da mu besmisleno negira i očite igračke top vrline. Koliko su svi zajedno u nogometnoj i inoj javnosti ostali (ili nisu) kivni prema njemu, spoznat će se reakcijama publike na utakmici s Kosovom. Tehnički gledano, njegov učinak neće biti sporan.

5. AMBIJENT

Ovo je zemlja čudnih putova (ne)raspoloženja. Na jedinstvenom svjetskom stadionu, bez krova, publika će bez kišobrana imati problem ostati suha. Ništa novo za Maksi(ne)mir. Nekad je u takvom primitivnom komforu ambijent znao biti odličan, a publika i uz kišu maksimalno raspoložena. I obrnuto, nekad kad je sve izgledalo bajno, suho, ugodno, atmosfera je znala biti nikakva. U subotu, dijelom ovisno i o gardu prema Modriću te Lovrenu, upravo bi razigraniji Vatreni mogli kompenzirati kišu i terete atmosfere. Bude li igra “kišovita” onda je teško vjerovati u poticajni ambijent te novu energiju za put u Tursku. Ostaje vidjeti…

Linker
06. svibanj 2024 03:23