Getty Images
ZAKON BRAĆE

PRIČA O VALONU I VETONU Obitelj je jednoga dana odlučila: Jedan brat će igrati za Kosovo, a drugi za Norvešku!

VALON BERISHA Jedan od najopasnijih reprezentativaca Kosova ovog je ljeta ispao od Dinama iz LP sa Salzburgom
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 06. listopad 2016. 10:27

Vatreni imaju mali milijun problema uoči utakmice s Kosovom, pitanje je kako će Ante Čačić posložiti kockice i na koji način namjerava nadomjestiti standardne igrače. No, morao je hrvatski izbornik u pripremi za susret u Skadru obratiti pažnju i na suparnika.

Kosovo je vrlo mlada reprezentacija, koja iza sebe ima samo jednu natjecateljsku utakmicu (remi u Finskoj), a dobro je poznato i od kojeg će igrača Hrvatskoj sutra prijetiti najveća opasnost na sjeveru Albanije. Riječ je o Valonu Berishi, 23-godišnjem veznjaku Red Bull Salzburga kojeg smo imali prilike upoznati u utakmicama protiv Dinama u ovogodišnjim kvalifikacijama za Ligu prvaka. U oba navrata u SN je za svoju prezentaciju protiv Modrih dobio ocjenu 6.

Berisha je od 2012. skupio već 20 nastupa za reprezentaciju Norveške, države u kojoj je odrastao. No, kad se ukazala prilika nastupa za novoformiranu reprezentaciju Kosova, odakle su mu roditelji, odlučio je promijeniti dres. Zanimljivo je da njegov brat Veton Berisha, 22-godišnji napadač njemačkog Greuther Fürtha, i dalje nastupa za Norvešku.

- Moja obitelj i ja imamo jake osjećaje prema Norveškoj i Kosovu, ali osjećam se posebno povezanim s Kosovom nakon što je postalo neovisna nacija, a tamo imam i veliku obitelj. Istodobno je meni i mom bratu Vetonu puno značilo i igranje za Norvešku, zemlju u kojoj smo odrasli. Stoga smo odlučili da će svaki od nas nastupati za jednu od reprezentacija. Takva je odluka bila jako teška, no prelomio sam nakon što mi je tako savjetovala moja obitelj, i nadam se da će to svi poštovati - objasnio je Valon Berisha.

Možemo iznenaditi

FIFA inače ne dopušta igračima promjenu reprezentacije nakon što odigraju natjecateljsku utakmicu, ali u slučaju Kosova napravljena je iznimka, jer se radi o Savezu koji je u svjetsku nogometnu obitelj primljen tek u svibnju ove godine. Berisha je zajedno s još petoricom igrača dozvolu za nastup protiv Finske dobio manje od pet sati uoči utakmice, ali to na njemu nije ostavilo traga. Upravo je on bio strijelac izjednačujućeg pogotka u Turkuu, u 60. minuti poentirao je s bijele točke za konačnih 1:1.

- Moj san je bio zabiti taj povijesni gol. Kosovo je zaslužilo i pobijediti u toj utakmici, ali sretan sam jer je moja obitelj željela da postignem prvi pogodak za Kosovo - izjavio je tada Valon Berisha.

Naravno, taj je remi u mladoj balkanskoj državi zapalio pravu nogometnu euforiju. I premijer Isa Mustafa hvalio je igru i postignuti rezultat, naglašavajući kako je Kosovo ‘’dokazalo da je vrijedno međunarodnog natjecanja’’.

Iako izbornik Albert Bunjaku smatra da je realnije očekivati plasman na Euro 2020., navijači se nadaju da Kosovo već u svom prvom kvalifikacijskom ciklusu može napraviti pothvat. Razumljivo, utakmica s Hrvatskom dočekuje se s posebnim emocijama, nema sumnje da će svi igrači Kosova biti izuzetno motivirani kad istrče na travnjak skadarskog stadiona.

- Imamo puno mladih igrača koji se još dobro ne poznaju. Trebat će nam vremena da postanemo prava momčad, ali ostavili smo dobar prvi dojam, a sad nas čekaju dvije stvarno dobre reprezentacije. Bit će teško protiv Hrvatske i Ukrajine, ali možemo ih iznenaditi jer bi nas oni mogli olako shvatiti, što se može okrenuti protiv njih.

Linker
02. svibanj 2024 19:07