Dario Šarić
 Goran Mehkek / CROPIX
TANJEVIĆA SLOMIO PRITISAK

PONAJBOLJI IGRAČ CRNE GORE UOČI HRVATSKE OTKRIO 'Koncentrirati se samo na Bogdanovića i Šarića moglo bi značiti da će se netko drugi razigrati'

Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 03. rujan 2017. 16:27

Crna Gora izgledala je na startu turnira kako nijedan njezin navijač nije želio. Da nesreća bude veća, na suprotnoj strani parketa stajala je Španjolska, koja ovaj put nije bila dizelaš.

Doduše, pomogla je tu i Crna Gora, uglavnom, sve se tog petka pretvorilo u sablasan horor u kojem je Španjolska svladala Crnu Goru s 99:60. Kad su ušetali u hotel te noći, Crnogorci su bili slomljeni, glave su bile pognute, a govori se da je Boša Tanjević, legendarni trener, bio silno nervozan.

Nisu pomogle ni vijesti iz Crne Gore, možete misliti kakve su ondje bile reakcije. Sjetite se, uostalom, kako je bilo kod nas kad smo prvoga dana turnira u Celju zabili samo 40 Španjolcima...

No, za razliku od Hrvata, koji su sljedećeg dana imali patnju s Gruzijom i dobili onim lijevim polaganjem Ante Tomića, Crnogorci su u subotu deklasirali Mađare. Iste one Mađare koji su se potrošili emotivno, ali i fizički u svojoj šansi protiv Hrvatske. Završilo je 72:48.

Screenshot: Youtube

- Odlično je što smo odmah zaigrali čvrstu obranu, a to nam je dalo samopouzdanja. Odlično je i što se razigralo više igrača, značit će nam to jako puno u nastavku turnira, posebno kad dođu utakmice u kojima će se obrane koncentrirati na to kako zaustaviti glavne igrače. Uglavnom, ova nam je pobjeda trebala - govorio je Nikola Vučević, najbolji igrač selekcije, koji je u jednom dijelu utakmice bio i na meti mađarskih navijača.

Vrlo visoka postava

Promašio je centar Orlando Magica slobodno bacanje, a s tribina su Mađari posprdno počeli vikati: “NBA, NBA...”

Kasnije im nije bilo do zafrkancije. Crna Gora ima moćno oružje u reketu, tu je osim Vučevića i Bojan Dubljević, obojicu mijenja Marko Todorović, na krilima su visoki Nemanja Đurić i Filip Barović, a ponekad na “dvojci” dvometraš Suad Šehović. Ipak, Mađari su opet skakali u napadu, nisu sada imali 21 ofanzivni skok, ostali su na 13, ali su zato pometeni u ukupnom skoku, što će dovoljno reći o energiji koju su unijeli u utakmicu. Nakon što su nadskakali Hrvatsku, Mađari su ovaj put ostali na 34 uhvaćene lopte pod oba obruča, a Crnogorci su imali čak 52.

Bogdan Tanjević, međutim, teško je živio 24 sata između velikog poraza i prve pobjede. Toliko teško da čovjek koji obožava medije i koji je uvijek zahvalan sugovornik, ono, stara škola, čovjek koji razumije koliko je važno balansirati s medijima, eto, taj Boša Tanjević nije se pojavio na presici nakon pobjede protiv Mađarske.

Otišli smo i do autobusa koji je Crnogorce čekao ispred dvorane i dočekali smo Bošu.

- Nemojte sada, molim vas. Ajmo sutra nakon treninga.

Znao je da ga čekamo zbog Hrvatske, a on je još uvijek bio u nekom drugom filmu. Doduše, nakon dva dana turnira ima 1-1, što je OK omjer, realno, nitko nije ni mislio da će biti drugačije. Ali ta su 24 sata potrošila 70-godišnjaka.

Ispred autobusa smo sreli jednog od Bošinih pomoćnika. Veljko Perović sin je Dragiše Ćome Perovića, Crnogorca kojih je od 1972. do 1979. igrao za Lokomotivu i Cibonu, a ovdje je pomoćni trener Boši Tanjeviću. Perović (35) djetinjstvo je proveo u Zagrebu, a nakon što je odlučio biti trener, dvije je godine proveo u juniorskoj momčadi Splita vodeći Dragana Bendera, Antu Žižića i Paola Marinellija, da bi odlaskom Bendera u Maccabi i Perović zajedno s Mladenom Šestanom otišao put Maccabija i još je ondje. On tvrdi da je Hrvatska odigrala taman koliko je trebalo protiv Mađara i da se u reprezentaciji vidi iskustvo velikih utakmica, iskustvo kad treba povući, prelomiti utakmicu.

Nikolu Vučevića smo pak pitali misli li da će u našem međusobnom ogledu prednost Crne Gore biti na centarskim pozicijama.

- S obzirom na konfiguraciju i kvalitetu koju imamo na centarskim pozicijama, trebala bi to biti naša prednost pred svim protivnicima na Eurobasketu, pa tako i pred Hrvatskom. Ali znam da to neće biti lak posao.

Ispričao se Vučević jer još nisu stigli skautirati Hrvatsku, bili su svi glavama u Mađarima. Ali je odgovorio na pitanje kako će Crna Gora, koja ipak ima sporiji centarski par, izaći na kraj s Darijem Šarićem.

- Imat ćemo neki plan, to je sigurno. Imamo dan pauze u nedjelju, tada ćemo to analizirati. Dario Šarić odigrao je sjajnu sezonu u NBA ligi i odličan je igrač, u to nema sumnje, ali koncentrirati se samo na Bogdanovića i Šarića moglo bi značiti da će netko drugi doći na štih, razigrati se - kazao je Vučević.

Uglavnom, Crnogorci su otišli u mirnu noć. I bit će mirni do ponedjeljka, kad će se sučeliti Hrvatima. U dvoboju za drugo mjesto u skupini; tako bi bar trebalo biti po prognozama. Doduše, tko zna, ovo je Eurobasket, prognoze ovdje postoje da bi se srušile.

Sigurno je jedno - čeka nas velik susjedski derbi u ponedjeljak. Crna je Gora u subotu dokazala da u Cluj nije došla na izlet.

Bez obzira na to što Tyrese Rice nije pravi i što ga muče sitnije ozljede. Ako se on poklopi s ostatkom momčadi, nakon što su se riješili opakih Španjolaca, Crna je Gora u stanju svakome, baš svakome, pomrsiti račune.

Sada su i puni samopouzdanja. Opet. A što misli Boša Tanjević, čut ćemo sutra...

Standings provided by Sofascore LiveScore

KADA IGRA HRVATSKA

petak, 1. rujna

14.00 Mađarska - Hrvatska 58-67

16.45 Španjolska - Crna Gora

19.30 Rumunjska - Češka

subota, 2. rujna

14.00 Crna Gora - Mađarska

16.45 Češka - Španjolska

19.30 Hrvatska - Rumunjska 74:58

ponedjeljak, 4. rujna

14.00 Mađarska - Češka

16.45 Crna Gora - Hrvatska 72:76

19.30 Španjolska - Rumunjska

utorak, 5. rujna

14.00 Češka - Crna Gora

16.45 Hrvatska - Španjolska 73-79

19.30 Rumunjska - Mađarska

četvrtak, 7. rujna

13.30 Češka - Hrvatska

16.15 Mađarska - Španjolska

19.45 Crna Gora - Rumunjska

Linker
09. svibanj 2024 05:29