CROPIX
ČEKA SE ODLUKA DISCIPLINSKOG SUCA

RIGOROZNE KAZNE ZA HAJDUK I RIJEKU Bijeli ostaju bez podrške najvatrenijih navijača, a ponajbolji igrač Riječana propušta veliki derbi?

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. studeni 2016. 09:17

Ljetno-jesenski dio sezone bliži se kraju, a disciplinski sudac Saša Pavličić-Bekić ima sve više posla.

Danas mu je jedan od zanimljivijih dana na toj funkciji, koju je preuzeo pred start tekućeg prvenstva. Nije sklon kompromisima, što su mnogi spočitavali Krešimiru Vlajčeviću i zato Hajduk, Torcida, Rijeka i Franko Andrijašević moraju sa strepnjom čekati pravorijek.

Posebno je netolerantan na isključenja zbog izgovorenih uvreda, a specijalno ako su uperene prema sucima. Tako je u Drugoj ligi trenere Dražića i Labrovića “opalio“ s četiri utakmice, odnosno mjesec dana (što je bilo čak šest susreta!) zabrane vođenja ekipe, kao što je i Cibalijina trenera vratara Tomislava Vranjića suspendirao na mjesec dana. Prva dvojica su se okomila na arbitre, treći je platio zbog psovanja i vrijeđanja igrača Rijeke Marka Vešovića.

Screenshot: YouTube

Franko Andrijašević dobio je crveni karton, Andrej Burilo pokazao mu ga je nakon što se obratio suigračima koji su opkolili osječkog suca riječima “Maknite se od tog smrada”. Djeliteljima pravde događa se da ih igrači vrijeđaju, no disciplinski sudac bavi se samo s onima koji su isključeni i za to prijavljeni. Ostali prođu ‘lišo’… Andrijaševiću prijeti kazna od tri utakmice neigranja, što znači da bi preskočio i derbi s Dinamom u Zagrebu. Dva susreta su minimalno, dakle s Cibalijom u prvenstvu i Lokomotivom u Kupu.

Bude li se držao kriterija koje je uspostavio za trenere, Andrijašević će dobiti tri utakmice i Dinamo će gledati na televiziji. Ili s tribine.

No, kako se radi o igraču, a ne treneru koji mora biti i pedagog, možda se ipak zaustavi na minimalnoj mjeri od dva susreta. Kako god bilo, nogometaši moraju daleko više voditi računa o ponašanju, a ne da Rijeci drugi put visi bitan član udarne postave za Dinamo. Jednom su odlično prošli, ovaj put su u ozbiljnom problemu.

Vidjet ćemo što će u konačnici Pavličić-Bekić reći jer Andrijašević je baš napravio prijestup za kakve on inzistira da ih najoštrije sankcionira. To svi znaju, o tome je predstavnicima klubova nedavno održao predavanje u Svetom Martinu na Muri. Tako da, budu li kojim slučajem dvije utakmice, Matjaž Kek i Riječani moći će ga poljubiti u čelo. Iako bi tada vjerojatno mnogi rekli da je iskazao mudrost, Pavličić-Bekić često je isticao da nikad ne bi donio kalkulantsku odluku samo zato jer bi se to nekome svidjelo.

Stoga pravorijek Andrijaševiću bit će isključivo stvar njegove ocjene prekršaja koji je učinio i odredbi pravilnika. Andrijašević, dakako, ima pravo na žalbu u roku od osam dana i dobije li tri utakmice Komisija za žalbe sigurno će se hitno sastati prije derbija s Dinamom te dati konačnu presudu.

Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

Hajduk je na dnevnom redu nakon svakog kola. Budući da je pravomoćnom postala odluka da je za susret sa Splitom kažnjen sa 50.000 kuna, a u njoj stoji da će u slučaju ponavljanja biti ispražnjena jedna tribina ili će se potpuno igrati bez publike, čini se da je kucnuo taj čas.

Na susretu Hajduk - Lokomotiva, osim brojne pirotehnike uzvikivano je i “Mamiću cigane, čakija ti ne gine“, što je poziv na nasilje, pa je Pavličić-Bekić praktično pred zidom. Da bi bio dosljedan, morao bi odlučiti kako će na utakmici s Interom sjeverna tribina Poljuda biti zaključana i prazna. Osim ako ne bude baš milostiv prema splitskom klubu.

Split, 191116.
Gradski stadion Poljud.
Utakmica 16. kola MAXtv Prve lige izmedju HNK Hajduka i NK Lokomotive.
Na fotografiji: Torcida.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

Torcida će trebati dobro paziti, bez obzira na koju se tribinu stacionira na toj utakmici da sama sebe ne izbaci s derbija s Dinamom. Primjerice, u Sloveniji je stegovni sudac kaznio Maribor sa čak 15.000 eura zbog nereda njegovih pristaša na gostovanju u ogledu s Olimpijom i također zaprijetio zatvaranjem tribine, a u prošloj sezoni već su imali zatvorenu jednu tribinu.

Linker
02. svibanj 2024 23:49